Bildebokkonferansen 2019

For trettende år på rad slår vi dørene opp for å hylle og formidle gleden ved bildeboka som kunstform.

• Dato: 31. oktober 2019
  • Tid: kl. 09.00 - 16.00
  • Sted: Bok & Blueshuset på Notodden
  • Program

Kl. 9.00: Velkommen og musikalsk innslag fra studenter ved Bluesstudiet på USN.

Kl. 9.30: Et krokodille-samarbeid. Illustratør Torill Kove og forfatter Henrik Hovland samtaler om billedbøkene om Johannes Jensen.

Kl. 10.30: Tegninger, ved Per Dybvig.

Kl. 11.30: En god latter for liten og stor, ved Anne Myhren.

Kl. 12.15: Lunsj

Kl. 13.00: Parallellsesjoner:

• Hva forteller bildene? - et innblikk i barns undring og refleksjon, ved Nga Krosshus og Bjørg Hagen, Solhaug barnehage.
    • Leselyst, humor og livsmestring med billedboka som innfallsvinkel, ved Ellen Thygesen og Ann-Turid Ormåsen, Høgås skole.
    • Podcast-innspilling i studio (med publikum), ved Torill Kove og Julie Nordal (moderator/intervjuer).

Kl. 14.00: Om at fortælle historier, ved Kim Fupz Aakeson.

Kl. 15.00: Løgnaktig tekst – ærlige bilder, ved Camilla Kuhn.

16.00: Vel hjem!

OBS. Parallelt med forelesningen kl. 15 spiller vi inn podcast (uten publikum) med Kim Fupz Aakeson og Kirsten Linnea Kruse (moderator/intervjuer). Podcasten vil bli tilgjengelig etter konferansen.

Vi ønsker igjen velkommen til inspirasjon og en god latter på Bok & Blueshuset på Notodden den 31. oktober.

I år er det HUMOR som står på dagsorden. Blant bildebokskapere, bokanmeldere og forskere i Norge har det lenge vært et særlig fokus på dystre, melankolske og utfordrende tematikker i bildebøker. Men vi trenger latteren og den underfundige humoren vel så mye, og det er ikke alltid at dette trenger å være motsetninger heller.

Konferansen vil strømmes direkte (lenke kommer), og det vil produseres podcast-sendinger med to av årets foredragsholdere som vil bli tilgjengelige etter konferansen.

Om foredragsholderne

Torill Kove

Kove er en prisvinnende animasjonsregissør, illustratør og forfatter, bosatt i Montreal, Canada. Hun er utdannet byplanlegger, men endret karrrierekurs etter noen år og begynte å arbeide som freelance animasjonsassistent ved The National Film Board of Canadas animasjonsstudio. Siden 2004 har hun også vært affiliert med det norske Mikrofilm AS som nå produserer filmene hennes sammen med NFB. Tre av kortfilmene hennes har blitt Oscar-nominert, og i 2007 hun Oscar for den animerte kortfilmen "Den danske dikteren". Kove har illustrert elleve bildebøker, blant annet Henrik Hovlands fortellinger om krokodillen Johannes Jensen.

Henrik Hovland

Foruten de fire bøkene om Johannes Jensen og billedboken «Glefs, verdens farligste golden retriever» (ill. av Tone Lileng), har Hovland skrevet tre bøker for voksne. Han debuterte i 1989 med novellesamlingen Hvit mann, og ga senere ut romanen Amputasjon (2001). Han har også gitt ut dokumentarboka På hemmelige stier (1996) om borgerkrigen i Guatemala. Han er utdannet tømmerhogger og har studert litteraturvitenskap.

Kim Fupz Aakeson

Aakeson er en prisbelønt og sjeldent produktiv dansk forfatter. Han skriver tegneserier, barnebøker, romaner, drama, filmmanus – i tillegg til at han har jobbet med illustrasjon. Han har reist over store deler av verden, men bor for tiden i København. Han har skrevet bøker siden 1984, og i Danmark er han kjent som en uforutsigbar kunstner og forfatter. I 1990 mottok han det danske kulturdepartementets barnebokpris for to av sine bøker.

Per Dybvig

Dybvig er norsk tegner, illustratør og billedkunstner. Han har illustrert en rekke bøker og regnes som en av de fremste barneboktegnerne i Norge. Dybvig har samarbeidet med mange av våre mest kjente og kjære forfattere. Han har mottatt en rekke høythengende priser for sine bokillustrasjoner, og som billedkunstner har Dybvig hatt flere separatutstillinger i både inn- og utland. Han bor og arbeider for tiden i Stavanger og Berlin.

Camilla Khun

Camilla Kuhn

Kuhn er barnebokforfatter og illustratør som bor og jobber i Nittedal. Hun har utdannelse fra Central Saint Martins College of Art and Design i London og debuterte med sin første bildebok i 2007. Siden har det blitt mange. Hennes lettlestbøker er bortsett fra å være enkle, også uforutsigbare og veldig morsomme. Mange av Kuhns bøker er oversatt til flere språk.