• Aktuelt
  • Ny undersøkelse: USN-studenter får raskt jobb

Ny undersøkelse: USN-studenter får raskt jobb

Studentene Stine og Erica ser i kamera med laptopen foran seg inne på biblioteket
ETTERTRAKTET: Stine Andreassen Skrøder (foran) og Erica Laub Varpe tar bachelor i IT og ledelse på Universitetet i Sørøst-Norge, og blir ettertraktet på arbeidsmarkedet. Kandidatundersøkelsen 2024 viser at USN-studentene får raskt jobb etter studiene. (Foto: An-Magritt Larsen)

85 prosent av studentene som uteksamineres fra Universitetet i Sørøst-Norge er i jobb enten før eller innen tre måneder etter studiene. Det viser Kandidatundersøkelsen 2024.

For første gang har Universitetet i Sørøst-Norge (USN) utført en kandidatundersøkelse for hele universitetet. Resultatene ble offentliggjort i dag 11. desember. 

Samlet viser undersøkelsen at USNs uteksaminerte studenter er ettertraktet hos arbeidsgivere. Arbeidsledigheten er lav, og majoriteten får jobb kort tid etter at de har fullført graden. De fleste mener også at utdanningen er relevant for jobben de har.

– Vi er svært fornøyde med resultatene fra vår første kandidatundersøkelse. Det er gledelig å se at våre kandidater er attraktive på arbeidsmarkedet og at utdanningen de har fått ved USN oppleves som relevant og verdifull. Dette bekrefter at vi er på rett vei i arbeidet vårt med å tilby profesjons- og arbeidslivsrettede utdanninger av høy kvalitet, sier rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson.

Klarer seg godt etter utdanningen

Nasjonale spørreundersøkelser er lenge blitt utført blant nyutdannede fra universiteter og høyskoler, mens USN aldri har hatt sin egen før nå.

Formålet med kandidatundersøkelser er å få innsikt i hvordan tidligere studenter klarer seg i arbeidsmarkedet, og hvordan de opplever kvaliteten og relevansen av utdanningen de har tatt.

– Å gjennomføre en så omfattende undersøkelse gir oss verdifull innsikt i hvordan studentene våre klarer seg etter endt utdanning. Resultatene fra undersøkelsen vil inngå som del av kunnskapsgrunnlaget i arbeidet med å øke studienes relevans og kvalitet, og styrke studentenes overgang fra studier til arbeidsliv, sier Bing-Jonsson.

Økonomi og ledelse-studenter sittende rundt bord i cafe amfi og ser i kamera. ne pmi og

Alle som fullførte en bachelor-, master- eller doktorgrad i 2021, 2022 eller 2023 er blitt invitert til å delta i USNs kandidatundersøkelse. Fire tusen kandidater har tatt seg tid til å svare på undersøkelsen. 

Kandidatundersøkelsen viser også at selv om USN tiltrekker seg studenter fra hele landet, kommer flertallet fra nærregionen.

56,1 prosent av kandidatene bodde i Telemark, Vestfold eller Buskerud før de startet utdanningen. Etter fullført utdanning er det en liten nedgang i antallet som bor og arbeider i disse fylkene.

De fleste kandidatene (91 prosent) er tilfredse med nåværende arbeidssted, og 37 prosent som har flyttet utenfor regionen, oppgir bedre jobbmuligheter som hovedmotivasjon.

Dette er noen av resultatene 

Kandidatundersøkelsen 2024 viser at de fleste uteksaminerte studentene fra USN klarer seg godt på arbeidsmarkedet. 

  • 86 prosent av USNs kandidater er for tiden i jobb, og de fleste har fast stilling.
  • Et tydelig mindretall, 3 prosent, er for tiden arbeidsledige eller aktive jobbsøkere.
  • 8 av 10 kandidater mener at utdanningen de har gjennomført ved USN er relevant eller svært relevant for jobben de har nå.
  • Kun 5 prosent av kandidatene jobber ufrivillig deltid.

Rask overgang fra studier til arbeidslivet

Majoriteten av USNs kandidater får raskt jobb etter studiene. 

  • 85 prosent av kandidatene er i jobb enten før eller innen tre måneder etter endte studier.
  • Over halvparten av kandidatene begynte søkeprosessen før eller i løpet av siste semester. I tillegg fortsatte 21 prosent i en jobb de hadde før eller under studiene, mens ytterligere 7 prosent fikk jobb uten å søke.
  • De fleste kandidatene får sin første jobb etter en ordinær søkeprosess (50 prosent). Det er også en del som fortsetter i deltidsarbeid de hadde under studiene (10 prosent), får jobb etter å ha levert åpen søknad (7 prosent), får jobb gjennom personlig nettverk (7 prosent), eller gjennom arbeidsgiver de har hatt kontakt med som del av studiet (6 prosent).

De fleste kandidatene er fornøyde med tiden på USN

  • 95 prosent av kandidatene mener at utdanningen de har tatt på USN har gitt dem kompetanse som er viktig i arbeidslivet.
  • 70 prosent av kandidatene opplever at utdanningen deres er etterspurt på arbeidsmarkedet, og at utdanningen har gitt jobbmuligheter som svarer til forventningene de hadde under studiet.
  • 76 prosent av kandidatene svarer at de er fornøyde med utdanningen sin fra USN. En noe lavere andel – 66 prosent – ville valgt den samme utdanningen igjen.
  • 75 prosent ville anbefalt USN til andre, mens 69 prosent ville anbefalt akkurat sitt studieprogram til andre.

