Forskningsdag for femteklassinger

Barn på campus Notodden. Foto

Om lag 150 elever inntok campus Notodden for en dag proppet med utforskning og spennende opplevelser.

Tekst og foto: Knut J. Meland

I anledning Forskningsdagene ved HSN var 143 femteklassinger invitert til campus Notodden torsdag 22. september. Forskere og studenter sto klare for å ta barna med på ei reise i undring, eksperimentering og aktivitet i auditorier og utomhus.

Se flere bilder fra arrangementet (Flickr)

– Vi ønsker å eksponere barna for ulike materialer og utfordringer og gi dem anledning til å få utløp for sin utforskningstrang. Mange lurer kanskje også på hvordan det er å studere, og vi er glade for å gi femteklassingene et innblikk i studentenes hverdag her på høyskolen, sier rådgiver Hilde Johnsen ved HSN, som har ledet arbeidet med Forskningsdagene ved campus Notodden.

Viking-leker og fuglesporfletter

En av postene var forming av ferskt tre. Lærerstudenter hadde sanket inn emner i nærområdet og inviterte barna til å spikke hver sin leke fra vikingtida. 5.­klassingene fikk innføring i kniv-vett og hvert sitt kvasse blad før de gikk løs på oppgaven med iver.

Barna fikk blant annet lage treleker fra vikingetida

Barna fikk også utforske andre materialer da de skulle lære nye fletteteknikker.

– Wow, dette er vrient, men det blir veldig fint, da, sier Fatima (10), som lager ei fuglesporflette under kyndig veiledning av tekstilstudent Guro Øyahals.

Alle flettene utgjorde til slutt et kunstverk som ble vevet sammen i en egen Forskningsdagene-vev.

– Superkult

Det var også rom for moderne teknologi, da elevene fikk jobbe med digitalt foto. Komposisjon, bruk av linjer og fotoredigering sto sentralt.

– En superkul dag. Jeg har lært masse nytt i dag, og jeg har aldri tatt så fine bilder før, sier Sara (10).

Barn jobber emd fotoredigering

Det var også rom for litt smått utagerende uteaktivitet da høgskolelektor Jorunn Simones ledet ungene gjennom en naturfagsbingo, der barna skulle finne ulike objekter i naturen og løse små oppgaver i skogbrynet ved campus.

Forskningsdagene 2016

Forskningsdagene er den eneste festivalen i Norge som garantert gjør deg smartere. Delta på et arrangement og få ny kunnskap!

For aller første gang deltar Høgskolen i Sørøst-Norge i den nasjonale kunnskapsfestivalen Forskningsdagene. Du kan vente deg 22 ulike arrangement fordelt på ti steder i tre fylker.

Det blir grensesprengende arrangement og i år er temaet nettopp grenser.

Fullt program