Høyskolen og TelemarksVeka

Fra venstre: Fylkesordfører Sven Tore Løkslid, avdelingssjef for Olympiatoppen Jorunn Horgen, Bøordfører Olav Kasland, organisasjonssjef i Telemark idrettskrets Sondre Fjelldalen, Sauheradordfører Mette Haugholt, lamgrennsstjerne Tord Asle Gjerdalen, Nomeordfører Bjørg Tveito Lundefaret, fakultetsdirektør Erik Aarnes og styreleder i Telemark idrettskrets Geir Berge Nordtveit
Fra venstre: Fylkesordfører Sven Tore Løkslid, avdelingssjef for Olympiatoppen Jorunn Horgen, Bøordfører Olav Kasland, organisasjonssjef i Telemark idrettskrets Sondre Fjelldalen, Sauheradordfører Mette Haugholt, langrennsstjerne Tord Asle Gjerdalen, Nomeordfører Bjørg Tveito Lundefaret, fakultetsdirektør Erik Aarnes og styreleder i Telemark idrettskrets Geir Berge Nordtveit

Både ansatte og studenter er viktige bidragsytere under Telemarksveka. På årets kickoff møttes ordførere, idrettsledere, arrangører, sponsorer og idrettsutøvere i høyskolens lokaler i Bø.


Tekst og foto: Helle Friis Knutzen

TelemarksVeka er en uke full av aktiviteter i Telemark, med særlig fokus på langrennsaktiviter. Det startet som en skiskole for barn mellom 9 og 13, la til rulleskirenn med elitedeltakelse og er nå et en hel uke med aktiviteter og daglige sendinger på TV2.  

Onsdag var det Kickoff med 150 gjester. Høyskolen var vertsskap og hadde sammen med TelemarksVeka satt sammen et Kickoffprogram av interesse for langrennsengasjerte deltakere. De inviterte fikk blant annet fikk høre:

  • Høyskoleforsker Mona Sæbø snakke om gener og trening. Hun uttrykte noe skepsis til dagens gentestingstrend og sa at det trengs mer forskning for å kunne bruke gentesting til å vite hvordan man skal trene for å bli en best mulig utgave av seg selv. Hun fortalte også innom fenomenet gendoping, der man kan sette inn gener i eget DNA eller reparere egne gener slik at man for eksempel kan trene mer uten å bli skadet. Dette gjøres allerede i dag og det er viktig å ta stilling til om det skal være lov eller ikke.
  • Arnstein Sunde snakke om høyskolens forskningsprosjekt knyttet til staking. Sunde framsnakket også høyskolens idrettsfysiologisk testlaboratorium i Bø og inviterte både lag og mosjonister til å delta i de mange ulike forskningsprosjektene som studenter og forskere har ved HSN. 
  • Avdelingsleder for Olympiatoppen Sørøst, Jorunn Horgen, snakke om blant annet viktighet av å kunne få tilrettelagt for utdanning under idrettskarrieren og den gode starten som opprettingen av Olympiatoppen Sørøst har fått - blant annet gjennom samarbeidsavtaler med HSN. 

Blant gjestene var en av Norges fremste trenerprofiler Magnar Dalen, samt Tord Asle Gjerdalen og Andreas Nygaard fra Team Santander. De sørget for å få en prat med Arnstein Sunde under middagen og var svært interessert i mer informasjon om stakeforskningen. Sunde lovet å holde dem orientert om videre utvikling og resultater.

Arnstein Sunde i samtale med team santander 

Skiskole 

100 barn mellom 10 og 13 går på skiskole i Bø under Telemarksveka. Andre Horgen er førstelektor på friluftslivsstudiene ved HSN og leder av langrennsgruppa til idrettslaget Skarphedin. Han er ansvarlig for hele skiskolen og har overordnet ansvar for blant annet rulleskisprinten i Bø på fredag.  

Skiskoledeltakere slapper av ved høyskolen etter en to timers treningsøkt i regi av Team Telemark

Olympiatoppcoach

Langrennseliten trener i Bø hele uken. Førsteamanuensis ved HSN og olympiatoppcoach Liv Hemmestad har jobbet med lagprosesser hos langrennsjentene siden 2009. I løpet av oppholdet i Bø har samtaler med Liv om lagprosesser vært en del av programmet innimellom de fysisk treningsøktene. 

Studenter fra HSN bidrar også. De hjelper arrangørene med ulikt arbeid på flere av idrettsarrangementene i løpet av uka.