Campus Rauland: Når studiene blir livsstil

Rikke Christine Hansen koser med sauene.
Kosesjuke sauer på vei til eksamen er noe av det folkemusikkstudent Rikke Christine Hansen kommer til å savne mest fra studietida på Rauland.

Tre år med studier er over for folkemusikkstudent Rikke Christine Hansen. Hun tror ikke det finnes noe studiested som kan sammenliknes med Rauland.

Tekst: Ingvild Gjone Sildnes

- Det jeg kommer til å savne mest på Rauland er nabosauene mine. Det er ingenting Portrettbilde av Rikke med blomsterkrans i håreti verden som kan måle seg med å skulle dra på skolen for å ha eksamen, og bli møtt på skoleveien av en gjeng med kosesjuke sauer.

Tønsberg-jenta Rikke har tilbrakt tre år i den snørike fjellbygda med 1500 innbyggere. Denne junidagen vasker Rikke ut av hybelen og gjør seg klar til sommerferie.

- Rauland er et spesielt sted. Jeg innser at det er mange som sier det om sine egne studiesteder, men jeg mener oppriktig at det ikke finnes et studiested som kan sammenlignes med Rauland. Det er noe eget å bo på et såpass lite sted der "sentrum" er to veier som møtes, sauer er de nærmeste naboene, og du bor i en lafta hytte fra 1800-tallet. Siden det er så få studenter på Rauland blir du godt kjent med alle, og alder, identitet eller studieretning som man vanligvis deler inn etter har etter kort tid ingenting å si.

Viser frem studentarbeidet

Siden studiene på Rauland er utøvende, er det ikke den tradisjonelle skoleeksamen som har preget våren. På avslutningsdagene som i år var fra 3. - 8. juni viste studentene fram arbeidet sitt både på catwalken, på konsertscenen og gjennom utstillinger.

I Vinjesalen var det utstilling i regi av årsstudium, bachelor, samt masterstudenter på folkekunst. Utstillingen med Studentarbeid fra 2015 - 2016 varte over tre dager og har også blitt trykket opp som katalog.

Folk utenifra blir invitert til Avslutningsdagane og mange er nysgjerrige på hva studentene har laget i løpet av året. Studentene er kjent for å ha høy kvalitet på arbeidet sitt.Studenter som spiller fele.

Bachelor om folkemusikkmiljøet

Rikke leverte bacheloroppgaven den 23. mai, og hadde framlegg den 1. juni.

- Det var hardt å ha framlegg når mange av vennene mine bare måtte ha skriftlig eksamen, men det gir et innblikk i hvordan det kan være å ta en eventuell mastergrad senere.

Under framlegget var det også rom for å trekke inn materiale eller tilleggsopplysninger som ikke kom med i bacheloroppgaven, og basert på selve oppgaven er det også anbefalt å spille relatert musikk.

- Man kan spille mye, eller ingenting, og framlegget blir da veldig forskjellig fra person til person, forteller Rikke.

Bacheloroppgaven til Rikke handlet om hvordan studenter uten folkemusikalsk bakgrunn kan oppleve folkemusikk-miljøet, og hvilke grep studenter og lærere kan gjøre for å unngå misforståelser.

- Musikk er et personlig fagområde, og mange kan synes det er vondt å få karakter på noe som er så personlig.

I tillegg er folkemusikk ofte ankret i en geografisk tilhørighet, og ikke alle har den "riktige" tilhørigheten; hva er identitet og autentisitet, og hvorfor reagerer vi som vi gjør? Det var noen av spørsmålene hun ønsket å besvare.

Grilling ved Totaks strender

- Jeg er veldig fornøyd med karakteren min og synes sensor og lærere hadde bra tilbakemeldinger, og gode grunner til at jeg fikk den karakteren jeg fikk.

Fra eksamen var ferdig og fram til avslutningsdagene har studentene på bachelorutdanningene hatt god tid til å nyte sola.

- Telemarkstunet, som ligger rett ved siden av skolen, er det perfekte stedet å slappe av i sola etter at eksamen er ferdig, og det er her studentene ofte samles. Totak, som er en innsjø like ved skolen, får kjempelange sandstrender etter at snøen er borte. Her møtes også studentene på kveldene og griller, bader og padler kano etter at eksamenene er ferdig.

Blir ett år til

Rikke har funnet sitt miljø og innrømmer at det er vanskelig å dra når man først har lagt et stopp på Rauland.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal neste år, men jeg er sikker på at jeg blir i Rauland et år til. Da jeg kom til Rauland skulle jeg egentlig bare studere ett år, men nå har jeg jo bachelor, så det er kanskje ikke så langt til master herfra. En annen ting som er godt med Rauland er at du lærer deg at ting tar tid, og at det ikke er verdens undergang om du ikke er ferdig med å studere før du er 25!