Fra medstudenter til kollegaer

Marthe-Kristine Fjæstad (t.v.) og Stine Myrvollen Næss
KOLLEGAER: Marthe-Kristine Fjæstad (t.v.) og Stine Myrvollen Næss har samarbeidet tett gjennom hele studiet. Nå fortsetter samarbeidet som kollegaer.

De har gjort alle prosjekter og oppgaver sammen gjennom utdanningen. Nå har Marthe-Kristine og Stine gått fra å være medstudenter til å bli kollegaer i Kongsberg Maritime.

– Vi fant hverandre i første semester, forteller Marthe-Kristine Fjæstad og Stine Myrvollen Næss.

Siden da har de samarbeidet tett om oppgaver og prosjekter, og avsluttet med å skrive bacheloroppgave sammen. Nå har de begge en bachelor i økonomi og ledelse fra Universitetet i Sørøst-Norge, campus Kongsberg, og kan fortsette samarbeidet som kollegaer.

Vant pris for beste oppgave

Marthe-Kristine har hatt deltidsjobb i Kongsberg Maritime siden andre semester, da studenter ved USN ble oppfordret til å søke. Stine ble kjent med bedriften da de bestemte seg for å skrive bacheloroppgave om sammenslåingen av Kongsberg Maritime og Rolls-Royce Commercial Marine, en prosess som har pågått i over to år.

Marthe-Kristine (t.v.) og Stine vant pris for beste bacheloroppgave 2021.– Oppgaven tar for seg utfordringene som kom da to store selskaper med to ulike systemer slo seg sammen. Vi avdekket utfordringer og kom med tiltak, forklarer Marthe-Kristine.

Bacheloroppgaven Fitness between organizations and systems in the merger of Kongsberg Maritime and Rolls-Royce Commercial Marine. Studying unallocated transactions within Accounts Receivable resulterte i toppkarakter og prisen Beste bacheloroppgave 2021. Marthe-Kristine ble også tildelt diplom for beste karaktersnitt. 

Da det så dukket opp en relevant stilling, søkte Stine og fikk jobben. Marthe-Kristine gikk fra å jobbe deltid til fulltid dagen etter eksamen, og en uke senere kunne Stine også begynne i ny jobb.

Nå jobber de i hvert sitt team på økonomiavdelingen. Stine hører til i den delen som ble kjøpt opp, Rolls-Royce Commercial Marine, og har tittelen collection controller. Hun tilhører et team som har tre ansatte i Norge og ni i Polen, og jobber blant annet med å kontakte kunder for å få inn forfalte fakturaer.

Marthe-Kristine jobber som en av fire regnskapsmedarbeidere i avdelingen accounts receivable i den opprinnelige delen av Kongsberg Maritime, som betyr at hun blant annet jobber med innbetalinger og oppfølging av kundefordringer.

– Det har vært tre tøffe år, selv om det har vært spennende også. Det er gøy når du får igjen for det, sier Stine.

LES OGSÅ: Sikret fast jobb i studietiden

– Ta mulighetene du får

Nå som de begge har fått prøve yrket i praksis, vil de anbefale en utdanning innen økonomi og ledelse til andre. De legger begge vekt på at utdanningen gir en rekke muligheter, og at du etter endt utdanning ikke er låst til en bestemt yrkesretning eller gren.

– Utdanningen har bidratt til en større forståelse av hva vi gjør. Jeg har bare jobbet en måneds tid, og det er annerledes i arbeidslivet enn på skolen, men det er lettere å forstå hvorfor du gjør det du gjør, og alle begrepene som brukes, sier Stine.

De råder nye studenter til å ta de mulighetene som byr seg for å bygge relevant erfaring underveis i studiet.

 – Hopp på de mulighetene du får. Når du har fått den første, relevante jobben blir det lettere etterpå. Du lærer veldig mye når du har praksis ved siden av, sier Marthe-Kristine.

– Og hvis du skal skrive bacheloroppgave er det lurt å skrive den med en bedrift det er relevant å få jobb i etterpå. Få bekjentskaper, for det hjelper at folk har sett navnet ditt. Jeg søkte på jobben og var på intervju, men jeg vil tro at det hjalp at de ble kjent med meg underveis. Det var kanskje lettere å velge meg kontra noen de ikke kjenner, sier Stine.

Er interessert i studenter

Den antagelsen bekreftes av Heidi Helgesen Næss og Aslaug Lofthus Larsen, som er henholdsvis credit manager og team leader accounts recievable i Kongsberg Maritime. De er godt fornøyde med sine nye kollegaer.

– Vi ble kjent med Stine gjennom intervjuene til bacheloroppgaven. Når vi har hatt et samarbeid og så trenger noen, så er det et sterkt kort, sier Aslaug, som er Stines nærmeste leder.

Aslaug Lofthus Larsen (t.v.) og Heidi Helgesen Næss

De setter pris på evnen til samarbeid som studentene har vist gjennom oppgaven sin.

– De løftet seg sammen, og de ser viktigheten av å samarbeide. Det er viktige egenskaper for oss også, fortsetter Aslaug.

Heidi Helgesen Næss er Aslaugs leder og har vært i Kongsberg Maritime i over 20 år. Hun forteller at Kongsberg Gruppen som helhet er svært interessert i studenter.

– Toppsjefen ser det som et samfunnsansvar for Kongsberg Gruppen å passe på å få studenter inn i prosjekter, og han er opptatt av samspill med studenter. Det er ingeniørene som er drivkraften, men vi har også mange oppgaver på HR, økonomi, innkjøp og IT. Miksen mellom erfarne voksne og unge studenter gir trygghet for de unge, og de erfarne liker at det kommer unge med friskt blikk og nye arbeidsmetoder, og de er raske på det tekniske og å mestre verktøyene vi bruker, sier Heidi. 

LES OGSÅ: Ingeniørstudenter hjelper kommune med gangbro

– Gjør det lille ekstra

I likhet med sine nye kollegaer oppfordrer de interesserte studenter til å tørre å vise seg fram og ta sjansene som byr seg.

– Vi har en del aktiviteter gjennom året, hvor HR har programmer som er knyttet opp mot universiteter og høgskoler. Studentene må følge med når det er eventer, være på og snakke med dem de treffer. Vi har jobbet i mange år med å ha med mellomlederne slik at de kan treffe studentene. Man kan også legge inn en generell søknad og fortelle om sin bakgrunn og hva man ønsker å jobbe med, sier Heidi.

– Vær modig og ring, for om det ikke er noe ledig akkurat da, kan det blir husket på til senere, sier Aslaug.

– Jeg husker veldig godt de som ringte selv, da søknaden deres kom. Å gjøre det lille ekstra legges merke til, sier Heidi.

LES OGSÅ: Beste studentbedrift kan spare industrien for milliarder

Kongsberg Maritime

  • Kongsberg Maritime har ca. 7300 ansatte, fordelt på 117 kontorer i 34 land  
  • Tre globale regioner: Europa, Americas og Asia
  • Leverer systemer for posisjonering, overvåking, navigasjon og automasjon til handelsflåte og offshore-installasjoner
  • Ett av tre selskaper som utgjør Kongsberg Gruppen ASA
  • Totalt jobber omkring 11.000 personer i Kongsberg Gruppen