Lærer bort faget hun selv gløder for

Inga Hanne Dokka er lektor i fysikk og matematikk.
Fornuften førte til at Inga Hanne Dokka ble lektor og siden har hun priset seg lykkelig over det valget.

– En god lektor må trives i en lederrolle, være fascinert av et fag og ha litt karisma, sier Inga Hanne Dokka.

Tekst: Elin Svilaas
Foto: Eva Johnsen

Inga Hanne har vunnet pris for fremragende undervisning i fysikk, og er nominert til «Norges kuleste lærer». I utgangspunktet valgte hun lektorutdanningen ut fra fornuften:

– Jeg hadde valgt favorittfaget mitt, men så ikke helt hvordan jeg skulle klare å kombinere en forskerkarriere i partikkelfysikk med familieliv. Etter noen års studier, inkludert fire barnefødsler, var jeg i villrede og tenkte at jeg kunne ta pedagogikk for å ha enda en yrkesmulighet. Jeg oppdaget under praksisperioden at dette virkelig var noe for meg. Siden har jeg priset meg lykkelig over det valget.

Fikk du raskt jobb etter studiene?

– Fredag hadde jeg eksamen, lørdag flyttet jeg til Kongsberg og mandag var jeg på jobbintervju på Kongsberg videregående skole. Jeg studerte først ved Universitetet i Oslo og deretter NTNU. Det er et godt tilbud at HSN nå får Lektorutdanning i realfag, og jeg håper at mange søker. Vi har store grupper av elever ved Kongsberg videregående skole som søker realfag. Jeg håper og tror at vi kan dra gjensidig nytte av hverandre. Studenter kan komme hit på praksis og vi kan utvikle oss som skole ved dette samarbeidet.

Hva går jobben din ut på?

– Jobben går ut på å lede grupper av elever i læringsarbeidet og forsøke å legge til rette for at de skal bli inspirert og stimulert til å lære i så stor grad som mulig. På en måte er det litt som å være Napoleon: jeg skal forsøke å engasjere og disiplinere «troppene» for å komme til målet. Dessuten må jeg inngi håp om at målet (faget) er verd strevet og tro på at dette skal vi klare. Strategien må tilpasses troppen og jeg må styre det hele med fasthet og kjærlighet – ellers deserterer de.

Hva er det beste ved jobben din?

– Det er tre ting: fantastisk hyggelige og inspirerende elever, at jeg får betalt for å dyrke interessen for fagene mine som er fysikk og matematikk, og at jeg stort sett får utforme min egen undervisning fritt.

Hva kreves for å bli en god lektor

– Jeg vil ikke anbefale alle å bli lektor. Man må trives i en lederrolle, være fascinert av et fag og ha litt karisma for å lykkes i det lange løp. Dessuten så må man bry seg om elevene sine – så innadvendte egoister bør styre unna.

Hvorfor vil du anbefale andre å bli lektor?

– Lektoryrket har mange fordeler: det er meningsfylt og du vil aldri undres på om det du gjør har noen betydning eller konsekvens for det får du bekreftet hver dag. Elevene gir stadig tilbakemeldinger og du vil aldri føle at du ikke blir sett, for det blir du hele tiden, på godt og vondt. Det er et yrke som innebærer stor frihet i utformingen og en passe stor grad av samarbeid med kolleger. Det føles veldig godt å få betalt for å holde seg oppdatert på forskning og få utløp for sine sære interesser. Det er ikke hjernekirurgi så du får ikke gjort noen stor skade. Derfor er ikke stressnivået veldig høyt og man kan ha gode dager på jobben.

–Har du tips til kommende lektorstudenter?

– Ikke være for hard mot seg selv – for perfeksjonistisk. Det tar tid å jobbe seg inn i yrket og det tar tid å bli god. Vær samvittighetsfull og forbered deg godt, men ikke i den grad at du mister motet og piffen. Dyrk nysgjerrigheten, og tilgi deg selv når du feiler.

Lektorutdanning i realfag

• Lektorutdanning i realfag kvalifiserer deg for undervisning i matematikk og fysikk på i videregående skole og på skoleungdomstrinnet.

• I tillegg til matematikk og fysikk, lærer du fagdidaktikk og pedagogikk for å lære å undervise disse fagene.

• Gjennom 100 dagers praksis i skolen får du erfaringen som behøves for å gå inn i lærerrollen.

• Med grunnleggende kunnskaper i realfag og formidling er du også godt egnet til å gå inn i jobber i næringsliv og industri.

• Som student på lektorutdanningen har du mulighet til å ta deler av studiet ved et utenlandsk lærested.

• Les mer om Lektorutdanning i realfag ved Høgskolen i Sørøst-Norge