- Kreft rammer selvstendig næringsdrivende hardt

Steffen Torp  - foto
- Næringsdrivende rammes hardere etter kreft, og oppgir at de har dårligere arbeidsevne og økonomi etter behandling enn lønnstakere, sier professor Steffen Torp ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Foto: Knut Jul Meland, HSN)

Langt færre av dem som driver sin egen bedrift, klarer å jobbe som før etter kreftbehandling. De sliter også mer økonomisk enn lønnstakere, viser ny forskning.

Næringsdrivende med eget firma kjemper mer med å komme tilbake i normal gjenge etter å ha hatt kreft, sammenlignet med lønnstakere.

De har oftere måttet redusere arbeidstiden og de har fått dårligere økonomi.

- De vurderer sin egen helse og livskvalitet som dårligere enn lønnstakere som har hatt kreft, sier professor Steffen Torp.

Han jobber ved Institutt for helse-, sosial og velferdsfag, og har nylig publisert en studie om kreftoverlevende i Journal of Cancer Survivorship.

Økonomiske bekymringer gir stress

Forskeren mener forskjellene delvis skyldes at selvstendig næringsdrivende har andre arbeidsoppgaver. Men hovedårsaken ligger i at de har mindre sosial støtte på jobben og at de får mindre støtte fra NAV enn arbeidstakere.

Denne teksten er et lite utdrag fra en artikkel hos forskning.no.  Les hele artikkelen her.