- Gleder meg til å jobbe som lærer

Avgangsstudenter fra lærerutdanningen. Foto
(F.v.) Jon-Fredrik Hersleth, Guro Råmunddal og Hanne Deberitz, alle avgangsstudenter ved grunnskolelærerutdanning for 1. - 7. trinn

– Det hviler et tungt ansvar på oss, men vi er klare for å bære det, sier Guro Råmunddal, en av mange nuytdannede lærere fra HSN.

Tekst og foto: Knut J. Meland
15. juni ble avgangsstudentene ved campus Vestfolds grunnskole-, og barnehagelærerutdanning – samt bachelorprogrammene i Språk og Idrett, ernæring og helse – feiret med seremoni og påfølgende fest.

Bilder fra seremonien (Flickr)

–  Jeg var veldig klar på at det var lærer jeg ville bli da jeg søkte opptak til utdanningen. Om mulig er jeg enda mer klar i dag. Jeg gleder meg til å få jobbe med barn og yte mitt beste for dem, sier Hanne Deberitz, som nettopp har fullført grunnskolelærerutdanning for 1. til 7. trinn (GLU 1-7).

–  Sterke vennskap

– Studiet har gitt oss innsyn i hva som kreves og forståelse for hvor uhorvelig mye ansvar som hviler på lærerne. Gjennom en typisk lærerkarriere har man ansvar for sirka 2000 elever i en periode av skolegangen deres. Det er et tungt ansvar, men jeg er klar for å bære det, sier Guro Råmunddal, som også har fullført GLU 1-7.

Studiekamerat Jon-Fredrik Hersleth summerer opp studietiden på følgende vis:

– Dette har vært noen bemerkelsesverdig innholdsrike år. Det har skjedd veldig mye, både med tanke på erfaringer vi har fått og kunnskap vi har tilegnet oss. I tillegg har jeg trivdes veldig godt, ledd mye og utviklet sterke vennskap, sier Herlseth.

Alle tre har bestemt seg for å supplere den fireårige lærutdanningen med ta ett år til ved høyskolen for å oppnå mastergrad.

Avgangsstudenter mottar roser. Foto

«Skam»-referanse

Dekan Kristin Barstad gratulerte avgangsstudentene og refererte i sin tale blant andre til «Nora» fra NRKs bejublede ungdomsserie «Skam».

– På veggen til Nora henger det ei setning: Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always. Dette er det ikke lett å etterleve, men vi må prøve, for alle kan ha en betydning for andre og utgjøre en forskjell. Som lærer i skolen vil du være blant de aller viktigste voksenpersonene i dine elevers liv, sa Barstad, som ønsket alle velkommen tilbake til HSN for etter- og videreutdanning når tida er riktig.

Lykkes og mislykkes

– Dere vil oppleve at dere lykkes. Vær stolt da. Det er flott å kunne gå hjem og tenke at i dag gjorde jeg en forskjell og var viktig for noen. Dere vil også oppleve å mislykkes. Bruk da erfaringene til refleksjon, helst sammen med dine kollegaer, for da kan disse hendelsene bidra til endring og forbedring i barnehagene, sa studiekoordinator for barnehagelærerutdanningen, Anne-Lene Vintervold.

Dette ble det siste kullet som går ut som førskolelærere, etter at utdanningen endret navn til Barnehagelærerutdanning høsten 2013.

– Bidra til endring

Førsteamanuensis Hilde Grønningsæter takket sine studenter fra Bachelor i idrett, ernæring og helse for tiden sammen og leverte en klar oppfordring:

– Ikke glem hva dere er utdannet for: å kommunisere med store mål og bidra til endring der dere havner, sa Grønningsæter.

Mellom slagene i seremonien sto det sju år gamle sjarmtrollet og tangenttalentet Samuel Sabbah (7) for solide tolkninger av Chopin, Bach, Mozart, Tsjajkovskij, Grieg så vel som Burgmüller.

Samuel Sabbah. Foto