Jusstudenter vant i tingretten

Tingrettsdommer Johan Kristian Øydegard. Foto
Studentene møtte til prosedyrekonkurranse i Ringerike tingrett i Hønefoss, der tingrettsdommer Johan Kristian Øydegard, kåret vinneren.

Lillian Spjeldnes Flathen og Mari Trolldalen vant jusstudentens prosedyrekonkurranse foran tingrettsdommer og fullsatt rettsal.

Tekst og foto: Knut J. Meland

Video: Bjørn Ivar Haugdal og Daria Kalashnikova

Den nyetablerte linjeforeningen for jusstudentene, «Advocatus Diaboli», arrangerte i vår historiens første prosedyrekonkurranse ved høyskolen. Her fikk studentene ved Bachelor i jus, Bachelor i jus og ledelse og Årsstudium i jus anledning til å være med.

– Deltakerne ble forelagt en tenkt tvist mellom en motorsyklist og hennes forsikringsselskap i etterkant av et trafikkuhell. Studentene gikk sammen i grupper og valgte selv hvilken part de ville representere og gikk deretter i gang med å skrive stevninger og tilsvar, forklarer jusstudent Haakon Leth (Bachelor i jus) og styremedlem «Advocatus Diaboli», som legger opp til at prosedyrekonkurransen skal bli en årlig affære.

En jury bestående av fagmiljøet ved høyskolen og advokater ved eksterne advokatfirma på Ringerike kåret til slutt to finalistlag som fikk ikle seg advokatkapper og møtte til konkurranse i Ringerike tingrett i Hønefoss, der tingrettsdommer Johan Kristian Øydegard endelig kåret en vinner.

Se flere bilder fra prosedyrekonkurransen (Flickr)

Imponerte tingrettsdommeren

Lillian Spjeldnes Flathen (Bachelor i jus) og Mari Trolldalen (Årsstudium i jus) kunne etter en lang dag i retten heve vandrepokalen og glede seg over å være historiens første vinnere av jusstudentenes prosedyrekonkurranse ved HSN.

– Vinnerne lyktes godt med å veve sammen fakta og jus i prosedyren. Samtidig framsto de som trygge og sikre, slik man gjerne gjør når man har forberedt seg godt. Studenten maktet også å løsrive seg fra manus og holde blikket, noe som skapte god interaksjon med dommerpanelet. Gratulerer, dere er høyst verdige vinnerne, var «dommen» fra tingrettsdommer Øydegard.

Innlevelse

– Det var veldig morsomt å få prosedere i et ekte rettslokale, foran en tingrettsdommer og fulle benkerader. Og ikke minst var det artig å få på advokatkapper. Det var lett å leve seg inn i situasjonen, for det hele framsto svært realistisk, sier Trolldalen.

Vinnerne vedgår at det gikk med mye tid til forberedelsene.

– Det har vært mye arbeid, særlig med tanke på at ordinær undervisning har gått som normalt ved siden av, men det har ikke vært vanskelig å motivere seg. Dette var en mulighet til å få meget relevant erfaring og jeg har lært kjempemasse, sier Flathen.

Student Ingvild Moen Midtgaard var også en del av vinnerlaget, men deltok ikke i finalen

Behov for praksis

– Jusstudiet bør by på mer enn bare å bla i ei lovbok; arbeidslivet er praktisk og studentene har behov for praksis og øving på muntlig framføring. Slike tiltak som denne prosedyrekonkurransen hjelper til å motivere studentene, og jeg er veldig glad for å ha kunnet bidra, sier advokat Johannes Sundet fra Advokatfirmaet Buttingsrud, som har fungert som veileder og jurymedlem i konkurransen.

Kollega Trine Hamborg Dahl fra Advokatfirmaet Bentzen er skjønt enig:

– Det har vært en veldig gøy dag; hele opplegget lå veldig tett opp mot en ordentlig hovedforhandling i tingretten. Jeg er imponert over nivået til studentene, og selvfølgelig kjempestolt over at mitt lag gikk til helt til topps, sier Dahl, som blant annet fungerte som veileder for vinnerlaget.

Arbeidslivsrettet studium

– På jus-studiene har vi en veldig arbeidslivsrettet filosofi: Vi mener studentene får klart størst utbytte av studiet når de får en opplevelse av hvordan jussen fungerer i arbeidslivet. Derfor tar vi også i bruk eksterne advokater og andre forelesere som knytter mye av studiene opp til hvordan det er å jobbe som jurist og advokat ute i arbeidslivet, sier høgskolelektor Ingunn Alvik ved HSN, som også har erfaring som jurist og advokat fra offentlig forvaltning og privat næringsliv.

Studere jus på HSN?

Ved HSN kan du velge mellom flere jusstudier – alle sammen ved campus Ringerike.