Gode tips til deg som fersk student

Camilla Tomta smiler på studenthybelen med pappa og lillebror i bakgrunnen.
Camilla Tomta (18) er fersk sykepleierstudent ved Universitetet i Sørøst-Norge og flytter hjemmefra for første gang. – Jeg tror dette blir bra, sier hun, og får flyttehjelp av pappa Frode og lillebror Andreas.

Er du ny student og skal flytte hjemmefra for første gang? Her er rådene for en myk overgang til studentlivet ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Camilla Tomta (18) har akkurat fått nøkkelen til sitt nye hjem. Sarpsborg-jenta er fersk student ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og spent foran sin nye tilværelse. Hun flytter hjemmefra for første gang til studentleilighet ved campus Vestfold.

– Jeg grugleder meg, men tror dette skal bli bra. Studenthybelen er fin og større enn jeg trodde, og deilig med egen kjøkkenkrok, sier Camilla.

Hun begynner på en bachelor i sykepleie og valgte USN i Vestfold som ikke ligger altfor langt unna barndomshjemmet på den andre siden av Oslofjorden.

Pappa og lillebror er med denne dagen som flyttehjelpere. Mange esker, poser og kasser med utstyr skal bæres inn og pakkes ut i Camillas nye hjem for de tre neste årene. 

– Det var gøy å gå på Ikea og plukke ut ting til meg selv. Nå skal jeg prøve å gjøre det litt hjemmekoselig her. Jeg ser frem til å bli kjent med studiestedet og alle jeg skal bo og studere sammen med, sier Camilla.

LES OGSÅ: Studiestart og offisiell åpning 

Sørger for trivsel 

Til uka er det studiestart ved de fleste av landets universiteter og høyskoler. Mange ferske studenter skal ikke bare takle overgangen fra videregående skole til høyere utdanning, men også overgangen fra barndomshjemmet til studenthybelen.

– Vi har lange køer med spente, nye studenter som skal hente nøkler. Det er mammaer og pappaer og lamper og kofferter og en million spørsmål, forteller kommunikasjonssjef Linda Tabita Tangen i Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN).

Samskipnadens oppgave er å gi studentene trygghet og skape trivsel i livet rundt studiene. Er du student ved en av campusene til Universitetet i Sørøst-Norge, Fagskolen Tinius Olsen på Kongsberg, Politihøgskolen i Stavern eller Folkeuniversitetet i Sørøst-Norge, og har betalt semesteravgift, kan du benytte deg av velferdsgodene og servicetjenestene til SSN.

Fersk student Camilla Tomta får mange gode råd med på veien fra kommunikasjonssjef Linda Tabita Tangen i Studentsamskipnaden i  Sørøst-Norge.

– For oss er det utrolig givende å hjelpe og være en trygg havn i en ny fase i livet for mange studenter. Vi har også flere internasjonale beboere. For dem er enda mer nytt og ukjent, og vi hjelper alle med å føle seg sett og ivaretatt, sier Tangen.

Studentsamskipnaden sørger for tak over hodet til studentene, og SSN tilbyr til sammen rundt 2.100 boliger. Alt er utleid til årets studiestart.

– August er en utrolig hektisk og morsom tid for samskipnaden. Vi har kort tid på å klargjøre boliger fra gamle beboere flytter ut til nye kommer inn. Ekstra hektisk, gøy og litt kaotisk er jo når vi skal åpne splitter nye boligbygg, noe vi nå har gjort flere år på rad, forteller Tangen.

LES OGSÅ: Blues-studenter fikk møte Little Steven

Lurt å huske på

Selv om mange studenter kan bli oppslukt i den nye frihetsfølelsen, er det flere ting som kan være lurt å huske på når du flytter hjemmefra for første gang.

Samskipnaden deler ut smarte tips og råd til Camilla og alle andre USN-studenter som nå skal orientere seg i en ny og ukjent studenttilværelse (se egen faktaramme).

– Det er lurt å gjøre deg kjent på campus med en gang. Finn ut hvor ting er, hvilke aktiviteter som finnes, hvor du kan finne svar på ting du lurer på. Og husk! Ikke få panikk. Dette kommer til å gå bra, sier Tangen.

