Få gode råd om studievalg

Søknadsfrist Samordna opptak - illustrasjonsbilde

15. april er fristen for å søke høyere utdanning. Ta imot noen gode råd før du tar en avgjørelse. Ikke nøl med å kontakte våre opptaks-eksperter!

Tekst: Knut J. Meland

Søknadsfristen for høyere utdanning er ubarmhjertig nær, og valgmulighetene kan synes uendelig mange.

Førsteamanuensis Roger Kjærgård er en av Norges fremste eksperter på karriereveiledning, og blant annet leder for det regjerings-oppnevnte utvalget for livslang karriereveiledning.

Han har stor forståelse for den usikkerhet og eventuelle frustrasjon mange studiesøkere føler på i disse dager.

Hør intervju med Roger Kjærgård i NRK Radio

Bli enda bedre kjent med deg selv

Han anbefaler deg som skal søke å bruke tid på å bli bedre kjent med deg selv, før du hiver deg ut i havet av studietilbud og studiesteder.Roger Kjærgård - foto

– Det gjelder å kretse inn interesseområdene sine, og ha dette klart for seg før man begynner å lete etter passende studier, sier Kjærgård, som anbefaler følgende øvelse:

Skriv ned dine interesser, dine kvaliteter, dine favorittfag, hvordan du liker å arbeide og hvilke arbeidsoppgaver du foretrekker. Det kan også være en idé å se for deg hvilket liv du ønsker deg: spenning, reising og selvstendighet, eller ønsker du forutsigbarhet, arbeidsfellesskap og trygghet? uten at det trenger å være et motsetningspar.

Utnytt veiledningsmuligheten

– Utgangspunktet ditt bør ikke være å finne studiet som er 100 prosent riktig for deg. Det kan fort bli et blindspor. De aller fleste av oss har mange talenter og evner, uten at disse nødvendigvis går i én og samme retning, sier Kjærgård.

Denne bredden bør du ikke kaste vrak på.

Kjærgård oppmuntrer derfor alle å utnytte muligheten man har til å fylle opp søkerlisten hos Samordna opptak. Totalt kan du føre opp ti studier, og du kan endre prioriteringen av disse fram til 1. juli.

– Bruk tiden fram til 1. juli til å utforske de studiene du har valgt. Bli mer reflektert gjennom å snakke med noen som kjenner deg godt eller oppsøk et karrieresenter, sier Kjærgård.

Ingen grunn til panikk!

Vårt opptakskontor hjelper deg med spørsmål om studiesøkning og holder åpent fram til midnatt 15. april.

Fredag 15. april vil vi besvare e-post og Facebookmeldinger som gjelder søking av studier frem til klokken 24.00.

Vi er også tilgjengelig per telefon, som vanlig, og har betjente kontorer på høyskolens campuser i Porsgrunn, Vestfold og på Kongsberg.

Vi har tilstrekkelig med personell på både telefon og e-post, slik at alle henvendelser blir besvart uten særlig ventetid.

Har du ikke bestemt deg? Ta imot noen gode råd før du tar en avgjørelse.

Kontakt oss om opptak

E-post: opptak@usn.no

Telefon: 31 00 80 00 (man-fre, kl 10-14)

Frammøte: vi har kontorer på campus Vestfold, Kongsberg og Porsgrunn.

Her finner du studietilbudet ved HSN

Slik søker du. Les mer om søknadsprosessen hos oss.