• Aktuelt
  • Hva kan vi lære av Hedda og Sunniva?

Hva kan vi lære av Hedda og Sunniva?

hedda berntsen og sunniva sprangelo med kake
LOKALE MESTERE: Hedda Berntsen og Sunniva Spangelo ble feiret med blomster og kake på campus Vestfold. Foto: Guro Danielsen/USN.

Sunniva Spangelo og Hedda Berntsen har imponert i "Team Pølsa" og "Mesternes mester" på NRK. Innsatsen inspirerer lærerstudentene på USN, som feiret heltene med kake i dag.

Det var grunnskolelærerutdanningen på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) som inviterte hele klassen til Sunniva ved Borre ungdomsskole, lærerstudenter fra universitetet og kollegaene til Hedda Berntsen, som underviser på grunnskoleutdanningen og PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) på USN.

Hedda underviser blant annet i emnet «læring og undervisning i en inkluderende skole». 

Sunniva Spangelo (14) er én av seks ungdommer med funksjonsnedsettelser som har imponert det norske folk sammen med Øystein «Pølsa» Pettersen. Tidligere i vinter gikk de VM-løypa i Trondheim, til stor applaus.

Hedda Berntsen vant hele «Mesternes Mester», som andre kvinne gjennom programmets 16 sesonger lange seiersgang på tv-skjermen.

LES OGSÅ: Mesterhjernen Hedda Berntsen.

Å finne mestringstroen

Hvor viktig er mentaltrening i slike situasjoner? Hedda Berntsen holdt en miniforelesning om temaet.

– Se for dere et mål, sa Hedda til de frammøtte. 

– Det som er sikkert, er at dere vil møte utfordringer på vei mot det målet. Da trenger vi de mentale ferdighetene, for å komme oss gjennom, forklarte hun og fortsatte med å ramse opp hvilke mentale verktøy hun selv har hatt nytte av. 

forelesning med hedda bertnsen

Det gjelder å finne mestringstroen. De som har det, lykkes oftest, forteller Hedda. Mestringstroen bygges ved å erfare at du får til noe. Da må du starte på et nivå som er tilpasset der du er, og bygge derfra.

– Elever som opplever følelsen av at «yes, dette får jeg til», kan ta den med seg videre til prestasjonssituasjoner, sier hun. 

LES OGSÅ: Drømmer du om å bli lærer?

Vente på kake? Kjør nittigraderen!

Sunniva Spangelo satt sammen med klassen sin i auditoriet og så på klipp fra tv-serien, der hun ledet blinde Syver i full fart ned en bratt bakke på ski i Granåsen.

– Det er gøy, og litt rart å være her på denne feiringen, sier Sunniva, og svarer bekreftende på spørsmålet om hun også har blir bedt om å skrive autografer etter at hun ble tv-kjendis.

Etter forelesningen var det fortsatt 10 minutter å vente før kaka ble servert. Da kom Hedda Berntsen med en spontan oppfordring:

– Da kjører vi nittigrader’n dere! 

Øvelsen er kjent for alle som har sett på «Mesternes Mester», og frivillige fra salen meldte seg til en uhøytidelig duell. Konkurranseinstinktet slår uansett til, og samtlige ble ganske skjelvne i beina etter hvert. nittigraderen inntil vegg

Fra venstre Tor-Erik Stølen (læreren til Sunniva), Tristan Dan Bjerkelid (elev i klassen til Sunniva), Hedda Berntsen og Majra Mitrovic (lærerstudent ved USN). 

Klassekamerat til Sunniva, Tristan Dan Bjerkelid, holdt ut lengst i nittigraderen. Han forteller at det er gøy å se medeleven sin på NRK.

– Veldig bra innsats, sier han. 

Blant de oppmøtte var også flere studenter på fjerde og femte året av grunnskolelærerutdanningen. De kjenner Hedda godt fra før.

– Jeg har Hedda som foreleser på lærerutdanningen. Hun er veldig flink og engasjert – det smitter, forteller student Majra Mitrovic.

Lærer om mangfold og inkludering

Sunnivas lærer, Tor-Erik Stølen, hadde med en tilbakeholden, men stolt gjeng til campus Vestfold. Læreren ser absolutt verdien av programmer som «Team Pølsa» for kommende kollegaer i læreryrket.

– Det er noe med å se mangfoldet de vil møte i klasserommet. Å få et ansikt på det, ikke bare lese om det, sier Stølen. 

Guro Huneide Hetland, programleder for grunnskolelærerutdanningene på Universitetet i Sørøst-Norge (USN), forteller om mange positive tilbakemeldinger etter NRK-serien.

– Programmet har vært en viktig øyeåpner for mange, sier hun.

– Mange barn med funksjonsnedsettelser forteller at skolehverdagen har blitt enklere etter at programmet ble vist på NRK. Medelever er flinkere til å inkludere og spørre hvordan de kan bidra og hjelpe, sier hun.

– Hvordan kan vi forberede fremtidige lærer slik at de kan tilrettelegge – også på alternative arenaer som skoleturer og aktivitetsdag? Det er ofte vi som er rundt barnet som skaper hindringer og legger begrensninger – ikke barnet selv.

marsipankake