Da barna møtte forskerne

Språk er spennende. Stipendiat Hein Lindquist og barnehagebarn i Drammen.  Foto
Språk er spennende. Stipendiat Hein Lindquist og barnehagebarn i Drammen.

Stipendiat Hein Lindquist forsker på flerspråklige smårollinger, og under Forskningstorget i Drammen ble han omringet av barnehagebarn.

Tekst og foto: Jan-Henrik Kulberg

- Hva er dette for noe, spør Lindquist flokken av barnehagebarn som har stimlet sammen for å lære om «Språkets grenser».  Et litt voksent tema tenker du kanskje, men neida.  Hein er gammel førskolelærer, og vet hvordan han skal engasjere de minste blant oss.

Nå holder han opp et ark med bilde av et vogntog.

- En lastebil, trailer, lastepumpe, pumpekasse, bil som kjører,.. foreslår barna.

Så holder Lindquist opp et nytt ark med et band på en scene, og barna er raskt frempå med:

- En mann, en synger, en som spiller rock’n roll, han spiller gitar, en gitarspiller, kanskje spiller han på trommer også, og mikrofon, tromme-spiller.

Skjelettet ut av skapet

Forskningsdagene handler om å åpne opp de akademiske dørene og slippe forskerne fri blant folk flest, barn inkludert. Og i år var hele plassen på Papirbredden ved campus Drammen gjort om til torgplass.

HSN smarbeidet med Økouka og Fylkesmannen i Buskerud, og resultatet var et stort tilbud av stands med mange forskjellige temaer.

- Trenger du å teste skjelettet, spør professor Hilde Eide, forskningsleder i Vitensenteret helse og teknologi.  Helseforskerne har hentet skjelettet ut av skapet, og nå skinner solen både på forskere, skjelett og nysgjerrige drammensere, som kommer bort for å lære mer på standen med den klingende tittelen «Finn ut om du kan være sprø».

Professor Hilde Eide til venstre med skjelettet.  Foto

Alt for kidsa

Alt fra barnehager opp til videregående skoler i Drammen og nabokommunene er invitert til Forskningstorget, forteller seniorrådgiver Janne Buhaug ved HSNs forskningsavdeling.  Hun er prosjektleder for Forskningsdagene ved HSN.

- De vi samarbeider med har lang erfaring med denne typen torgarrangementer, gjennom «Økologisk torgdag».  Nå har vi slått oss sammen.  Vi vil at kidsa skal kunne få oppleve masse forskjellig på en sånn dag, og her er det mange HSNere i sving, både ansatte og studenter. I dag står ungene i sentrum, sier Buhaug (bildet under).

Forskningstorget i Drammen

Prompegass er viktig

På nabostanden står tre masterstudenter fra campus Porsgrunn.  Der er temaet naturgass, og de har strategien klar for hvordan dette best kan presenteres for barn.

- Her lager vi biogass, og det er nesten den samme gassen som du promper.  Så prompegass det er viktig å lage. Og det kan vi lage ved at alle sorterer matavfallet sitt, så vi kan lage masse biogass til å kjøre bussene våre på og varme opp husene våre med.

Erik Nygaard, Preben Værholm og Lena Weber fra master i Energi og miljøteknikk har bordet fullt av reagensrør, kolber og en kartong med juice.

- Den kolben inneholder avfall fra papirindustrien som inneholder mikro-organismer.  De vil spise eplejuicen og lage biogass, og det brukes jo allerede for å drive alle bussene i Grenland, sier studentene entusiastisk.

- Hvorfor har dere valgt å studere nettopp dette da?

- Det er ikke så dumt å tenke på litt annet enn olje og gass.  Fornybar energi er fremtiden, og det er spennende å jobbe med.

F.v: Masterstudentene Erik Nygaard, Preben Værholm og Lena Weber kan mye om biogass, eller prompegass om du vil.  Foto