Blogger om bærekraftig turisme

illustrasjonsfoto

Nettstedet Forskning.no har åpnet opp spaltene sine for HSNs forskningsgruppe for bærekraftig reiseliv.


En gruppe av våre turismeforskere ved campus Bø har lansert bloggen «Bærekraftig turisme» på nettstedet Forskning.no.

Forskning.no er et nettsted for norske og internasjonale forskningsnyheter, og har i

gjennomsnitt 33.000 antall besøkende per dag.

Alternative tanker

Gjennom bloggen ønsker forskerne å bidra med kritiske spørsmål, refleksjoner og alternative tanker i håp om økt forståelse av det som i dag er en av verdens raskest voksende industrier.

Ideen for bloggen springer ut fra at FN har utnevnt 2017 som «Året for bærekraftig turisme for utvikling» (Year of Sustainable Tourism for Development).

«Tourists go home»

Det første innlegget fra turismebloggerne, «Turisme eller terrorisme», tar utgangspunkt i den brede, folkelige motstanden som har kommet til overflata i forbindelse med den massive økningen av antallet turister som besøker storbyen Barcelona. Tidligere i år tok rasende innbyggere til gatene med hjemmesnekrede plakater med slagord av typen «Tourists go home» og «You are terrorists, not tourists».

– Så populær har byen blitt, at de lokale innbyggerne for lengst har fått nok. De har sett byen sin forvandles til en kommersialisert verkebyll full av billige suvenirer, overfylte gater og Airbnb-leiligheter. De er tvunget til å dele sine nabolag med gruppereiser, weekendturister og utdrikkingslag, skriver doktorgradsstipendiat Anne Gry Sturød og professor Gudrun Helgadottir, som står bak det første blogginnlegget fra forskergruppa.