Forskningsdagene i tre fylker

Forskningsdagene er for store og små. Bilde fra arrangement under Forskningsdagen i Drammen i fjor.

For aller første gang deltar Høgskolen i Sørøst-Norge i den nasjonale kunnskapsfestivalen Forskningsdagene. Det betyr forskningsformidling og arrangementer i ti kommuner i Vestfold, Buskerud og Telemark.

- Det er offensivt å klare å få på plass Forskningsdagene av et slikt omfang i HSNs første leveår. Gjennom over 20 arrangementer ønsker vi å formidle hva forskningen betyr for oss i det daglige. Vi ønsker å ta Forskningsdagene ut i regionen, og bruker museer, bibliotek, studentkroer, videregående skoler og våre egne campuser som formidlingsarenaer, sier HSN-rektor Petter Aasen.

Barn og unge er en viktig målgruppe under Forskningsdagene, og forhåpentligvis vil det bli plantet et lite forskningsfrø hos den unge garde i alle de tre fylkene i dagene festivalen varer.

Byhistorisk vandring i Larvik

I samarbeid med Larvik museum inviteres videregående elever i Vestfold og andre interesserte til en historisk byvandring i Larvik.  Der tas de med til vikingtiden, vil se spor av Holocaust og lære om byens industrihistorie. HSN-forskere vil også snakke om migrasjonshistorie, epidemier, globalisering og europeisk integrasjonshistorie. Det som historisk sett skjer ute i verden, får også følger for livet i Vestfold.

Forskernatt på Krona og forskertorg i Drammen

På campus Kongsberg arrangeres Reseacher’s night der elever fra Kongsberg videregående skole er invitert til forskernatt på campus.

I Drammen blir det forskningstorg utenfor Papirbredden i kombinasjon med økologisk torgdag. Her kan du se biene arbeide, bygge ditt eget insektshotell, sykle en smoothie, male ditt eget korn til mel, se hvordan biogass lages og hjelpe kreftforskerne.

Porsgrunn, Bø og Notodden inviterer til campus

I Telemark blir det ingeniørdag med grensesprengende teknologi for tre hundre tiendeklassinger på campus Porsgrunn. På campus Bø kommer alle syvendeklassinger fra Bø, Nome og Sauherad på høyskolen for å delta på energisti, mens i Notodden blir kommunens femteklassinger med på en dag der det forskes i materialer.

Forskere på veien

Over tre dager fyller vi en buss med teknologisk og helsefaglig utstyr.  Lastet med engasjerte faglærere, forskere og studenter besøker forskningsbussen tre videregående skoler i Telemark, Buskerud og Vestfold. En buss med forskere fra HSN vil besøke videregående skoler i Skien, Larvik og Kongsberg under Forskningsdagene.

Forsker på utlån

I anledning Forskningsdagene tilbyr vi også utlån av forskere til skoler og bedrifter.  De kan få en forsker på lunsjbesøk, lære noe nytt og bli inspirert.

I tillegg blir det forskerkafeer, seminar om innovasjon og utdanning og beredskap, det blir foredrag om bunadsmontering, Oslofjorden, serviceledelse, oppvekst og sosiale forskjeller, samt unge og sosiale medeier.

Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark ble etablert som Høgskolen i Sørøst-Norge 1. januar 2016, og dette er første gang HSN deltar i Forskningsdagene.

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der landets kunnskapsinstitusjoner viser frem forskningen sin for landets innbyggere. Det er gratis å delta og målet er å skape begeistring og forståelse for forskning. Tema for årets forskningsdager er «grenser», og festivalen varer fra 21.- 30. september.