Statsministerros til HSN

Erna Solberg på Finansnæringens dag
Statsminister Erna Solberg skrøt av innovasjon ved HSN i talen på Finansnæringsdagen 4. april.

Statsminister Erna Solberg trakk fram en tidligere studentbedrift fra Høgskolen i Sørøst-Norge under sitt innlegg om innovasjon på Finansnæringens dag.

Tekst: Helle Friis Knutzen

Det er firmaet Zwipe som fikk positiv omtale av statsministeret. Firmaet startet som en studentbedrift, vant flere innnovasjonspriser og ble grunnlagt av Kim Kristian Humborstad, tidligere student på Bachelor i innovasjon og entreprenørskap, ved nåværende Høgskolen i Sørøst-Norge.

I talen på Finansnæringens dag 4. april var statsministeren opptatt av at Norge må satse grønnere, smartere og mer nyskapende.

- Norsk finansnæring ligger langt fremme i bruk av kostnadseffektive, digitale løsninger i hele verdikjeden. Få land har lengre erfaring med bruk av digitale banktjenester enn oss.

Vi har også flere eksempler på norske gründerselskaper og innovatører innen «fintech» som har utviklet nye, gode løsninger. Et eksempel er selskapet Zwipe, som har integrert fingeravtrykksteknologi i både bankkort og adgangskort. Zwipe startet som en studentbedrift ved Høgskolen i Telemark i Bø, sa Erna Solberg til et samlet Finans-Norge på Tjuvholmen i Oslo.

Zwipe erstatter PIN-koder med fingeravtrykk i bankkort og adgangskort. Bedriften leverte fingeravtrykksteknologien når Mastercard lanserte verdens første betalingskort med fingeravtrykk.

Du kan se innslaget der statsminister Solberg omtaler Zwipe her.

Bilde av Runar og Kim

På bildet: Kim Kristian er tilbake i Bø under Innovasjonsdagene i Telemark, der han fortalte om sin reise. Han er avbildet samen med foreleser Runar Gundersen, som ble årets entreprenørskapslærer etter nominasjon fra Kim Kristian.

Instituttleder Helge Kåsin har følgende kommentar til statsministerens utsagn:

- Virksomheten ved vårt innovasjons- og entreprenørskapsmiljø her i Bø har hentet hjem mye heder og mange priser i årenes løp. Zwipe er det mest suksessfulle resultatet vi har, og vi er glade for at dette legges merke til helt inn på statsministerens kontor!