Flott farvel til friluftslivsstudiene

Glade studenter og forelesere på siste fellessamling som studenter i Bø. Foto: Helle Friis Knutzen
Glade studenter og forelesere på siste fellessamling som studenter i Bø.

Avslutningsfesten for friluftslivsstudentene i Bø ble holdt i idylliske, landlige omgivelser - på et gårdstun med hus der mange av studentene har bodd i studietiden.


Tekst og foto: Helle Friis Knutzen

Når bachelorstudentene på friluftsliv-, kultur- og naturveiledning feirer avslutningen på 3 års studier, så gjør de de selvsagt ute.

 - Herlig å være ferdig med eksamen, men veldig trist å skulle reise!

Det var gjennomgangsmelodi hos flere under festen.

Så velger da også en del å bli i Bø. Mange har søkt seg videre til praktisk, pedagogisk utdanning, (PPU), eller masterstudiet i kroppsøving, idrett og friluftsliv. Men en god del skal også ut i jobb.

Heldige arbeidsgivere

- Heldige er de arbeidsgivere som får dere som ansatte. Dere besitter nå en kunnskap og kompetanse som er gull verdt for dem

Det sa foreleser Fredrik Christoffersen i sin korte avskjedstale til studentene. Han oppfordret også studentene til å holde kontakt etter at de har begynt å jobbe:

- Trenger dere referanser, har dere spørsmål av faglig karakter eller trenger dere nye friluftslivsstudenter til praksis eller andre jobber - så ta gjerne kontakt!  

Bilde av Pernille Gintberg og Tor Olav Berg

Nepal og Beitostølen

Tor Olav Berg og Pernille Gintsberg er to av studentene som skal ut i jobb. Tor Olav skal være turleder i Hvitserk, som tilbyr reiser blant annet til Nepal og Himalaya. Han skal også være isklatringsguide på Rjukan og jobbe i fjellsportavdelingen til Oslo Sportslager. Hans studentpraksis som turguide i Sør-Amerika ga en god referanse da han stilte på jobbintervju. 

Pernille ønsker å bruke friluftslivsstudiet til å jobbe med rehabilitering, kanskje særlig opp mot barn og unge. Hun skal nå først i sommerjobb hos DNT Sommermoro, hvor barn skal få være med i klatrepark, padle i kano og gå på fjellet. I august skal hun starte på et praktikantopphold på Beitostølen helsesportsenter, noe hun fikk tilbud om etter å ha vært hatt praksis der i løpet av studietiden. 

Drømmejobb

Begge gleder seg til å begynne å jobbe:

- Å få betalt for å dra på tur, det er jo drømmen, sier Tor Olav Bergo, som vurderer å ta sykepleieutdanning på et senere tidspunkt, for å kunne bli redningsmann.

Pernille Gintberg vurderer å ta fysioterapiutdanning i ettertid, for å ha også medisinsk bakgrunn til å jobbe med rehabilitering. 

Men først vil de bruke og utvikle friluftslivskompetansen sin noen år i arbeidslivet.      

Du kan lese her om bachelor i friluftsliv, kultur og naturveiledning. 

Høgskolen i Sørøst-Norge er den eneste skolen som tilbyr Praktisk, pedagogisk utdanning med fagdidaktikk i friluftsliv

Du kan også fortsette å studere friluftsliv på Master i kroppsøving, idrett og friluftsliv.

Krav for å bli redningsmann