Sannheten om natur- og klimakrisen

illustrasjon om arrangementet sannheten om natur- og klimakrisen Konferanse: Sannheten om natur- og klimakrisen

Vi har noen få år på oss å stoppe verdens naturtap og bremse klimaendringene. Hvis ikke, går verden til helvete. Eller gjør den det? Bli med på seminar i Bø med nasjonale debattanter.


13 Apr

Praktisk informasjon

Å formidle kunnskap er avgjørende for å stanse natur- og klimakrisen. Men hva er sannheten? Hvordan formidler vi kunnskap som skaper handling og håp? Og hvordan kan studenter bidra?

USN tar debatten! Vi inviterer studenter og ansatte til et to dagers seminar med foredrag, formidlingsverksteder og panelsamtale om hvordan formidle sannheten om natur- og klimakrisen.

Seminaret er en del av INHM-prosjektet Arter i arbeid, hvor vi styrker studentenes kunnskap og ferdigheter for å kunne bidra med å løse natur- og klimakrisen i samfunnet. Deler av seminaret vil foregå på engelsk.

Seminaret er for:

Så du debatten om at verden går under på NRK? Da er dette seminaret for deg. Nasjonale debattanter tar debatten videre på campus Bø. Bli med på en spennende dag. 

Verkstedene fredag passer USN-studenter som er opptatt av å bidra inn i natur- og klimakrisen.

Program


Torsdag 13. april 2023


10.00-12.00

Verksted for framtidens naturhelter
Hvordan kan vi utdanne gode formidlere? Hva trenger studentene? Og hvordan inkluderer vi formidling som en del av undervisningen og faglig modning? 

Vi inviterer studenter og ansatte (emneansvarlige, forelesere, interesserte) til et verksted for inspirasjon og innspill for å styrke undervisningen i bachelorprogrammet Natur- og miljøforvaltning og masterprogrammet Ecology and Environmental Management. Verkstedet vil foregå på engelsk. 
For: Studenter, USN-ansatte og andre interesserte.
Sted: USN Campus Bø.
Detaljert info om verkstedet vil bli sendt ut til påmeldte i forkant.

Meld deg på her! 


English:

Workshop for future nature heroes
How do we educate candidates with better science communication skills? What do the students need? And how do we include science communication as an integrated part of our teaching? 

We invite students and employees (course responsibles, lecturers and others) to a workshop for inspiration and inputs on how to improve our teaching at Nature and environmental studies. The workshop will be held in English. 
For: Students, USN-employees and other interested.
Place: USN Campus Bø.
More details will be given to participants who sign up.

Sign up here!


15.00-16.30

Fakta og følelser

Kunnskap i seg selv er ikke nok. Vi må også vekker følelser og skape engasjement. Men hvordan gjør vi dette i praksis? Og hvordan formidler vi til de som arver alle miljøproblemene?
På scenen står tre formidlere og sakprosa-forfattere klare til å svare.
Åpent for alle.
Sted: Framstugo, Gullbring. Eventet streames (oppdateres med lenke)

Hvorfor du tar feil – Marit M. Simonsen

Vitenskapen skrider frem, men menneskeheten ser ut til å bare bli mer forvirra. Hvorfor er det så langt mellom beste tilgjengelige kunnskap og folks handlinger? Og hva kan vi gjøre for å endre på det? 

Marit M. Simonsen er skribent, redaktør i Store norske leksikon, og formidler. Hun har skrevet for Aftenposten, Morgenbladet, Klassekampen, laget podcast og holdt hundrevis av foredrag om kritisk tenkning og formidling. 

Hvordan skrive for framtidens håp – Katharina Vestre

Hvordan kan vi formidle håp og fascinasjon til en generasjon som sliter med bekymringer for framtiden? Katharina Vestre har skrevet Dyrenes rekordbok for barn og forteller om hvilke virkemidler hun bruker for å nå målgruppen. 

Katharina Vestre har en doktorgrad i cellebiologi og underviser i forskningsformidling ved Universitetet i Oslo. Hun har skrevet sakprosa for både voksne og barn, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Det forunderlige havet - indre motivasjon og entusiasme for det ukjente – Pia Ve Dahlen

Hva rører seg under overflaten utenfor verdens nest lengste kystlinje? Hva er egentlig vorterugl, svarthå, påfugmark og grønn elysia, og hvorfor skal du bry deg? Bli med på et dypdykk i vår egen bakhage for å se hvilke skatter som rører seg i det flytende universet

Pia Ve Dahlen er marinbiolog og forskningsformidler, og eier og driver formidlingsagenturet "Lei en biolog". Hun ga i 2021 ut boken "Verden under vann", og mottok i samme året den aller første Naturviterprisen for sin jobb med å løfte opp og frem naturen generelt og havet spesielt.

