Fra trenerstudent til landslagstrener

Martin Gjøra med sportssjef Jo Mork på treningssamling, Hintertux, Østerrike. Foto: Telemarkslandslaget

Under ett år etter at Martin Gjøra avla bachelorgrad i idrettsvitenskap, fikk han jobb som landslagsjef for Norges telemarkskjørere.

Tekst: Helle Friis Knutzen

Martin Gjøra ble landslagssjef i en alder av 26 år. Det er rimelig sjelden. I Martins første sesong som landslagssjef har alle på laget forbedret sine resultater fra forrige sesong, og Norge har tatt mange medaljer i World cup og Junior-VM.

Håper på gull

Martin forteller at laget har et konstant utviklingsfokus:

- Neste år er det VM. Da vil utøverne være enda litt bedre og da håper vi at noen står på toppen av pallen.

Brukte pensum på jobbintervju

Martin skrev bacheloroppgave om arbeidskravanalyse for telemarkskjørere, hadde kjørt litt telemark selv og vært portdommer i konkurranser.  Dette gjorde at han var litt kjent i miljøet da han ble tipset om jobbannonsen fra en medstudent. Han ble kalt inn til intervju. På 2. gangsintervjuet fikk de et case hvor de skulle redegjøre for hvordan de ville løse ulike utfordringer for en landslagssjef. Her brukte Martin blant annet motivasjonsteori han akkurat hadde hatt om på studiet. Martin tror det var avgjørende for at han fikk jobben. Han legger til:

- Det hjalp nok også at flere forelesere har gode kontakter innen telemarksidretten og Olympiatoppen. Jeg regner med at sportssjefen fikk noen referanser av dem før jeg ble tilbudt jobben.

Variert, utfordrende og morsom jobb

Det er ikke mange dager som er like for landslagsleder Martin Gjøra:

- Vi er på samlinger hvor vi trener både ski og barmark, har møter og gjør videoanalyser etter dagens økt. Da er det opp i 7-tida og jobbing til vi legger oss rundt midnatt. Utenom samlingene er det enkelte treninger på Olympiatoppen.Bilde av Martin Gjøra i samtale med landslagsutøvere på barmarkstrening i Bø

Martin Gjøra i samtale med landslagsutøvere i en pause på barmarkstrening i Bø. Foto: Peter B. Jørgensen

Under konkurransesamlinger kjører landslaget treningsøkter på ski og barmark i forkant av konkurransene. Etter konkurransene kjører de restitueringsøkter på barmark. Samtaler med utøverne kan også være viktig for å hjelpe dem å finne fokus og motivasjon. Under selve rennet står Martin i langrennsdelen, med reservestav og jager løperne i mål.

Utenom konkurranser og samlinger går tiden med til å planlegge samlinger med alt fra treningsopplegg til hotellbestilling.

I tillegg må hver enkelt utøver følges opp, og det samme gjelder olympiatoppen og alle andre involverte ressurser. Martin har også ansvar for å lage en ny trenerutdanning innen telemark.

1. mai går også sportssjefen av, og telemarkskomitèen har da bestemt at det ikke skal ansettes noen ny person. I stedet vil Martin bli oppgradert til å være både sportssjef og landslagssjef, og skal leie inn personer i mindre prosjektstillinger. Da vil han sitte igjen med ansvaret for alt som har med telemarksporten å gjøre i Norge, både når det gjelder økonomi, markedsføring, sponsorer og leverandører, arrangement, bredde og rekruttering, Norges Cup, og landslag og toppidrett.

Bruker kunnskap fra studiet

Martin Gjøra valgte fordypning i trenerrollen på bachelor i idrettsvitenskap. Han bruker ofte kunnskap og erfaring fra studiet i sin landslagstrenerjobb.

- Fysiologi med treningslære og treningsplanlegging har jeg hatt god bruk for, det samme med mye av pedagogikken: hvordan man skaper et utviklings- og prestasjonsklima hos enkeltutøvere og i gruppe. Vi hadde også MYE praksis i trenerstudiet, så jeg hadde bred erfaring med å planlegge og å gjennomføre treningsøkter. Det var riktig nok i fotball – men dette var relevant og viktig erfaring i forhold til det å være i en trenerrolle.

Martin Gjøra er gift og har to barn. Han vil gjerne berømme for Anne Alise for den jobben hun gjør:

- Jeg hadde 150 reisedøgn sist år – da er det helt avgjørende med en flott, sterk og raus ektefelle som klarer å sy sammen hverdagen. Det er egentlig vel så imponerende som det jeg driver på med.

Sett, respektert og oppmuntret

Martin Gjøra skrev dette i en epost i forkant av intervjuet:

- På idrettsstudiet i Bø blir du hørt, sett, respektert og oppmuntret, ikke bare av medstudentene, men også av de ansatte. Kompetansen som sitter i gangene her er enorm. Det er flere eksperter på alle kunnskapsfeltene innenfor idretten, for eksempel fysiologi, idrettspedagogikk, coaching, ledelse, idrett og samfunn, politikk og idrettsanlegg.

- Det viktigste jeg har lært gjennom mine snart fem år på campus Bø, har jeg likevel ikke lært i undervisningen. Det har jeg lært som følge av å ha blitt utsatt for de ansatte ved idrettsinstituttet. De er utmerkede eksempler og forbilder når det kommer til medmenneskelighet, jovialitet, kunnskap og klokskap. De er mennesker man ser opp til, og som strekker seg så langt for studentene. Noen av foreleserne bruker så mye tid på utviklingen av hver enkelt student, ikke bare faglig, men også som person, at en skulle tro de var glad i deg og brydde seg om hvordan du hadde det!

Bachelorstudiet i idrettsvitenskap kan du velge å fordype deg i enten trenerrollen, idrettsadministrasjon og ledelse eller fysisk aktivitet og helse. De som velger trenerrollen fordyper seg i en praktisk idrett - enten fotball, volleyball eller individuell idrett. På fordypningen inngår 250 timer med trenerpraksis i idrettslag.

Landslaget i telemark er en del av Norges skiforbund og har både kvinnelige og mannlige utøvere i verdensklasse.  Landslaget består av 10 utøvere, der 6 er på rekruttlaget.