Frokostseminar med boklansering: Ti år med pave Frans

Ny bok på Routledge forlag om pave Frans og kursen for verdens største religiøse organisasjon.


08 Feb

Praktisk informasjon

BOKOMSLAG: The Political Theology of Pope Francis Understanding the Latin American PopeDet er snart ti år siden hvit røyk steg ut fra pipen på det sixtinske kapell og det ble kjent at Jorge Bergoglio var valgt til nytt overhode for den katolske kirken. Argentineren var den første ikke-europeiske pave på over 1000 år og historiens første pave fra Latin-Amerika. Han tok navnet «Frans» og skapte overskrifter i internasjonale medier fra dag én med sine oppsiktsvekkende uttalelser og særegne væremåte.

Monografien The Political Theology of Pope Francis: Understanding the Latin American Pope (utgitt på Routledge) er skrevet av førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Ole Jakob Løland.

Dette er en bok om pave Frans sin reformulering av pavestolens sosiallære i bred forstand – dens politiske teologi. I sin undersøkelse av hva pave Frans har betydd for verdens største kirke og for det globale samfunnet, setter USN-forskeren teologien til pave Frans i et kritisk lys – med perspektiver fra feministisk teori, populismeforskning, kanonisitetsteori, historisk-kritisk bibelforskning og latinamerikansk frigjøringsteologi.

 FØRSTEAMANUENSIS: Ole Jakob LølandMonografien er et bidrag til den internasjonale forskningen om pave Frans sin ledelse av verdens desidert største religiøse organisasjon: Den katolske kirken. Den utgis på serien «Routledge New Critical Thinking in Religion, Theology and Biblical Studies».

I Norge har katolisisme de senere tiårene vært i rask vekst, ikke minst takket være innvandring. Katolisismen utgjør i dag den nest største religiøse minoriteten etter muslimer og forståelse av denne gruppen er derfor særlig viktig for alle som er aktive i profesjonsutdanningene ved USN – særlig for barnehage og skole.

Program:


Onsdag 8. februar 2023


Kort presentasjon av boka 

Førstemanuensis Ole Jakob Løland


Respons fra fire paneldeltakere

  1. Sigurd Hareide, førstelektor ved USN og Sekretær for Norsk katolsk bisperåds liturgikommisjon
  2. Ann Jeanette Ekberg, tidligere universitetslektor ved USN og ansvarlig for dialog og diakoni i stiftelsen Aeropagos
  3. Milosz Puczydlowski, førsteamanuensis ved USN 
  4. Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn 

Panelsamtale ledet av Ole Jakob Løland

Åpent for spørsmål fra salen