Barn testet ny klatrevegg på USNexpo

KUL KLATREVEGG: Sandra Aakervik har ledet bachelorgruppen Get A Grip, med en klatrevegg som registrerer hvilke grep klatreren velger. (Foto: Jan-Henrik Kulberg)
KUL KLATREVEGG: Sandra Aakervik har ledet bachelorgruppen Get A Grip, med en klatrevegg som registrerer hvilke grep klatreren velger. (Foto: Jan-Henrik Kulberg)

Barnehagebarn var invitert til campus Kongsberg, som arrangerte sin første USNexpo tirsdag 28. mai, sammen med campusene i Vestfold og Porsgrunn.

Hopp direkte til:
Klatreveggen Get A Grip var nok aller mest spennende. Her kunne barna klatre ved hjelp av lysende klatregrep. Grepene er koblet til sensorer som registrerer klatreruten, forteller gruppeleder Sandra Aakervik. Gruppen består av studenter fra bachelorprogrammene dataingeniør, elektroingeniør og maskiningeniør på campus Kongsberg.
 
– Vi har laget en klatrevegg som registrerer berøring, og som kan regne ut kreftene som du bruker på grepene. Hvis du tar på klatregrepet slukker lyset, og da kan du spille whack-a-mole. Vi har også laget et system som kan anbefale hvilket grep du bør bruke neste gang. Det har vært veldig gøy ha dette som bachelorprosjekt. Vi har jo nesten fått lov til å leke gründere, sier Aakervik.

Gruppen hennes har jobbet på oppdrag fra bedriften Bolder.
 
VIDEO: USNexpo for første gang på campus Kongsberg:
 

Smart blodtrykksmåler

En annen gruppe har jobbet på oppdrag fra Sintef, med videreutvikling av en smart blodtrykksmåler som kan måle blodtrykket kontinuerlig.

– Pasienter som sliter med blodtrykket må ofte gå med en sånn som blåser seg opp rundt armen en gang i timen, gjennom et døgn eller to. Det er ikke ideelt for målingene, og heller ikke behagelig. Vi har derfor jobbet med å videreutvikle en ny måte å måle blodtrykket på, sier Martin Larsen. Han er krav- og testansvarlig i gruppen "HyperSension". 
 
Utfordringen med den nye måleren har vært at den også registrerer bevegelser i kroppen. Larsen sier de har jobbet med to bølgelengder, som kan måle på forskjellig dybde i huden. Dermed kan måleren lettere skille mellom det som er naturlig bevegelse i kroppen, og selve blodtrykket som jo er det som skal måles.
 
Ingeniørstudenter på Kongsberg har jobbet med videreutvikling av en ny type blodtrykksmåler, på oppdrag av Sintef. Foto av en av studentene

Oppdragsgivere fra næringslivet

12 grupper med ingeniørstudenter på Kongsberg viste frem oppfinnelser, produkter og løsninger som de har jobbet med i avgangsprosjektene sine. Alle har hatt oppdragsgivere fra industri og næringsliv. 
 
En jury fra Kongsberg-industrien og en jury fra Nito vurderte alle prosjektene, og gikk fra stand til stand sammen med publikum. Her var også klasser fra videregående skoler i Buskerud, og barnehager på Kongsberg. Det var stappfullt i vrimleområdet midt i Krona (campus Kongsberg).
 
Publikum kunne også levere inn sine forslag til beste prosjekt. De kunne også gå på foredrag med USNs fagansatte, blant annet om kompositt, som er en spennende satsing på campus Kongsberg

USNexpo på tre campuser

Den store teknologimessen USNexpo har en lang historie på campus Vestfold. I fjor kom den til campus Porsgrunn og i år stod også Kongsberg for tur. Dermed arrangeres nå USNexpo på alle tre campusene med ingeniørutdanninger, samtidig.

Ingeniørstudenter i Porsgrunn har jobbet med resirkulering av plast, på oppdrag fra bedriften Norner. Foto av dem på stand.
Kan resirkulert plast brukes i matemballasje?

