Løser problemer for industrien

Bilde av innovasjonsstudenter og representanter fra Proventia
VIL FINNE NYE LØSNINGER: Jan H. Hartvigsen, Jørn Roar Bamble, Finn Svolsbru Gundersen, Rudi Christiansen, Marte Jeilen, Runar Gundersen, Shangar Ghaffari og Thomas Åmot. (Foto: Helle Friis Knutzen)

Under industriuka i Porsgrunn fikk innovasjonsstudenter ved USN presentert flere problemer industrien ønsket hjelp til å løse i det grønne skifte. Et finn.no for restprodukter var en av ideene.

14 dager senere presenterer studentene fra bachelor i innovasjon og entreprenørskap ideene sine for forretningsutviklingsselskapet Proventia. 

Daglig leder Jørn Roar Bamle er forventningsfull:

– I mange tilfeller er det en fordel at mange innovasjonsstudentene ikke har teknologisk bakgrunn. Det gjør at dere kan tenke friere, utenfor boksen. Dere lar dere ikke umiddelbart stoppe av mulige tekniske problemer. 

LES MER: USN satser på innovasjon og nyskaping

Lærerrikt og interessant

Shangar Ghaffari synes industriuka har vært lærerikt og interessant å delta på som innovasjon- og entreprenørstudent. 

– Med tanke på at industrien står overfor en massiv endring, er det gøy at USN sammen med Herøya allerede nå gir oss innblikk i problemstillinger i det grønne skiftet og industrien.

Shangar Gaffari har sammen med medstudentene Rudi Christiansen og Marte Jeilen sett på mulige måter å bruke energien fra spillvannet på og presenterte to spennende løsninger.

Mange store industribedrifter er avhengig av kjølevann i produksjonen og får store mengder varmt spillvann som en sidestrøm fra denne.

Det ene var å sette små multiple generatorer inn i spillvannrørene og lage strøm fra dette. De hadde regnet ut at det kunne produseres 100 gigawatt med strøm fra dette bare på Herøya, nok strøm til over 3000 husstander i et helt år.  

Den andre ideen var å bruke kombinasjoner av gamle teknologier: "Heroes engine" er et instrument som kan omforme bevegelsesenergi i strømmende vann til varmeenergi som kan nyttiggjøres av en sterlingmotor, der varmepiper sørger for at motoren holder seg varm og produserer energi. 

Runar Gundersen underviser på bachelorstudiet i innovasjon og entreprenørskap:  

– Dette er gode eksempler på at man ikke alltid trenger å tenke revolusjonært for å finne nye sirkulære metoder. Man kan bryte store spørsmål ned til mindre problemer og integrere gamle metoder i eksisterende prosess-systemer.    

Finn Svolsbru Gundersen og Jan H. Hartvigsen la fram en ide om et finn.no for restprodukter i industrien. De vil skape et digitalt bruktmarked for industrielle restprodukter, eller «sidestrømmer» som det kalles i sirkulærøkonomien. De har ideen om et bruktmarked, et slags finn.no der industribedrifter kan legge restprodukter til salgs eller gratis avhenting, og der firma som kan bruke restproduktene/sidestrømmene kan finne dem og hente eller kjøpe dem. 

Gjenbruk av materialer er selve grunntanken i den sirkulære økonomien og Gundersen og Hartvigsen hadde allerede laget en prototype på hvordan det digitale bruktmarkedet kan se ut og tenkt kreativt rundt mulige meglerroller i konseptet.

Daglig leder i Proventia kommenterte at noe av det beste med denne ideen er at det skjer en kartlegging av alle sidestrømmene. Den som har et produkt for avfall vet kanskje ikke at dette kan være viktig råvare i noe andre lager. I stedet for å betale for å bli kvitt sidestrømmen kan den bli hentet gratis eller i beste fall bli solgt.   

Bredere samarbeid neste år?

Runar Gundersen skrøt av studentene sine og sa at det er bra og nødvendig å kunne utfordre tankegangen til industrien.

– Det ligger en historisk mulighet på Herøya når de har bestemt seg for å skulle bli klimanøytrale. Det er ingenting som er umulig for dere å finne løsninger på, selv om dere ikke har teknologisk bakgrunn. Dere kan være med å utfordre, være med å snu tankegangen

Gundersen forteller også at industriuka i 2022 blir enda større.

– Da hadde det vært veldig bra om vi kunne fått med teknologistudentene på USN også. Det ville gitt enda mer kraft.

LES MER: Beste studentbedrift kan spare industrien for millioner

Industriuka

Industriuka skal være Norges viktigste møteplass for grønn industri. Det er et årlig arrangement der næringsliv, politikere, studenter og forskere, offentlig forvaltning og lokalbefolkning samles for å løfte frem viktige temaer og premisser for industrien. Industriuke arrangeres i Porsgrunn og USN er er en av mange samarbeidspartnere. 

Initiativtaker til Industriuka er klyngen Green Industry Cluster (GIC), en nylig sammenslåing av tidligere industrinettverkene Telemark Offshore, IndustriClusteret Grenland og Teknologinettverk Telemark.

Green Industry Cluster har som ambisjon å utvikle verdens første klimapositive industriregion.