 


Pause med servering


17.00-18.30

Sannhet i krisetid

Verden går til helvete dersom vi ikke stopper verdens naturtap og bremser klimaendringene. Eller gjør den det? 
Hvordan balansere dystre fakta samtidig som publikum krever underholdning og håp? På scenen står fire formidlere og sakprosa-forfattere klare til å svare.
Åpent for alle.
Sted: Framstugo, Gullbring. Eventen streames (oppdateres med lenke)

Klimaendringer: fra kriseforståelse til konstruktiv håndtering – Bjørn Samset

Hvordan formidle klimakunnskap i en verden med mange virkeligheter? Bjørn Samset forteller om hvordan gå fra kriseforståelse til konstruktiv håndtering.

Bjørn Samset er klimaforsker ved CICERO/NMBU, hvor han jobber med klimaeffekten av luftforurensing, og ledet arbeidet med et av kapitlene i den siste rapporten til FNs klimapanel. Han er også en aktiv fagformidler og debattant, og ga i 2021 ut boka «2070: Alt du trenger å vite om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den».

Går verden til helvete? - Reidar Müller

Hvordan så verden ut da jordens klima var bare litt varmere enn i dag? Når sist levde det alligatorer og kameler i Arktis? Og går egentlig verden til helvete? Reidar Müller tar for seg klimaets historie og hva den kan fortelle oss om fremtiden. 

Reidar Müller har en doktorgrad i geologi og skriver sakprosa. Han står bak barneboken «Supervulkaner og digre dinosaurer» (2020), og en rekke utgivelser for voksne som «Det som ble Norge» (2014) Skogens historie (2018) og «Ild og is» (2022). 

Et forsvar for helvete – Marius Gulbranson

Natur- og klimakrisen vil forandre verden dramatisk. Kan vi forsvare å ikke snakke om dommedag?

Marius Gulbranson er jurist og forlagsredaktør i Fagbokforlaget. Han er også forfatter av boka «Det store klimasøksmålet» og en aktiv samfunnsdebattant innen klima og naturvern.

Folkeopplysning: faktabasert underholdning – Andreas Wahl

Verden vil underholdes. Med NRK-programmet «Folkeopplysningen» har Andreas Wahl underholdt den norske befolkningen med vitenskapelige problemstillinger i beste sendetid. Hvordan kan vitenskap dramatiseres, og hvilken rolle har underholdning i formidling av fakta og krise?

Andreas Wahl er fysiker og vitenskapsformidler. Han er programskaper og programleder for NRK-seriene «Folkeopplysningen» og «Med livet som innsats». Hvert år arrangerer han konferansen «Naturfagets helter» for naturfagslærere og turnerer landet med sine vitenshow.

 


Pause med servering


19.00-20.00

Samtale om sannheten om natur- og klimakrisen

Å formidle kunnskap er avgjørende for å stanse natur- og klimakrisen. Men hva er sannheten? Hvordan formidler vi kunnskap som skaper handling og håp? Vi tar debatten!
I panelet sitter Reidar Muller, Pia Ve Dalen, Marius Gulbranson, Andreas Wahl og Bjørn Samset. Ordstyrer: Julie Sørlie-Paus Knudsen
Åpen for alle.
Sted: Framstugo, Gullbring. Eventen streames (oppdateres med lenke)

Reidar Müller har en doktorgrad i geologi, forfatter og lang erfaring som journalist i Aftenposten. 
Pia Ve Dahlen er marinbiolog og forskningsformidler, og forfatter av boken "Verden under vann".
Marius Gulbranson er jurist og forlagsredaktør i Fagbokforlaget, og en aktiv samfunnsdebattant innen klima og naturvern.
Andreas Wahl er fysiker og vitenskapsformidler, og programleder for NRK-seriene «Folkeopplysningen».
Bjørn Samset er klimaforsker ved CICERO/NMBU, medforfatter på den siste rapporten til FNs klimapanel, og aktiv fagformidler og debattant innen klima.
Julie Sørlie-Paus Knudsen er politisk rådgiver i Sabima, underviser i formidling, og tar en doktorgrad på UiO om humler og miljøgifter.


Fredag 14. april 2023


Formidlingsverksteder

Har du en idé til en kronikk? En historie fra forskningen din du gjerne vil fortelle? Eller lurer du på om masteroppgaven din kan bli en bok? Nå har du sjansen til å sette ideen ut i livet!
Vi arrangerer to verksteder med noen av Norges fremste formidlere, sakprosa-forfattere og skribenter. 
Verkstedene er for alle (studenter og ansatte) uavhengig av nivå: for deg som aldri har formidlet før, for deg som trenger påfyll og ny inspirasjon, og for deg som enten har en klar idé om hva du vil formidle eller bare lurer på om formidling er noe for deg.

Verksted 1: Hvordan gå fra idé til bok? 

Verksted 1: Hvordan gå fra idé til bok? 

Lurer du på om du vil skrive bok? Eller har du kanskje en idé som bare ligger og knuger? På dette verkstedet tar Katharina Vestre og Reidar Müller deg inn i sakprosaens verden:

  • Hva er en god idé til en bok og hvordan finner man den? 
  • Hvordan skrive levende og fenge leseren?
  • Hvordan komme i gang med skrivingen? 
  • Hvordan får man en bok publisert? 