Tekst: Ingvild Gjone Sildnes

På campus Porsgrunn ble 43 bachelorprosjekter presentert under årets EXPO, i tillegg til 54 prosjekter på master- og doktorgradsnivå

Thea Glittum, Madelen Smedsli, Jakub Wisniewski og Fredrik Sigurdsen er i innspurten av en bachelor i ren energi og prosessteknologi. I samarbeid med bedriften Norner har de har skrevet en bacheloroppgave om egenskapene til polypropylen, som inngår i plast.

– Vi har sett på om resirkulert plast kan brukes til matemballasje. Vi har gjort forsøk der vi har sett på hvor mange kjemiske komponenter som emigrerer, og vi har funnet ut at det er forsvarlig å bruke resirkulert plast til matemballasje, forteller Thea. 

Gruppen har diskutert resultatene med Norner underveis, og i neste uke skal de presentere bacheloroppgaven hos dem.

– Det har vært veldig gøy å jobbe med en praktiske oppgave, og jeg tror absolutt at resultatet er nyttig for Norner også, sier Thea.

I samarbeid med Veidekke har disse ingeniørstudentene på byggdesign stor tro på bruk av massivt tre i byggebransjen. F.v.Magnus Eriksen, Kristoffer Dyvik Løksli og Simen Bjørnebo. Foto
Massiv tre som byggemateriale 

Magnus Eriksen, Kristoffer Dyvik Løksli og Simen Bjørnebo er ingeniørstudenter i byggdesign. De har sett på detaljløsninger for fremtidige leilighetsprosjekter i massiv tre.

– Massiv tre er mer miljøvennlig og regulerer temperatur og luft bedre enn betong og stål, sier Kristoffer. På den annen side så er det utfordringer med å oppfylle lyd- og brannkrav på en økonomisk måte, ved bruk av massivtre som bæresystem i leilighetsprosjekter i Norge. 

Basert på samtaler med flere aktører i fagmiljøet og med samarbeid med bedriften Veidekke, har guttene utarbeidet 10 løsningsforslag for kritiske punkter i utførelse av leilighetsbygg, men hovedfokus på lyd og brannkrav (TEK17).

– Massiv tre er fremtiden for alle typer bygg, sier Magnus.

Vestfold-studenter med egne bedrifter

Tekst: An-Magritt Larsen

I Vestfold fylte USNexpo 20 år i år. I jubileumsåret ble over seksti bachelorprosjekter og tolv masterprosjekter av studenter på mikro- og nanosystemteknologi presentert. I tillegg viste noen doktorgradsstudenter i anvendt mikro- og nanosystemer frem forskningen sin.

Fra USN Handelshøyskolen stilte Pernille Engebretsen med en ny type rulleski.

– Hightech FF Rollerskis er etter vår oppfatning verdens råeste rulleski for både klassisk og skøyting. Her tenker vi helsegevinst med aktiv livsstil med mål om å få flere ut på veien, oppfordrer Pernille.

Hun skal jobbe videre med rulleskiene etter endt bachelor i innovasjon og entreprenørskap, og har startet egen bedrift FF Rollerskis AS.

Jim Hansen satser på digitalisering av betongbransjen.

Jim Hansen har også utviklet egen bedrift – Betongsentrum AS – som han satser på etter endt bachelor i IT og informasjonssystemer. Hans prosjekt handler om digitalisering av betongbransjen.

– Betong på nett, sier Jim. – Digitalisering av betongbransjen innebærer at du kan bestille betong på nett. Kundene får mulighet til å bestille betong hele døgnet med tilgang til nødvendig informasjon som sikrer beslutningsprosessene og sluttresultatet, og får med en gang en pris å forholde seg til.

I Vestfold bidrar Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) med pengegave til prisutdelingen for studenter. Kåringen avslutter messen om ettermiddagen. Ti tusen kroner ble delt mellom jurypris, publikumspris, beste master og beste PhD-poster.

NITO hadde også egen stand under messen hvor de informerte om fordeler av å være NITO-medlem, og holdt foredrag under prisutdelingen. 
 


 

 

USNexpo

– En teknologimesse med prosjekter innen alle ingeniørfag

Stor teknologisk messe på USN der ingeniørutdanningene i Porsgrunn, Kongsberg og Vestfold åpner dørene sine for alle interesserte.

Flere hundre nyutdannede ingeniører viser frem prosjektene og oppfinnelsene sine. I Vestfold deltar også IT-studentene fra USN Handelshøyskolen.