App fra Ringerike til topps

App-vinnere fra Ringerike
Gruppen fra Hønefoss vant Hack4Norden med appen Hidden. Foto: Kartverket/ #hack4no

Kan jakt på troll bli det neste store når Pokemon Go-feberen har lagt seg? Det håper i alle fall laget med HSN-studenter som jobber med appen Hidden. Torsdag gikk de helt til topps i den nordiske idekonkurransen #hack4norden.

Teamet fra Hønefoss kunne slippe jubelen løs da de vant «Hack4Norden» i Helsinki. Appen de har utviklet slo ut konkurrenter fra Sverige, Finland og Danmark.

– Nå har jeg lommene fulle av visittkort fra investorer som vurderer å satse på appen vår, sier Pål Terje Rørby, som er prosjektleder og idéopphavsmann bak vinner-appen «Hidden" til Ringerikes Blad.

I tillegg til ham består gruppen av HSN-studentene May-Lene Gjerde, Victor Finnerud og Torkel Velure fra campus Ringerike, én student fra Oslo, samt en forretningsutvikler fra Pan Innovasjon.

- Vi har lært masse

- Det har vært en veldig lærerik prosess, ikke minst arbeidet med å forbedre måten vi presenterte (pitchet) produktet vårt på, sier May-Lene Gjerde, en av IT-studentene fra HSN i gruppen. Alle tre HSN-studentene tar bachelor i IT- og informasjonssystemer.

- Hele tirsdagen gikk med til å forbedre pitchen vår.  Da jobbet vi sammen med konkurrentene våre, og det var spennende og interessant.  Det var selvsagt kjempemorsomt å vinne.  Å ha fått være med på dette øker helt klart kompetansen vår, fordi vi får praktisk erfaring.  Jeg tror det blir viktig å ta med seg videre når vi skal ut og jobbe med IT, sier Gjerde til usn.no

Pål Rørby takker for førsteplassen på vegne av laget Hidden. Foto: Sveinung Engeland/Kartverket

Dobbelt norsk

På andreplass kom et annet norsk lag, Savemyreindeer, som utvikler en løsning for å forhindre at reinsdyr blir kjørt i hjel på jernbanespor.

Det ble med andre ord dobbelt norsk i konkurransen som gikk av stabelen på teknologikonferansen Slush i Finland og som er en nordisk finale for nasjonale idekonkurranser, hackathons, som er blitt arrangert i de nordiske landene det siste året. I alt åtte lag fra Sverige, Finland, Danmark og Norge deltok.

Bruker åpne data

De norske deltakerlagene ble plukket ut på #hack4no som Kartverket og Difi arrangerte på campus Ringerike tidligere i høst. Begge bruker åpne data fra det offentlige, blant annet data fra Kartverket, kulturetatene og Jernbaneverket.

Premien er henholdsvis 125.000 og 75.000 kroner i forretningsutviklings-tjenester, tjenester som skal hjelpe dem med å realisere ideene og løsningene sine.

På tredjeplass kom laget Quicktags.io fra Finland. Det får 50.000 kroner til forretningsutvikling.

Dette er lagene

Hidden-laget består av Pål Rørby, May-Lene Gjerde, Victor Finnerud, Torkel Velure, Frans Joakim Titulaer, Veronika Bazika. Se presentasjon av Hidden på egen nettside her.

Savemyreindeer består av Halvor Mjøen, Marit Mjøen Solem, Kristin Skjerven og Tina Høtta. Se Savemyreindeers presentasjon av løsningen sin her.