Hun råder alle nye studenter om å bruke samskipnaden, som også driver spisesteder, bokhandel, treningssenter og studentbarnehager. I tillegg har SSN egen helsetjeneste og andre studentgoder på hver campus.    

– Sjekk ssn.no eller spør oss ansatte om det du lurer på. Vi er tilgjengelig og tilstede, og opptatt av å være imøtekommende. Hos oss er ingen spørsmål dumme! sier Tangen og legger til:

– Synes du noe i studentlivet er vanskelig, kan du søke hjelp hos SSN Helse. De har profesjonelle folk som studentene kan stikke innom for en prat eller gå til med jevne mellomrom for hjelp med større ting.

LES OGSÅ: Åpner nye studentboliger

– Disponer pengene 

Samskipnaden råder også ferske studenter om å bli kjent med andre studenter, si ja til invitasjoner og gjerne invitere selv.

– Det kan være skummelt å komme til et helt nytt sted med mange ukjente folk, men husk at de fleste er i akkurat samme situasjon som deg, minner Tangen om.

Fersk student Camilla Tomta med nøkkelkortet i hånda spaserer utenfor studentbygget ved USN campus Vestfold.

– Og et smart økonomitips til studentene?   

– Disponer pengene! Plutselig har du massevis av penger mellom hendene, det føles i alle fall som massevis i starten, helt til du skal kjøpe pensumbøker og betale husleie. Etter hvert vil du antakelig klare å disponere på en god måte, men  greit å innse at det vil bli mye pasta i året som kommer, sier Tangen, og legger til:

– Det er også lurt å kjøpe brukt, både utstyr til hybelen, klær og PC. Brukt er både bra, økonomisk og miljøvennlig!

LES OGSÅ: Studerer i sommerferien

Ti tips for et godt studentliv


1. Bruk studentsamskipnaden! Det er Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) som leier ut boliger, driver spisesteder, bokhandel, treningssenter og studentbarnehager. I tillegg har SNN egen helsetjeneste og andre studentgoder på din campus. Sjekk ssn.no eller spør dem hvis du lurer på noe.

2. Egne Facebookgrupper er opprettet til alle åtte campuser, en arena studentene kan kommunisere på. Her kan du fortelle om ledige rom i kollektiv, pensumbøker til salgs, hva skjer til helgen, nøkler funnet/mistet og så videre. Gruppene finner du under fanen «grupper» på Facebooksiden til USN.

3. Hvis du skal flytte på hybel. Prøv å gjøre det litt hyggelig rundt deg. Fint å komme hjem til noe som er ryddig og sånn passe rent. 

4. Gjør deg kjent på campus med en gang. Finn ut hvor ting er, hvilke aktiviteter som finnes, hvor du kan finne svar på ting du lurer på. 

5. Bli kjent med andre! Det kan være skummelt å komme til et nytt sted med mange ukjente folk, men husk at de fleste er i samme situasjon som deg. Si ja til invitasjoner og inviter gjerne selv. 

6. Det kan virke som at alle andre er trygge og sosiale og fikser fag og alt med en gang. Slik er det ikke. De fleste føler seg bortkomne og usikre i starten, det er helt vanlig. 

7. Søk hjelp hvis du synes noe i studentlivet ditt blir vanskelig. SSN Helse har profesjonelle folk som du kan stikke innom for en liten prat, eller gå til med jevne mellomrom for hjelp med større ting.

8. Disponer pengene! Plutselig har du massevis av penger mellom hendene, det føles i alle fall slik i starten, helt til du skal kjøpe pensumbøker og betale husleie. Etter hvert vil du antakelig klare å disponere på en god måte.

9. Kjøp brukt! Klær, ting til hybelen, PC. Brukt er bra, økonomisk og miljøvennlig. 

10. Ikke få panikk. Dette kommer til å gå bra. Kanskje det til og med blir fantastisk. 

Og når du har fått tak over hodet og pasta i skapet, står rådgivningstjensten klar til å hjelpe deg med samtaler og veiledning om gjennomføring av studiene og veien videre. Bare ta kontakt: raadgivning@usn.no eller tilrettelegging@usn.no.