Ny karriere med Y-veien

Pål Magnus Hannisdal (24) fra Asker hadde fagbrev som elektriker, men ville noe mer.  Svaret ble Y-veien, som HSN var først med i Norge.  Foto: Per Magnus Holtung.
Foto: Per Magnus Holtung.

Pål Magnus Hannisdal (24) fra Asker hadde fagbrev som elektriker, men ville noe mer.  Svaret ble Y-veien, som HSN var først med i Norge. 


Tekst: Jan-Henrik Kulberg

- Det er gull verdt å ha praktisk erfaring fra før, gjennom et fagbrev.  Du kommer mye raskere inn i operativ tjeneste som ingeniør.  Det har jeg selv opplevd gjennom sommerjobb hos Hafslund.  Jeg kunne aldri fått  den jobben hvis ikke jeg hadde yrkeserfaringen min fra før, sier Pål Magnus. 

Han går andre året på Y-veien Elkraftteknikk, og sist sommer hadde han sommerjobb på driftssentralen hos Hafslund som innebar mye ansvar.

-  Der fikk Y-veien mye skryt.  Nyutdannede ingeniører fortalte meg om hvordan de hadde kunnet gå til kollegaer med Y-vei bakgrunn og stille praktiske spørsmål.  Vi har jo jobbet på gulvet og kjenner problemstillingene.  Jeg fikk høre at jeg ville bli en stor ressurs for mine fremtidige kollegaer når jeg er ferdig utdannet.

Jobbet med store prosjekter

Etter fullført elektro på videregående, jobbet Pål Magnus to og et halvt år som elektrikerlærling, og fikk deretter fast jobb og fortsatte i samme firma.  Han jobbet i elektro-avdelingen hos en stor entreprenør i Oslo-området, var med på mange store prosjekter og ble også sendt på oppdrag andre steder i Norge.

- Jeg kunne jo fortsatt som elektriker og kanskje endt opp med å jobbe med prosjektering på kontoret, men jeg ville gjøre noe mer.  Det blir en annen type karriere nå, med flere muligheter. Jeg liker elektrobransjen, og synes den er veldig spennende og fremtidsrettet. Hva hadde dagens samfunn vært uten alt det elektriske rundt oss?

- Hva opplever du som mest interessant ved studiet?

- Det jeg opplever som mest spennende er å lære om hvordan forskjellige energikilder fungerer, for eksempel med vannkraft.  Jeg er fascinert av oppbyggingen av et vannkraftverk, fra generatorer til turbiner. 98% av Norges elektriske kraftproduksjon kommer fra vannkraft. Jeg tror mange mennesker tar kraftressursene våre for gitt, og her på elkraftteknikk får vi et innblikk i hvordan alt innen elektrisk energi henger sammen, fra vannmagasinene til fordelingsnettet ut til forbruker. 

Kaster ikke bort tiden

Pål Magnus forteller om en klasse med lite frafall og høy motivasjon.  Studentene har ofret en fast jobb for å kunne studere, og er ikke på campus for å kaste bort tiden.  De vet at studietiden er en karriere-investering som vil gi dem muligheter til en interessant jobb.

- Det er ikke sånn at vi må bruke tid på å lære det vi allerede kan.  Vi slipper grunnleggende fag som andre ingeniørstudenter må ha, og hPål Magnus Hannisdal. Fotoar i stedet den resterende matematikken og fysikken i tillegg til andre fag.  Det er et krevende studium, og det liker jeg.  Flere av oss har jobbet etter læretiden og har blitt vant med å ta ansvar.  Det merkes i klassen.

Pål Magnus føler seg trygg på at de tre årene på HSN vil gi avkastning når han skal ut på arbeidsmarkedet igjen. 

- Ja, i bransjen  sier de  at det er en enorm fordel. Jeg har en forståelse for det praktiske, og har ikke bare lest i en bok at sånn gjøres det.  Jeg vet hvor mye tid og jobb som  kreves.  Det gjør at jeg kan sette meg inn i situasjonen til de som faktisk skal gjøre jobben.  Derfor går jeg nok ikke like lett på en smell dersom jeg havner i en stilling som innebærer jobbing med anbud.  


 - Hva er drømmejobben?

- Det er ikke godt å si, jeg ser mange muligheter for fremtiden med utdannelsen fra HSN samt fagbrev som elektriker. Jeg er veldig glad i å være i kontakt med andre mennesker, og jeg har ikke noe imot å prate foran mennesker. Jeg er glad i å reise og håper jeg kan få sett nye steder også gjennom min fremtidige jobb. Kan jeg i tillegg jobbe med fremtidsrettet energi og kraftproduksjon/kraftdistribusjon tror jeg det må være drømmejobben. 

Røe Isaksen: Et godt alternativ

Pål Magnus studerer ved HSNs campus i Porsgrunn, hjembyen til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.  Statsråden har selvsagt fått med seg HSNs spesielle posisjon innen Y-veien i Norge. 

- Jeg er stolt av at Høgskolen i Sørøst-Norge, eller Høgskolen i Telemark som den het da, var først ute med å lansere denne veien inn til ingeniøryrket. Og ikke minst utvikle Y-veien til det den har blitt i dag. Det viser at Høgskolen i Sør-Norge Bilde av statsråd Torbjørn Røe Isaksenevner å omstille seg for sin tid. Den så utenfor skolen ved å ha kontakt med næringslivet, studentene og fagmiljøet, og så at bransjen trengte folk, samtidig som de så mange potensielle ingeniører utenfor det tradisjonelle løpet til ingeniørhøgskolen, sier Røe Isaksen.


Han sier Y-veien er et godt alternativ til den tradisjonelle inngangen til ingeniørstudiene. 

 - Ingeniørstudentene som har et fagbrev i bunn har en annen og mer praktisk tilnærming til faget enn de som ikke har det. Med fremdeles stor etterspørsel etter ingeniører er dette en god løsning for både den enkelte som velger Y-veien og for samfunnet.  Jeg er veldig glad for det fokuset Høgskolen i Sørøst-Norge gjennom arbeidet med Y-veien har vist, ved å heve kvaliteten på studietilbudene og å tilpasse seg den hverdagen studentene møter som ferdige ingeniører.

P.S. Du treffer Pål Magnus på utdanningsmesser i Ålesund 29.-30. januar og i Oslo 14.-15. februar.

 

Fakta om Y-veien:

Har du yrkesfaglig bakgrunn med fagbrev og ønsker en høyere utdanning? Da kan du bli fremtidens ingeniør i løpet av 3 år ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Gjennom dette studietilbudet sparer du et helt år i forhold til å måtte ta forkurs for ingeniørutdanning. Med yrkesfaglig bakgrunn stiller du godt rustet for innholdet i studiet, og som ferdig ingeniør blir du meget attraktiv på arbeids-markedet. Dette ingeniørstudiet kalles Y-VEI, og HSN er den høgskolen som har lengst erfaring med tilrettelegging av ingeniørstudier for fagbrevkandidater.

Y-veien startet opp ved tidligere Høgskolen i Telemark (HiT) og HSN har tatt med seg de gode tradisjonene videre og tilbyr fremdeles denne tilretteleggingen for dyktige fagbrevkandidater.

Studentbedriften Indago er et godt eksempel på hva du kan få til med Y-veien.  Indago består av Y-vei-studenter fra HSN og vant både NM for studentbedrifter, Ferd-prisen og landsfinalen i Venturecup ved NHH.