Disputas: Nickolai Godtfred Nilsen

Nickolai Godtfred Nilsen disputerer for doktorgraden i personorientert helsearbeid. Avhandlingen handler om betydningen døgnrytmer og dagslys kan ha for utvikling av nærsynthet.


06 Sep

Praktisk informasjon

  • Dato: 6 september 2024
  • Tid: kl. 10.00 - 15.30
  • Sted: Kongsberg, Bergseminaret, auditoriesalen
  • Last ned kalenderfil
  • Zoom-lenke for digital deltakelse 

    Program 

    Kl 10.00. Prøveforelesning: “An overview of current strategies for the control of myopia progression”.

    Kl 12.30. Disputas: «Circannual and Circadian Rhythms: Implications for Physiological Ocular Growth»

    Bedømmingskomité

    • Førsteopponent: Professor Michael Collins ved Queensland University of Technology, Australia 
    • Andreopponent: Professor Linda Lundström ved Kungliga Tekniska Högskolan, Sverige
    • Administrator: Førsteamanuensis Bente Monica Aakre ved Universitetet i Sørøst-Norge 

    Veiledere

    • Hovedveileder: Professor Rigmor C. Baraas ved Universitetet i Sørøst-Norge 
    • Medveileder: Førsteamanuensis Stuart Gilson ved Universitetet i Sørøst-Norge

    Disputasleder: Professor Lena Heyn 

Har du spørsmål?

Nickolai Godtfred Nilsen skal forsvare avhandlingen sin for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han har fulgt doktorgradsprogrammet personorientert helsearbeid ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap

Alle interesserte ønskes velkommen til prøveforelesning og disputas.

Sammendrag

Nærsynthet rammer mange og er forventet å ramme 50 prosent av verdens befolkning i 2050. Nå rammer nærsynthet allerede opp til 90 prosent av barn i enkelte deler av verden, men kun 10–20% av barn som vokser opp i Norge blir nærsynte.

Nickolai G. Nilsen har undersøkt mulige årsaker til nærsynthet og funnet DISPUTERER: Nickolai Godtfred Nilsen interessante «beskyttende effekter» av å vokse opp i Norge. 

Det er viktig at øynene hos barn og unge vokser og utvikler seg, fra fødsel til slutten av puberteten, men øyet skal ikke vokse for mye. I Nilsen sitt arbeid ble øyevekst målt hos mer enn 100 barn og unge voksne i alderen 7 til 24 år i Kongsberg-regionen. Forskningen viste at normal øyevekst hovedsakelig foregår om vinteren. Om somrene var det små eller ingen endringer i øyeveksten hos dem med normal øyevekst og som ikke har brytningsfeil/behov for briller. Øyeveksten hos de som utvikler nærsynthet foregår både om vinteren og sommeren, noe som gir mer øyevekst enn ønsket.

Det antas at de lange vinternetter og lange sommerdager i Norge har betydning for kroppens naturlige døgn- og årsrytmer. Denne rytmen ser også ut til å bidra til å regulere normal sunn øyevekst, og forhindere at øye begynner å vokse for raskt.  

Funnene støtter forskning fra andre land som viser at det å være utendørs i dagslys har en beskyttende effekt mot utviklingen av nærsynthet.

Foreldre kan bidra til å bremse utviklingen av nærsynthet hos barna sine, eller til og med forhindre nærsynthet. Det kan de gjøre gjennom å oppfordre barna sine til å delta i utendørsaktiviteter uansett årstid.

Dette, i kombinasjon med å være utendørs i friminuttene på skolen, hele året, er viktig for å fremme sunn og normal øyevekst. Dette er positivt for å forsinke eller forebygge nærsynthet.

Det er derfor viktig at skolene i Norge fortsetter å ha obligatorisk utendørstid i friminuttene.

I tillegg har optikere et viktig ansvar med å avdekke nærsynthet hos barn ved bruk av øyedråper og bruke nødvendig instrumentering for å måle øyelengde og øyevekst ved oppfølging.