– Dette blir matstress

Solfrid Bratland-Sanda. Foto
Førsteamanuensis Solfrid Bratland-Sanda ved HSN vender tommelen ned til RSPHs forslag om matmerking.

Førsteamanuensis i fysisk aktivitet og helse, Solfrid Bratland-Sanda, er kritisk til å merke mat med treningsikoner.


Britiske Royal Society For Public Health (RSPH) lanserte nylig en idé om å merke mat med treningsikoner. Målet er å gjøre folk bevisste på hvor mye kalorier det er i en del mat, og hvor mye aktivitet som skal til for å forbrenne dette.

Flere norske eksperter har uttrykt sin misnøye til dette forslaget overfor Aftenposten. Blant disse er Solfrid Bratland-Sanda, førsteamanuensis i fysisk aktivitet og helse ved HSN:

– Jeg synes ikke dette høres ut som en god idé. Det bidrar til et helt feil fokus på mat og aktivitet, sier Bratland-Sanda til Aftenposten.

Hun mener at merking av mat med treningsikoner ikke vil få ønsket effekt:

– Dette blir matstress, det motsatte av det vi har behov for. I stedet for å fokusere på hva maten inneholder av energi, bør vi fokusere på hvordan maten smaker og andre sanser vi bruker når vi spiser, sier Bratland-Sande, som tidligere har tatt doktorgrad i spiseforstyrrelser.