Idrettsstudent Mariann tok NM-gull

NM-vinner Mariann Roe med Skarphedintrener og HSN-foreleser Øyvind Støren. Foto: Kristian Løvstad

Idrettsstudent Mariann Roe tok gull på 3000 meter i ungdoms-NM i helgen og mener en litt annerledes treningsfilosofi er noe av forklaringen.

Tekst: Helle Friis Knutzen

Roe begynte på bachelor i idrettsvitenskap i Bø i høst. HSN har lagt opp et tilrettelagt studieløp for henne, blant annet for å redusere skaderisiko i sesongen.

Det er bare to år siden Mariann satset på løping som idrett.

- Godt gjort å bli blant landets beste juniorer på så kort tid.  Det viser at hun har et stort talent, en bra grunnspenst og en naturlig fart og teknikk. Mariann er en spennende fin løpstype, som kan komme langt, sier Ragnhild Kvarberg, fagansvarlig for distanse i friidrettsforbundet.

Mariann selv tror noe av forklaringen kan ligge i treningsfilosofien til hennes trener:

- Han ber meg trene hardt når jeg først trener. Jeg løper ikke så langt eller så lenge som andre langdistanseløpere, men de treningsøktene jeg har er knallharde.

Høy trenerkompetanse

Det er Øyvind Støren som er treneren til Mariann Roe. Han er førsteamanuensis i idrettsfysiologi og foreleser på bachelor- og masterstudiet i idrett. På fritiden er han friidrettstrener i det lokal idrettslaget Skarphedin.

- Forskning viser at en mindre mengde aerob kvalitetstrening, kombinert med maksimal styrketrening gir gode resultater for langdistanseløpere. Det er moro for Mariann og for Skarphedin å se at dette fungerer i praksis.

Mariann Roe sier at hun aldri ville ha kommet så langt uten trenerens sterke fagkunnskap. Hun er sikker på at det en viktig årsak til at en utøver fra en liten lokal klubb har nådd et høyt nasjonalt nivå.

Kobler av med studier

Korte treningsøkter gir Mariann Roe tid til å studere, samtidig som hun satser som toppidrettsutøver.

- Å prestere bra som idrettsutøver står øverst på min prioriteringsliste nå. I den forbindelse er det viktig for meg å ha noe annet å tenke på utenom treningene. Studiene hjelper meg rett og slett med å koble av.

På idrettsstudiet lærer jeg også mye jeg har direkte nytte av både i trening og i forberedelser, for eksempel i fagene idrettsfysiologi og idrettspedagogikk-, coaching og ledelse.

Tilrettelagt studieløp

Idrettsstudiet inneholdet mange praktiske idrettsaktiviteter, særlig det første studieåret. For å unngå skader har HSN lagt er tilrettelagt studieløp for Mariann, der hun tar enkelte av de praktiske aktivitetene senere i studieløpet.

Teamleder Liv HemmestadLiv Hemmestad er teamleder for idrettsstudiene i Bø.

Hun sier det er viktig for høyskolen å kunne tilby toppidrettsutøvere gode løsninger, gjennom individuelt tilpassede studieopplegg, slik som for Mariann Roe.

Ulike meninger om kombinasjonen toppidrett og utdanning

I en VG-artikkel fra 2012 råder Petter Nordthug-coach Erik Bertrand Larssen idrettsutøvere til å droppe utdanning, dersom de vil bli best.

Eirik Verås Larsen er uenig. Han er to ganger olympisk mester, tre ganger verdensemester og tok en master i idrett ved siden av. Han sier i samme artikkel at det for de aller fleste idrettsutøvere går fint å studere ved siden av trening, i stedet for å spille Playstation.

Olympiatoppen har ingen spesielle anbefalinger knyttet til toppidrett og utdanning på sine nettsider, men legger til rette for at utøvere skal kunne kombinere dette gjennom en inngåtte samarbeidsavtaler med en rekke studiesteder.

Verås Larsen vektlegger at utdanning gir noe å falle tilbake på, når idrettskarrieren er over. Det siste er også noe Mariann Roe har vurdert.

Studier gir sikkerhet

- Studiene gir meg en sikkerhet i forhold til fremtiden. Det er godt å tenke på at jeg har en utdanning jeg kan bruke hvis jeg skulle bli skadet, eller når jeg noen år fram i tid uansett skal gjøre noe annet.

Nye mål

Neste mål for Mariann Roe er NM i terrengløp. I fjor fikk hun sølv, og hun satser på å ta medalje i år også. Her håper hun også på å bli tatt ut til skandinavisk mesterskap i terrengløp, der hun i fjor ble nest beste norske utøver, og tok en bronsemedalje i lagøvelsen.

Aerob trening

Aerob trening er trening der utøveren hele tiden puster inn så mye surstoff/ oksygen som forbrukes, og innebærer at man kan holde ut lenge. Det er en treningsform som gjør at man kan løpe lenge i et høyt tempo uten å bli stiv. En skiløper, skøyteløper eller sykkelrytter har meget god nytte av denne treningsformen.

Det er oksygentilførselen som avgjør om treningen er aerob eller anaerob.

Kilde: Wikipedia

Studere idrett på HSN?

Vi har mange studier innen idrett, kroppsøving og friluftsliv.  Enkeltkurs, årsenhet, bachelor eller master?  Velg det som passer for deg.