Nyttig kontakt med arbeidslivet 

De fleste opplever at kontakten med arbeidslivet gjennom studietiden på USN har vært nyttig.

  • 7 av 10 kandidater har vært i kontakt med arbeidslivet på en eller flere måter i løpet av studietiden.
  • 1 av 10 har gjennomført valgfri praksis og 3 av 10 obligatorisk praksis i løpet av studietiden. Rundt 90 prosent vurderer begge formene for praksiserfaring som noe eller svært nyttig for videre karriere og arbeidsliv.

– USN er studentenes universitet

Studentleder Charlotte Nilsen deler rektors entusiasme, og trekker frem trivsel blant studentene og relevans i utdanningene som klare styrker hos USN.

– Kandidatundersøkelsen viser at USN lykkes med å koble studiene til arbeidslivets behov, samtidig som universitetet har et godt studiemiljø. Levende campuser, engasjerte undervisere og fleksible studietilbud bidrar til at vi studenter både trives og lykkes, mener Nilsen.

Studentleder stående i blå dressjakke stående på campus Drammen foran vindu med utsikt til elva. a

Selv har 25-åringen tatt en bachelor i statsvitenskap og master i menneskerettigheter og flerkulturalitet på USN campus Drammen.

– USN er studentenes universitet som setter våre behov først. Vi har undervisere som både ønsker at vi skal lykkes og ser hver enkelt av oss, sier studentlederen, og legger til: 

– Ofte er også studieplanen lagt opp slik at vi kan bruke et semester på utveksling eller internship, noe som er en fantastisk sjanse til å få praktisk erfaring eller fordype seg i spesialiserte emner. Dette er noe jeg vet mange setter pris på – meg selv inkludert. USN har også et mentorprogram der studenter kobles med en mentor fra arbeidslivet som har erfaring med det du ønsker å lære mer om. 

Utfordringer for enkelte fagfelt

Selv om en stor andel av USNs kandidater er godt integrert på arbeidsmarkedet, viser den ferske kandidatundersøkelsen utfordringer for enkelte fagområder.

Kandidater fra humanistiske, estetiske, samfunns- og juridiske fag opplever større vanskeligheter med å finne relevant arbeid.

Videre uttrykker mange i undersøkelsen et ønske om enda sterkere kobling mellom utdanning og arbeidsliv. 37 prosent etterspør mer arbeidsrettet undervisning, 33 prosent ønsker flere muligheter for praksis, og 33 prosent ønsker flere valgfrie emner rettet mot arbeidslivet.

– Vi arbeider aktivt for å styrke koblingen mellom utdanning og arbeidsliv, og på denne måten sikre at våre kandidater bidrar til den regionale utviklingen og finner relevante jobber i sine fagfelt. Samtidig anerkjenner vi utfordringene i enkelte fagområder og konsentrerer innsatsen for å imøtekomme behovene til både studentene og arbeidsmarkedet, sier rektor.

Neste kandidatundersøkelse på USN er planlagt om tre år, og deretter vurderes hvor ofte den skal gjennomføres i fremtiden. Målet er å følge utviklingen over tid.

Kandidatundersøkelsen 2024

Kandidatundersøkelsen 2024 er den første fullskala kandidatundersøkelsen på Universitetet i Sørøst-Norge.

Den forteller om hvordan uteksaminerte studenter vurderer utdanningens kvalitet og relevans, og hvordan de har tilpasset seg arbeidslivet.

Undersøkelsen er gjennomført av analysebyrået ideas2evidence. Fire tusen tidligere studenter har svart på undersøkelsen. 

Hovedresultater

  • 85 prosent av USNs kandidater er i jobb enten før eller innen tre måneder etter endte studier. 
  • 95 prosent av kandidatene mener at utdanningen de har tatt på USN har gitt dem kompetanse som er viktig i arbeidslivet.
  • 70 prosent av kandidatene opplever at utdanningen deres er etterspurt på arbeidsmarkedet, og at utdanningen har gitt jobbmuligheter som svarer til forventningene de hadde under studiet.
  • 86 prosent av kandidatene er for tiden i jobb, og de fleste har fast stilling.
  • 8 av 10 kandidater mener at utdanningen de har gjennomført på USN er relevant eller svært relevant for jobben de har nå.
  • 7 av 10 kandidater har vært i kontakt med arbeidslivet på en eller flere måter i løpet av studietiden.
  • Veien inn i arbeidslivet er tyngre for kandidater fra fagområdene humanistiske og estetiske fag, og samfunnsfag og juridiske fag.

Kontaktperson for media

Rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson

Mob. 979 77 920

Om Universitetet i Sørøst-Norge

  • Cirka 17 600 studenter
  • Cirka 1900 ansatte
  • 4 fakulteter
  • 8 campuser: Bø, Drammen, Porsgrunn, Kongsberg, Notodden, Vestfold, Hønefoss og Rauland. Høsten 2024 startet også studier i Hallingdal.