Dette har ingeniørstudentene laget

Ademir Alijagic viser fram roboten RoTo. Foto
Student Ademir Alijagic viser fram roboten RoTo.

Ingeniørstudentene i Vestfold viste seg fra sin beste side da teknologimessa HSN-Expo gikk av stabelen.

Tekst: Knut J. Meland

HSN-Expo er en teknologimesse som avvikles over to dager ved avslutningen av hvert studieår ved campus Vestfold. Her viser våre ingeniør- og IT-studenter fra Vestfold fram sine bachelorgradsprosjekter. Samtidig presenteres master- og doktorgradsavhandlinger i posterform.

I år blir messa avholdt for 17. gang, og over 100 nyutdannede studenter fungerer som utstillere.

– En kulminasjon

– Expo er et høydepunkt. Dette er selve kulminasjonen av studiet. Det er fantastisk å stå her i dag med fullført utdanning og kunne presentere et produkt som vi har jobbet kjempehardt med og er kjempestolte av, sier Petter Nybøle, som har gått Bachelor i ingeniørfag – Datateknikk.

Sammen med medstudenter fra både datateknikk-studiet og Bachelor i ingeniørfag – Produktdesign har han jobbet både sent og tidlig det siste halve året med prosjektet «RoTo the Robot».

Roboten interagerer med mennesker gjennom å analysere bevegelser og gjenskape disse. «RoTo» er også i stand til å svare på spørsmål. Neste år vil en ny studentgruppe slippe til for å videreutvikle roboten ytterligere.

– Å jobbe med roboter krever involvering av mange disipliner. Jeg har lært fantastisk mye og det har gitt meg inspirasjon til å studere videre, forteller Kristoffer Langerud, som har studert produktdesign.

Alle fire studentene på robotprosjektet har søkt opptak til mastergradsutdanning innen Systems Engineering ved høyskolens campus på Kongsberg.

Tett på næringslivet

Til sammen ble over 50 bachelorgradsprosjekter presentert under HSN-Expo, og til sammen 35 eksterne oppdragsgivere var involvert.

– Det høye antallet eksterne oppdragsgivere viser hvordan høyskolen har lykkes med å etablere nær kontakt og godt samarbeid med næringslivet. Studentene får kontakter og arbeidsrelevant praksis mens oppdragsgiverne får løst et prosjekt av ivrige og ulønnede studenter, forteller Sanda Knutson, leder av HSN-Expo.

Renate Rehn, styreleder i Tønsberg Næringsforening, var blant talerne under åpningen av utstillingen:

– Vi har høye forventninger til dere studenter, og vi ønsker at dere også skal ha høye forventninger til oss i næringslivet. Vi trenger hverandre og næringsforeningene ønsker å legge til rette for å skape en enda tettere dialog og samarbeid. Det ligger i sakens natur at det er viktig med bred og god kontaktflate mellom de smarte hodene på HSN og bedriftene som ønsker utfordringer løst. Jeg kan ikke se annet enn at dette er en vinn-vinn-situasjon, sa Rehn.

– Fylt med optimisme

Fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes, var også hjertelig til stede, og ble oppløftet av å se fruktene av studentenes harde arbeid:

– Verdiskapningen i Vestfold er for lav og vi må tenke nytt og kreativt for å endre dette. Derfor blir jeg fylt med optimisme når jeg ser alle dere lovende studenter som har en rekke gode ideer som kan bli veldig viktige for Vestfolds fremtid. Vi er helt avhengige av høy utdanning, forskning og ikke minst studenter som evner å tenke nytt, sa Hogsnes for han sto for den offisielle åpningen gjennom en uortodoks «snorklipping» som besto av å skjære i stykker en kjetting.

Fylkeskommunen er oppdragsgiver for flere av prosjektene som ble presentert under HSN-Expo. Blant disse et prosjekt der en studentgruppe utredet mulighetene for bedre utnyttelse av fjernvarmeanlegget ved Sandefjord VGS.

Fylkesordfører Rune Hogsnes og student Håkon Johnsrud. Foto

Fylkesordfører Rune Hogsnes og student Håkon Johnsrud i dialog om et prosjekt som utforsket muligheten for bedre utnyttelse av fjernvarmeanlegget ved Sandefjord VGS, der fylkeskommunen og Statkraft var oppdragsgivere.

Bredt spekter

Følgende bachelorstudier var representert under HSN-Expo 2016: datateknikk, informasjonssystemer og IT-ledelse, maritim elektroautomasjon, elektronikk, mikro- og nanosystemteknologi og produktdesign.

I tillegg presenterte brasilianske bachelorstudenter fra programmet «Science without borders» sine prosjekter.

Det ble også presentert 15 masterprosjekter fra studiet i mikro- og nanosystemteknologi. I tillegg la fem internasjonale masterstudenter fram sine arbeid fra programmet «Joint International Master in Smart Systems Integration».

23 doktorgradsstudenter ved ph.d.-utdanningen vår innen Anvendte mikro- og nanosystemer deltar også på messen og presenterer sin forskning gjennom postere.

HSN-Expo

• årlig messe over to dager på campus Vestfold hvor nyutdannede studenter fra våre ingeniør- og IT-utdanninger viser frem sine prosjekter og oppfinnelser.
  • arena for teknologiprat, innovasjon og ingeniørkunst
  • over 50 avsluttende bachelorgradsprosjekter vises frem på stands
  • master- og doktorgradsstudenter presenterer posters av sine prosjekter

Trenger din bedrift hjelp med et prosjekt?

Våre IT- og ingeniørstudenter står klare til å hjelpe deg og din bedrift gjennom sine hovedprosjekter. Du får gratis hjelp til å gjennomføre prosjekter samt kontakt med flinke studenter som kan være aktuelle for en jobb i din bedrift. Studentene får meget god erfaring fra prosjekter som næringslivet selv initierer.

Ta kontakt med prosjektleder Sanda Knutson for å komme i kontakt med en studentgruppe som kan løse din utfordring.