HSN-studium skal gi flere medaljer

Deltakere under avslutningsmarkeringen for Olympiatoppens elitecoachutdanning.

Hopptrener Alexander Stökl, langrennstrener Arild Monsen og skøytetrenere Edel Therese Høiseth er noen av dem som har fullført Høgskolen i Sørøst-Norge og Olympiatoppen sin elitecoachutdanning.

Tekst og foto: Helle Friis Knutzen

Olympiatoppens elitecoachutdanning skal øke veilederkompetansen til landslagstrenere, sportssjefer og olympiatoppcoacher. Gjennom studiet skal disse bli enda bedre til å tilrettelegge for økt prestasjon hos våre toppidrettsutøvere.

Målet er flere norske internasjonale medaljer, innenfor et bredt spekter av idrettsgrener.

Unik og banebrytende

Olympiatoppens elitecoachutdanning var unik i sitt slag når den startet i 2011. Olymipatoppcoachen Finn Aamodt var en av dem som fullførte utdanningen, og han uttalte da at et slikt utdanningsprosjekt var unikt og banebrytende, ikke bare i Norge, men i verden:

- Det er svært utbytterikt å samle topptrenere, coacher og sportssjefer i et felles utdanningsprogram. Det gir unike muligheter til å dra nytte av hverandres kunnskap og erfaringer, samtidig som vi får faglig påfyll av topp forelesere.

Det samme trekker årets deltaker, sprinttrener Arild Monsen fram. Han er svært fornøyd med faglig innhold og personlig utbytte og kunne ønske seg enda flere samlingsdager for å trekke veksler på andre deltakeres kunnskap og brede erfaring.

Bilde av Liv Hemmestad og Arild Monsen

Hopptrener Alexander Stökl trekker fram det nyttige med utenlandske foredragsholdere og sier at både faglig input og utveksling med trenere fra andre idretter har bidratt til å gi han et mer helhetlig perspektiv.

Samarbeid med Olympiatoppen

Det er førsteamanuensis ved idrettstudiene i Bø, Liv Hemmestad som har vært primus motor i utviklingen og koordinering av studiet, i tett samarbeid med Olympiatoppen. Hemmestad er tilknyttet Olympiatoppen som fagansvarlig for toppidrettscoaching og har skrevet doktorgrad om ledelse av håndballjentene. I elitecoachutdanningen vektlegger hun å trekke inn landets fremste kapasiteter innen idrettspsykologi, organisasjon og ledelse og idrettscoaching. Hun roser deltakernes vilje til å dele:

- De har vært veldig åpne om egne erfaringer og utfordringer og flinke til å dele kompetanse med hverandre på samlingene. Det har vært helt avgjørende for å oppnå de resultater vi ønsker med utdanningen.

Skårderud, Sørhaug og Remlov

Uteksamineringen av det andre kullet med topptrenere, sportssjefer og olympiatoppcoacher ble avsluttet med faglig oppsummeringssamling og middag. Psykiater Finn Skårderud holdt et foredrag om mentalisering, ledelsesforsker Tian Sørhaug snakket om lederskap med fokus på makt, tillit og autoritet og teatersjef Tom Remlov reflekterte rundt ledelse, rolleforståelse og rollespill og påpekte at nesten all ledelse nå handler om å bidra til at talentet til den du leder blir brukt optimalt - og slik er det en stor overføringsverdi mellom kunnskap om ledelse av kunstnere og toppidrettsutøvere.

Videreutvikling av samarbeidet

Prorektor Kristian Bogen deltok også på samlingen. Han var imponert over det samarbeidet HSN og Olympiatoppen har hatt så langt. Han så gode muligheter for å videreutvikle samarbeidet, basert blant annet på følgende:

• I den nye fusjonerte Høgskolen i Sørøst-Norge er det idrettsvitenskapelige miljøet blitt styrket og vi er nå det nest største fagmiljøet i Norge. Vi er også blitt betydelig styrket på ledelseskompetanse og det er flere andre miljøer som har mye å bringe inn i et slikt samarbeid.

• HSN er nå deltaker i Olympiatoppens prestasjonskonferanse, som gir godt grunnlag for utviklingsprosjekter.

• Olympiatoppen etablerer nå et regionalt kunnskapssenter i vår region. Det inviterer til tettere samarbeid mellom vår fagmiljøer og bedre muligheter for sammen utvikle lokale talenter til toppnivå.

Bilde av Liv Hemmestad og Kristian Bogen

Fakta:

Olympiatoppens elitecoachutdanning tilbys håndplukkede topptrenere og sportssjefer. Olympiatoppen samarbeider tett med Den Norske Opera, og både ballettsjef, kormester og orkesterleder derfra har også tatt elietcoachutdanningen.

Utdanningen er satt sammen av fire emner:

• Toppidrettens egenart
  • Organisasjon og ledelse
  • Idrettspsykologi
  • Toppidrettscoaching

Utdanningen går over to år og gir tilsammen 30 studiepoeng. Etter en egen sertifiseringssamtale blir de deltakerne som fullfører programmet sertifisert som elitecoach.

Deltakere på årets kurs har vært:

Bartnes

Vegge

Håvard

Den Norske Opera

Liv Hemmestad underviser på både Bachelor i idrettsvitenskap og Master i kroppsøving, idrett og friluftsliv ved Høgskolen i Sørøst-Norge.