HSN-student med hybel-nettsted

Illustrasjonsfoto: mammamaart/istockphoto.com

Bak nettstedet hybelrating.no står blant annet en HSN-student. - En utleier kan ikke få holde på som han eller hun vil, sier han.

Tekst: Jan-Henrik Kulberg

- Jeg vet faktisk om noen studenter i Sogndal som holdt på å skrive kontrakt med en utleier, da de fikk vite om hybelrating.no.  De sjekket utleieren hos oss, og fant ut at det var best å velge noe annet.  Forhåpentligvis skånet vi dem for en ubehagelig leieopplevelse, sier Øystein Simonsen Opperud

Startet av studenter

Han holder på å avslutte en bachelor i internasjonal markedsføring ved campus Bø, samtidig som han er markedsføringsansvarlig i hybelrating.no.   Nettstedet ble startet av studenter som mente leiemarkedet var urettferdig.  Ingen av dem tjener noe på hybelrating.no, men de jobber med å utvikle verktøy for utleiere, som kan gi inntjening til selskapet.

"Vårt ønske er å bidra til et mer rettferdig leiemarked ved å bidra med mer informasjon til de som ønsker å leie hybler/leiligheter. Tanken vår er at dersom leietakere jevnlig vurderer de hyblene/leilighetene de har leid, kan vi bygge en database med informasjon over tid» skriver selskapet på sin egen nettside.

Tør ikke si fra – frykter represalier

Øystein har ikke selv negative opplevelser som leietaker, men han har hørt historier. Øystein Simonsen Opperud - foto

- Noen av dem som har fortalt sine historier, har hatt det så ille at de ikke har turt å skrive vurdering hos oss, av frykt for represalier fra utleier.  Sånn kan det ikke være.  En utleier kan ikke få holde på som han eller hun vil.  Men mange legger jo inn positive anmeldelser også.  Det er like viktig å fortelle om de gode utleierne og leiestedene som de man bør unngå, sier Øystein (her fotografert i auditoriet ved campus Bø.  Foto: Henrik Aleksander Fjellstad).

HSN ønsker at studentene våre skal bo godt og trygt.  Ved å legge igjen en vurdering hos hybelrating.no kan våre studenter hjelpe nye HSN-studenter med å finne en bolig de kan trives i, og ha råd til.  På nettsiden sorteres anmeldelsene etter sted.

Utleiere kan svare på kritikk

- Vi leser igjennom anmeldelsene før de publiseres, og har en dialog med Datatilsynet.  Ingen enkeltpersoner skal henges ut, og anmeldelsene må være saklige, sier Øystein.

Han innrømmer at noen utleiere har opplevd det som ubehagelig å bli omtalt, og følt at de har blitt uthengt.

- Men utleierne har også en mulighet til å kommentere anmeldelsene på nettsiden.  Vi navngir dessuten ikke enkeltpersoner, men dersom det er firmaer eller samskipnader det er snakk om, så navngir vi dem.  Og adressene til leieobjektet blir selvsagt publisert, sier Øystein.  Det viktigste for ham og de andre er å sørge for åpen informasjon, som gjør det enklere for studentene å velge smart og trygt.

”Leietakere må bare akseptere”

- Jeg stod faktisk på stand på Universitetet i Oslo, og møtte en voksen person som hadde vært i leiemarkedet i lang tid som leietaker.  Han mente vi bare kunne legge ned.  I følge ham lå all makt hos utleieren.  "Leietakere må bare akseptere all den dritten de får» var hans påstand.   Det er det vi synes er helt feil med leiemarkedet.  Det er jo der man bor og lever.

Selv har Øystein hatt så mange jern i ilden under studiene, at det har blitt smått med tid i hybelen, og lite søvn.

- Jeg har hatt 50 % deltidsjobb i en butikk på Bø-senteret, vært markedsføringsansvarlig på Kroa i Bø i tillegg til studiene og jobben i hybelrating.  Det har vært veldig mye jobb, men også vanvittig mye erfaring.  Det har svart seg.  Jeg fikk en god praksisjobb i studiet og nå håper jeg på en fast jobb innen markedsføring.  Jeg tror det går i orden, men jeg kommer ikke til å gi meg med hybelrating.no.  Vi brenner for dette alle sammen, og planlegger å utvide tjenesten til andre steder i Europa i løpet av året.

Hybelrating.no

En tjeneste hvor du kan se hva tidligere leietakere av en hybel/leilighet synes om leieforholdet, ved å søke etter adresser.

Du kan også vurdere en hybel/leilighet som du har leid.

Øystein Simonsen Opperud

Markedsføringsansvarlig i hybelrating.no

Holder på å avslutte en bachelor i internasjonal markedsføring ved HSN campus Bø

Var finalist i Adeccos sommerjobbkonkurranse «konsernsjefen» i 2013

Har tidligere startet applikasjonsutviklingsfirmaet Schwopp AS

Har vært markedsføringsansvarlig ved Kroa i Bø under studiene.