I løp av fire timer får du hjelp til å finne stemmen og historien din, råd og tips om fortellergrep, og trening i ulike skriveprosesser. Du får også råd og tips til hvordan du går fram for å finne forlag, søke skrivestipend og hva som skal til for å bli lest.

For: Studenter og ansatte ved USN. Når: kl 10.00 – 14.00. Hvor: USN campus Bø. Detaljert info om verkstedet vil bli sendt ut til påmeldte i forkant. 

Verkstedet tilbys på norsk.

Meld deg på her!
Verkstedet tilbys på norsk.

Om kursholderne:

Reidar Müller har en doktorgrad i geologi og lang erfaring som journalist i Aftenposten. Han står bak barneboken «Supervulkaner og digre dinosaurer» (2020), og en rekke utgivelser for voksne som «Det som ble Norge» (2014) Skogens historie (2018) og «Ild og is» (2022). 

Katharina Vestre har en doktorgrad i cellebiologi og underviser i forskningsformidling ved Universitetet i Oslo. Hun har skrevet sakprosa for både voksne og barn, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. 

Verksted 2: Ut på tur med historiefortelling

All forskning har en historie i seg. Men hvordan finner vi fram til den gode historien? Bli med på et annerledes skrivekurs hvor vi vandrer fram gode historier. På dette verkstedet tar Julie Sørlie-Paus Knudsen, Ståle Wig og Norith Eckbo deg med på en tur i indre motivasjon, fortellerteknikk og skriveprosess:

  • Hva er en god historie og hvordan finner man den?
  • Hva er din stemme og rolle som fagformidler?
  • Hvilken sjanger passer for meg?
  • Hvordan komme i gang med skrivingen?

I løpet av turen får du hjelp til å finne fram din indre motivasjon for å formidle mer, utforske historier du vil fortelle fra egen forskning eller faginteresse, og få hjelp til å komme i gang med skrivingen. Du vil også få en intro til sjangerlandskapet, og hjelp til å finne din sjanger. 

Verkstedet passer for deg som enten har en idé til en kronikk i Aftenposten, et essay i Morgenbladet, en populærvitenskapelig artikkel til forskning.no, eller vil ha hjelp til å holde et godt pop-vit foredrag. Og det passer for deg som lurer på om formidling er noe for deg, selv om du ikke har en klar formidlingsidé akkurat nå. 

For: Studenter og ansatte ved USN.
Når: kl 10.00 – ca. 16.00.
Hvor: Lifjell eller annet egnet turområde i Bø. Detaljert info om verkstedet vil bli sendt ut til påmeldte i forkant.
Verkstedet tilbys på engelsk.

Meld deg på her!

Om kursholderne:
Julie Sørlie-Paus Knudsen er biolog, politisk rådgiver i Sabima, og tar en doktorgrad på Universitetet i Oslo om humler og sprøytemidler. Julie underviser i formidling ved flere universiteter og er en aktiv formidler, blant annet på «Abels tårn».
Ståle Wig er sosialantropolog, postdoktor ved Universitetet i Oslo, og forfatter av biografien om Jonas Gahr Støre «Seierherren» og «Havanna Taxi: Liv og løgn på det nye Cuba». Ståle underviser i formidling ved UiO og driver en podcast sammen med Thomas Hylland Eriksen, «Hylland og Wig».
Norith Eckbo er biolog, førsteamanuensis ved USN og politisk rådgiver i Sabima. Hun har lang erfaring med undervisning i formidling fra UiO og skrivekurs for forskere, og underviser nå ulike populærvitenskapelige sjangre på Natur og miljø-studiet ved USN.

English: Workshop 2: Wandering storytelling

All science has a story to tell. But how do we find it? Join a different popular science writing course where we find our stories through hiking. In the workshop Julie Sørlie-Paus Knudsen, Ståle Wig and Norith Eckbo will take you on a journey through inner motivation, explorative storytelling techniques and writing process:

  • What is a good story and how do you find it? 
  • What is your voice and role as science communicator?
  • What genre fits your goals? 
  • How to start your writing and keep writing? 

During the hike, you will get help to find your inner motivation for science communication, explore stories from your own research or field of interest, and get help to start writing. You will get an introduction to the landscape of genres and help to find the best genre for your story. 

The workshop is for all: If you have an idea for an opinion article, an essay, a popular science article, or if you need help with making a popular science talk.  Or if you are just wondering if science communication is something for you, even though you don’t have a clear idea what to write or tell.  nå. 

For: Students, USN-employees and other interested.
Place: Lifjell or another suitable hiking area in Bø.
More details will be given to participants who sign up.

Sign up here!

About the teachers:
Julie Sørlie-Paus Knudsen is a biologist, political advisor at Sabima and is currently finishing her PhD at the University of Oslo on bumblebees and pesticides. Julie teaches science communication at different universities and is an active science communicator herself.
Ståle Wig is a social anthropologist, post-doc at the University of Oslo, and an author. Ståle teaches science communication at UiO and runs a podcast together with Thomas Hylland Eriksen called «Hylland & Wig».
Norith Eckbo is a biologist, associate professor at USN and political advisor at Sabima. Norith has long experience with teaching and giving workshops in science communication to students and researchers across disciplines.