Bibliotekets tips mot å gå i røverforskningsfella

bibliotek. foto.
Råd: USNs biblioteket har mange gode tips mot å bli lurt av dem som driver rovtidsskrifter. Foto: Istock

Ifølge Aftenposten har over 700 personer tilknyttet norske utdanningsinstitusjoner fått publisert innhold i ulike rovtidsskrift. - Naivt å tro at dette ikke også gjelder USN-ansatte, sier viserektor Pål Augestad.

16. august publiserte Aftenposten reportasjen «Forskningsbløffen», der avisen viste til hvordan en rekke vitenskapelige tidsskrifter (rovtidsskrifter) og forskningskonferanser slipper gjennom tvilsom forskning uten kvalitetskontroll, men mot god betaling. 

Fenomenet, som kalles «røverforskning», betegnes som en alvorlig trussel mot all forskning, fordi det blir umulig å vite hva som er, og ikke er, kvalitetssikret. Aftenpostens kartlegging, som har vært en del av det internasjonale «Fake Science»-prosjektet, har avdekket mer enn 700 navn på forskere tilknyttet norske institusjoner som har publisert i «røvertidsskrift». 

LES OGSÅ: USN invitert til å koordinere Horisont 2020-prosjekt for EU

Vær skeptisk til smigrende eposter

Ifølge Ellen Hermanrud, biblioteksjef ved Universitetsbiblioteket i Sørøst-Norge, finnes det forholdsregler du bør følge for å forsikre deg om at du ikke blir lurt av noen som utgir rovtidsskrifter eller arrangerer falske konferanser.

– Dersom man får tilbud om å publisere i et tidsskrift, bør man først sjekke om tidsskriftet står på lista over godkjente publiseringskanaler hos NSD og hos DOAJ for Open Access-tidsskrifter. Seriøse tidsskrifter indekseres også i referansedatabaser, sier Hermanrud. 

Skulle man ikke finne tidsskriftet der, bør man ifølge biblioteksjefen besøke tidsskriftets hjemmeside og sjekke følgende: Om det er tydelig hvilke type fagområder og perspektiver tidsskriftet presenterer; om det er oppgitt redaktør; om det er oppgitt kontaktinformasjon; om tidsskriftet har ISSN; og om øvrige opplysninger kan verifiseres. 

– Får man en usedvanlig smigrende epost med tilbud om å holde innlegg, er det også grunn til å sjekke, mener Hermanrud. 

– Har kolleger i miljøet hørt om konferanser? Har den vært arrangert tidligere? Har den publisert konferansebidragene? Det er grunn til å være skeptisk om ingen av disse punktene sjekker ut positivt.

Biblioteket har på sine nettsider publisert en liste med punkter om hva du bør være oppmerksom på dersom du blir invitert til å publisere forskningen din.

En tipsliste fra De nasjonale forskningsetiske komiteene er publisert på Forskning.no.

biblioteksjef Ellen Hermanrud om røverforskning. foto

LES OGSÅ: Fikk du med deg at USN deltok på Arendalsuka?

Sier snarveier kan ødelegge karrieren

Viserektor Pål Augestad mener det er naivt å tro at det ikke er personer som er eller har vært tilknyttet USN, blant de navn Aftenposten har funnet.

– For vår egen del bør vi ta det for gitt at også personer ved vår institusjon har blitt lurt, slik at vi gjør det vi kan for å unngå lignende tilfeller i fremtiden, sier Augestad.

Han sier ledelsen av den grunn oppfordrer alle ansatte som publiserer og deltar på konferanser om å gjøre seg kjent med bibliotekets forholdsregler.

– Jeg mener det er meget viktig å ta inn over seg at slike publikasjoner setter både forskningen og forskningsinstitusjoner i et særdeles dårlig lys. Hvis man ikke er nøye, men heller velger snarveier som medfører at man publiserer i falske tidsskrift, så risikerer man også å ødelegge hele sin akademiske karriere. Så det er ingen grunn til å ikke følge disse reglene.

Augestad anbefaler dem som er usikre i forbindelse med publisering om å ta kontakt med biblioteket, der de ansatte kan bistå med gode råd. 

LES OGSÅ: Skal utvikle sensor for KOLS-pasienter

Tips fra biblioteket:

Useriøse tidsskrifter, også kalt rovtidsskrifter (predatory publishers) er det skrevet mye om. Her er noen punkter du selv kan gå gjennom for å unngå å publisere i et rovtidsskrift:

  • Se om utgiveren er registert som vitenskapelig i kanalregisteret hos NSD.
  • Finner du ikke utgiver her kan du selv foreslå at NSD vurderer utgiveren.
  • Er utgiveren medlem av OASPA?
  • Er tidsskriftet listet hos DOAJ?
  • Google utgiver/serie/forlag/konferansen:
  • Hvordan er omtalen? Noe som advarer? Søk gjerne på utgiver sammen med begrepet "predatory" som ofte brukes på engelsk om useriøse OA-utgivere.
  • Har tidsskriftet ISSN?
  • Blir artikler fra tidsskriftet indeksert i store baser som ISI Web of Science og Scopus?
  • Se opp for tidsskrifter det er vanskelig å finne kontaktinformasjon til, vanskelig å finne ut hvilket land det utgis i og dårlig språk.
  • Vær oppmerksom på at noen av utgiverne oppgir oppdiktede redaksonsmedlemmer, eller at kjente forskeres navn misbrukes. Noe du selv kan gjøre er å sjekke hjemmesidene til disse forskerne og se om de virkelig sitter i redaksjonen. 
  • Fagfellevurdering tar tid: Dersom utgiver lover publisering svært raskt etter innsending, så kan det hende de ikke utfører noen reell fagfellevurdering, og utgiver vil ikke kunne bli godkjent av NSD.