7. klassinger lærte om energi

Bilde av jublende sjuendeklassinger på energistiarrangement
Glade elever på forskningsdagsarrangement i Bø. I midten: En like glad arrangementsansvarlig Eline Flesjø. Foto: Peter Jørgensen, Fotopeter

185 sjuendeklassinger fra Bø og omegn lærte mye nytt om energi da de deltok på Energistien under Forskningsdagene.


Tekst: Helle Friis Knutzen
Video: Daria Kalashnikova

Elevene som gikk energistien i Bø fikk blant annet bygge sitt eget vannkraftverk, lage is ved hjelp av kjemisk energi og skyte med potetkanon.

På andre poster lærte de om:

  • søppelsortering og gjenbruk
     
  • beregnet eget vannforbruk og sammenliknet det med resten av gruppen, gjennomsnittsnordmannen og gjennomsnittet i verden
     
  • biler som går på solenergi. 

Engasjerte 12-åringer

Elevene var både engasjerte og interesserte. Adrian Vareide og Mathias Henne synes begge to det var aller mest spennende på den posten der de bygget vannkraftverk. De var imponert over at man kan bygge et lite vannkraftverk bare av poteter, papp og plastskjeer og bruke energien derfra til å løfte en metallkule. 

Bilde av elever som lager vannkraftverk  

10 år med energisti

Energistien for sjuendeklassinger har vært et fast innslag under forskningsdagene de ti siste årene. 

Institutttleder Live Semb Vestgarden på institutt for natur-, helse og miljøvernfag i Bø forteller at det å overføre kunnskap om klima, energi og miljø til denne aldersgruppa er en viktig grunn for energisti-arrangementet. 

- Sjuendeklassinger er nysgjerrige og våkne og de begynner å danne seg opp en mening om hva de liker og ikke liker av fag og fagområder. Det er derfor en fin aldersgruppe å invitere til Energisti for å vise litt av hva vi driver med på høyskolen og for å vise hva natur- og realfagstudier kan innebære av muligheter.

Energistien får hvert år gode tilbakemeldinger fra både elever og lærere:

- Elevene snakker om energistien alt før de begynner i 7. klasse – og ser frem til å komme til oss. Det er jo veldig moro! 

Samarbeid med forskerlinja på videregående

I år samarbeid for første gang høyskolen med forskerlinja på Bø videregånde skole om arrangementet. Vannkraftposten og posten om solenergi var godt forberedt av elevene derfra og var blant de mest populære innslagene. 

Undring og entusiasme

Arrangementsansvarlig Eline Flesjø forteller at energistien skal være med å skape undring, begeistring og entusiasme knyttet til fagområder som bærekraft, energi, miljøvern og samfunnsansvar.  Her ser du et par gode illustrasjoner på nettopp det:

Skyting med potetkanonIslaging ved hjelp av kjemisk energi

 

 

 

VIDEO

Det er Institutt for natur-, helse- og miljøvernfag som hvert år har ansvaret for å lage energisti til nærområdets sjuendeklassinger. Instituttet tilbyr alt fra årsstudier til doktorgradstudier, hvorav noe kan tas på nett og annet som campusstudent

Energistien er ett av mange forskningsdagsarrangementer ved Høgskolen i Sørøst-Norge.