Bildebøker i den digitale tidsalder

Foto av foredragsholder
Foto: Marek Podowski

Applikasjoner og digitale tegneserier var blant høydepunktene under årets Bildebokkonferanse på campus Notodden.

Det var trangt om plassen i «Store auditorium» på campus Notodden da den årlige Bildebokkonferansen gikk av stabelen. Så var det også et stjernespekket lag av foredragsholdere som tok turen denne dagen, blant andre bildebokillustratørene Åshild Kanstad Johnsen og Rune Markhus.

Se bildene fra Bildebokkonferansen 2016 (Flickr)

Bildebokapp

Årets hovedtema var den digitale bildeboka, og vi fikk blant annet høre Åshild Kanstad Johnsen snakke om Kubbe-bøkene. Kubbe lager skyggeteater er den første av hennes bøker som kun er laget som applikasjon, og hun kunne fortelle hvordan hun utnyttet nettbrettets egenart i utviklingen av bildebokappen.

Vi ble også bedre kjent med illustrasjonene til Rune Markhus, helt fra hvordan tegningene han laget som barn fremdeles inspirerer hans uttrykk i dag. Vi fikk også se hvordan han arbeider med de ulike delene av den kreative prosessen fra idè til ferdige illustrasjoner.

Jubileum

I år er det ti år siden konferansen ble arrangert for første gang på Notodden, og den denne gangen ble arrangementet også strømmet til alle som ønsket å følge med fra andre kanter av landet.

Artist John Olav Hovde underholdt også med egne sanger og gitarspill. Videre var det en god blanding av utøvere og forskere på feltet som bidro.

Kirsten Linnea Kruse, Lisa Marie Nagel og Fredrik Rysjedal belyste forskningsfeltet fra ulike sider. Fredrik Rysjedal, som både er tegneserieskaper og forsker på feltet, leste også høyt fra sin egen digitale tegneserie.

Helhet

– Det var en god helhet i konferansen. Vi har klart å samle både forskere med ulike blikk på feltet og utøvere med forskjellige uttrykk, og til sammen fikk vi vi et inntrykk av et komplekst felt og tverrfagligheten som feltet er preget av, sier Elisabeth Hovde Johannesen, som leder arbeidsgruppa bak konferansen.

Publikum besto av både ansatte og studenter ved HSN samt andre interesserte.

– Jeg synes det var spesielt interessant og flott å høre da Fredrik Rysjedal leste den digitale tegneserien sin høyt. Historien som ble fortalt var sterk, og inntrykket ble enda sterkere gjennom Rysjedals fortellerstemme, uttalte Anne Toril Kimerud, som overvar konferansen.

Foredragsholder. Foto

Bildebokkonferansen

Bildebokkonferansen på campus Notodden er et årlig arrangement ved HSN. Målet med konferansen er å skape engasjement og interesse for bildeboka. Vi vet at denne møteplassen er spesielt viktig for bevisstgjøring i bruk av bildebøker, og generelt at den er av stor betydning for alle som jobber med barn og unge.

bildebokkonferansen.blogspot.no