Vis studievalg

Læring for livet på sommerskole

Studenter ved Internasjonal sommerskole Ringerike. Foto
Fra venstre: Jacob Sanders (Texas Tech University), Fredrik Bakke (HSN), Jacob Hicks (Texas Tech University) og Hannah Brown (Texas Tech University).

«Life changing». Slik beskriver professor Bob McDonald fra Texas Tech University studentenes erfaringer fra den internasjonale sommerskolen på Ringerike.

Tekst og foto: Knut J. Meland

I snart 20 år har norske og internasjonale studenter funnet sammen på sommerskolen ved campus Ringerike. I løpet av en måned får studentene her med seg viktig internasjonal erfaring samt 15 studiepoeng innen internasjonal business gjennom kursene International Management og International Marketing.

– Jeg er veldig glad for at jeg meldte meg opp til dette. Undervisningen er i utgangspunktet kjempeinteressant, og vi lærer samtidig mye nyttig om hvordan man ter seg i et internasjonalt miljø. I tillegg har jeg blitt kjent med utrolig mange nye og spennende folk, og jeg har stor glede av å stå midt i dette kulturmangfoldet, sier Fredrik Bakke, som tar Bachelor i Markedsføring ved campus Ringerike.

Ut over pensum

I år deltar til sammen 47 studenter fra totalt åtte land. Programansvarlig Kjetil Gjerdalen ved HSN ønsker en mest mulig sammensatt studentmasse:

– Jo flere ulike stemmer og perspektiver vi får inn i klasserommet, desto mer får vi ut av dette. Utover å lære pensum ønsker vi at studentene skal få oppleve hvordan globaliseringen påvirker fagfeltet vårt. Studentene trenger å erfare at det er ulike måter å gjøre forretninger på i ulike deler av verden, og det er viktig at de lærer mer om hvordan politiske og økonomiske systemer er en faktor i dette, sier Gjerdalen.

Studenter og undervisere ved Internasjonal sommerskole Ringerike.

«Off campus-forelesninger»

På sommerskolen tilbys studentene både tradisjonelle forelesninger og en rekke bedriftsbesøk, der eksterne forelesere tar over undervisningen.

– Ordningen med «off campus-forelesninger» er jeg ikke vant til, men det funker meget bra. Her får vi knyttet lærdommen fra klasserommet opp mot det reelle livet i bedriftene. Samtidig gir det oss et unikt innsyn i de faktisk forholdene her, sier Hannah Brown, som studerer Marketing ved TTU.

Det er flere aspekter ved norsk næringsliv texanerne har latt seg overraske av:

– Jeg opplever den norske næringslivsmodellen som langt mer åpen og transparent enn i USA. Dessuten er det en mye mer tilbakelent stil her enn hva jeg er vant til. For eksempel er det vanlig med lange og gode ferier, og det er akseptert å ha med seg barna sine på jobb. Jeg liker at dette blir forsvart med at det skaper høyere arbeidsmoral, sier Jacob Hicks, som studerer Business – Management Information Systems, også han ved TTU.

Påvirket på mange nivåer

Sommerskolen arrangeres i samarbeid med Texas Tech University (TTU), og rundt to tredeler av studentene kommer herfra.

– Jeg koser meg med å tilpasse meg den norske kulturen og føle på nye impulser. Mine trender og vaner har vært nokså statiske lenge, og dette oppholdet påvirker meg på mange nivåer. For eksempel er jeg vant til å kjøre bil hver gang jeg skal et sted. Sjeldent og aldri har jeg tatt så mye ferge, buss og tog som her, sier Hicks.

Jacob Sanders, som studerer Marketing ved TTU, legger til:

– Det er også uvant å se så mange syklister og gående over alt, og hvor velorganisert dette er. Hvis så mange skulle syklet og gått i Texas hadde det blitt kaos, sier han.

Søkksvett i fjellheimen

Som sedvanlig er det også lagt opp til en hel del sosiale aktiviteter og ekskursjoner underveis i perioden sommerskolen pågår. Studentene fikk blant annet reise samlet til København, og en rundreise på Vestlandet sikret flokken en solid dose fjord og fjell.

De fikk også prøve den norske naturen gjennom en tur til trolske Gyrihaugen, som bød på spektakulær utsikt over ringeriksbygdene.

– Jeg trodde jeg var i god form, men denne turen fikk meg til å betvile nettopp det. Nordmennene imponerte stort: Mens jeg var mest opptatt av å tørke svette, løp de nærmest oppover og var knapt andpustne, sier Sanders.

Kosmopolitter

Det er lange og intense dager med undervisning, men studentene får fri hver fredag. Mange benytter denne muligheten til å se mer av Europa, så som Brown, som har blitt en real kosmopolitt:

– Dette er første gang jeg er utenfor USA, og jeg vil ha mest mulig ut av turen, sier Brown, som har besøkt Praha, Wien, København, Nice og Monacco.

Transformasjon

– Vi er veldig stolte over det langvarige samarbeidet med Ringerike. Gjennom alle disse årene er vi blitt godt kjent med fagmiljøet her, og det var på høy tid at jeg fikk besøkt dem og det vakre landet deres, sier professor Bob McDonald ved TTU.

På spørsmål om hva høydepunktet har vært, kommer svaret kontant:

– Å se hvordan studentene forandres fra sjenerte utlendinger til stolte verdensborgere. Dette er læring for livet. Mange har aldri vært utenfor USA eller Texas, og er ikke vant til å bli eksponert for internasjonale miljøer på denne måten. De kommer hjem som nye mennesker med sterke erfaringer de vokser på som mennesker, men også vil ha nytte av i sine karriereløp, sier McDonald.

Professor Bob McDonald fra TExas Tech University og timelærer og programansvarlig Kjetil Gjerdalen ved HSN. Foto