I gang med studiene

Marianne er nye student på HSN denne høsten. Foto
Marianne er nye student på HSN denne høsten.

Marianne skal studere spesialpedagogikk på campus Notodden. - Jeg gleder meg til å bli student.


Tekst og foto: Jan-Henrik Kulberg

- Jeg har hatt en i familien med Downs syndrom, og jeg merket at jeg fikk god kontakt med henne og ble veldig glad i henne.  Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med barn med spesielle behov, sier Marianne Trøseng Bjørnsrud fra Flesberg.

- Det blir veldig spennende å lære om hvordan utvikling og læring foregår.  Jeg vurderte lærerutdanning også. men synes det er en ekstra motivasjon å kunne hjelpe dem som trenger litt ekstra. 

Hun har hatt et friår etter videregående.  Nå har hun fått navnskilt og er klar til å gå løs på fadderuken. 

Leder av studiestart-komiteen til studentene, Lotte Solvang. Foto
Studiestart-lederen

En gang var også Lotte Solvang ny på Notodden.  Nå leder hun studiestart-komiteen, som koordinerer alt av aktiviteter for de nye studentene.  

- Vi samarbeider mye med høyskolen om å gi en god studiestart og styrer alt som skal skje egentlig.  Under oss er fadderne i de forskjellige klassene, som har hovedansvar for å gi informasjon til de nye studentene.  

Lotte var fadder i fjor, og husker godt hvordan det var å være ny student. 

- Det var fadderne som hjalp meg med å få et sosialt liv her på Notodden.  Jeg synes det er viktig å møte de nye studentene med åpne armer.  Vi skal gi dem en god start på høyskolelivet.

Whales & This Lake på scenen på campus Notodden.  Foto
Whales & This Lake

Over 300 nye studenter samlet seg i bakken ute på amfiet ved campus Notodden.  Der ventet bandet  "Whales & This Lake».  De kom rett fra Øya-festivalen og til HSN.  Bandet var i årets Urørt finale,  og nominert til Forbildeprisen under By:Larm 2016.  

På vei mot universitet

Studentleder Michael Melbye ønsket velkommen til en høyskole som mange vil kalle universitet. 

- Jeg mener vi allerede er det.  Her kan dere blande ny kunnskap med gammel kunnskap.  Nå er dere akademiske borgere.  Vi er her for å passe på at dere får en best mulig studiehverdag.  Dere kan faktisk gjøre en forskjell.  På vegne av studentdemokratiet ønsker jeg dere en fantastisk studietid, sa Melby før han tok en selfie fra scenen med publikum i bakgrunnen. 

Studentenes campusleder Line Hjørungnes Jacobsen oppfordret til samhold og omsorg.  Foto
- Gå bort og si hei

Studentenes campusleder  Line Hjørungnes Jacobsen oppfordret til samhold og omsorg, da hun talte til de nye studentene. 

- Vær engasjert og bruk stemmen din.  Det er ikke så mye som skal til for at vi sammen kan bidra til en enda bedre studenthverdag.  Gå bort og si hei, om du ser noen som sitter alene.  Vi er er her for hverandre, og alle skal ha det bra. 

Dere er historiske

Rektor Petter Aasen hadde tatt med seg hele den nye ledergruppen, som fikk fylt opp D-vitaminlagrene i solsteiken før høstmørket kommer.  Sammen besøker de alle åtte campusene nå under studiestarten. 

- Dere er historiske, sa Aasen og understreket at danningsmandatet i høyere utdanning er viktigere enn noensinne.  

- Høyere utdanning skal gi fordyping og solid kompetanse innenfor fagfeltetet deres, være en arbeidsbillett til arbeidslivet og fremme nyskaping.  Men høyere utdanning skal også stimulere til samfunnsengasjement og gi rom for den frie, opplyste tanke, sa rektor. 

- Eksamenspapirer fra Høgskolen i Sørøst-Norge skal borge for kvalitet.  Takk for at du har valgt å studere hos oss, sa han. 

Rektor Petter Aasen.  Foto
Fra HSN til fylkesordfører-jobb

Fylkesordfører i Telemark Sven Tore Løkslid (AP) er selv et bevis på de gode karrieremulighetene som en høyskoleutdanning kan gi.  Den unge fylkesordføreren har økonomiutdanning fra campus Bø, og ønsket alle de nye studentene velkommen til Telemark.  Han siterte professor Per Fugelli, og oppfordret de nye studentene til å utfordre etablerte sannheter og være maktkritiske. 

- Det finnes ikke noen finere start på høsten, enn studiestarten.  Høyskolen er flaggskipet på utdanning i Telemark, sa Løkslid. 

Fylkesordfører i Telemark Sven Tore Løkslid (AP) har økonomiutdanning fra campus Bø.  Foto
Midt i verdensarven

Varaordfører i Notodden Åslaug Sem Jacobsen trakk linjene helt tilbake til den første lærerskolen på Notodden i 1895, og gjorde oppmerksom på at Notodden har verdens største stavkirke, er Europas blues-hovedstad og står på UNESCOs verdensarv-liste.

- Det finnes masse lag og foreninger her, og de vil ha flere medlemmer.  Sjekk ut om noen andre driver med det samme som deg, var hennes oppfordring til de nye studentene. 

Åpning Notodden 2016

Åpning Drammen 2016

Åpning Vestfold 2016

Åpning Ringerike 2016

Åpning Kongsberg 2016

Åpning Porsgrunn 2016

Åpning Bø 2016

Åpning Rauland 2016