Mange vil ta praktisk-pedagogisk utdanning

Bilde av Kristian Istre
POPULÆR UTDANNING: Kristian Istre er en av nesten 700 som har valgt å søke praktisk-pedagogisk utdanning i vår.

Praktisk-pedagogisk utdanning er en populær lærerutdanning ved USN. Søkertallet økte kraftig fra 2020 til 2021.


Mens søkere til lærerutdanningene har gått ned nasjonalt, har antall søkere til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) gjort et kraftig hopp. Det viser årets søkertall fra lokalt opptak. 

Til sammen 696 har søkt på de ulike fagområdene på PPU ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) campus Notodden, Ringerike og Vestfold. Det er 10 prosent flere enn i fjor. I Notodden er økningen på over 30 prosent. 

– Norge trenger godt kvalifiserte lærere med mange ulike bakgrunner. Derfor er det viktig å kunne tilby en ettårig lærerutdanning til dem som har  fagkompetanse fra tidligere utdanninger, sier fagansvarlig for PPU på Notodden, Åsmund Aamaas

LES OGSÅ: Har hatt stor nytte av praktisk-pedagogisk utdanning

PPU er en viktig lærerutdanning

Aamaas er svært glad for at så mange nå vil ta praktisk-pedagogisk utdanning. Han forteller at USN tilbyr PPU på hele 14 ulike fagområder (fagdidaktikker). Foruten å ha fagdidaktikk i alle de store skolefagene som norsk, matematikk, naturfag,  samfunnsfag og religion, livssyn og etikk har USN også flere unike tilbud: 

– Vi tilbyr som eneste i landet fagdidaktikk innenfor både jus og markedsføring ved campus Ringerike. Vi er også eneste som tilbyr PPU i friluftsliv, som vi har ved campus Notodden. I tillegg tilbyr Notodden det ettertraktede faget design, kunst og håndverk. Musikk tiltrekker mange søkere til campus Vestfold, det gjør også PPU i kroppsøving og idrettsfag både i Vestfold og Notodden, sier Aamaas.

– Kombinasjonsmulighetene er mange og det er en av årsakene til at PPU ved USN er så attraktivt for søkerne, legger han til. 

Dersom situasjonen tillater det, kan studentene søke om å ta deler av praksisen i studiet i utlandet og/eller delta på internasjonale intensivkurs, som gjennom Spica-nettverket.

LES MER: PPU-studiet har fått Daniel til å drømme om lærerjobb 

Ettertraktede lektorer

Med master i bunn og PPU på toppen, blir du fort en ettertraktet lektor. Åsmund Aamaas råder studenter som har tilstrekkelig utdanning i to fagområder til å ta fagdidaktikk i to fag.

– Da blir du en ekstra anvendelig og ettertraktet arbeidskraft på skoler. Det er er også mulig å bare ta fagdidaktikk i ett fagområde og ta en fordypning i det ene faget.  

Kristian Istre (26) fra Larvik er en av mange som har søkt på PPU i idrettsfag. Hovedgrunnen er naturlig nok at han ønsker å undervise. Han har også hørt at studiet er bra:

– Jeg har hørt fra tidligere PPU-studenter at det er gode praksismuligheter og at vi lærer veldig mye når vi er ute og underviser selv underveis i studiet. 

Kristian har tidligere jobbet på barneskole og i barnehage. Han trives godt med å kunne bidra positivt for andres utvikling innenfor både skole og fotball. 

 

– Det er hyggelig og lærerikt å jobbe med mennesker, og PPU gir meg kvalifikasjonene jeg trenger for å gjøre nettopp det, sier Kristian.

 

LES MER: 7 gode grunner for å velge USN

Kan bli ledige studieplasser

Alle som har søkt på PPU før 15. april i år vil få svar på søknaden innen 24. mai. De som får tilbud, inviteres til informasjonsmøte fra hver PPU-campus i begynnelsen av juni. 

Til tross for stor økning i søkertall, kan det bli ledige studieplasser på noen av PPU-fagområdene. Oversikt over ledige studieplasser i lokalt opptak legges ut 1. juni og nye søkere har frist til 20. juni. 

De fleste fagområdene på PPU har krav om mastergrad for å søke. Unntak gjelder for søkere med bachelorgrad i praktiske og estetiske fag som kunst og håndverk, musikk, idrett og friluftsliv. Fra våren 2025 vil også disse fagområdene ha masterkrav.

LES OGSÅ: 5 gode grunner til å bli lærer

Informasjonsmøter

USN inviterer alle som har fått tilbud om opptak til praktisk-pedagogisk utdanning til informasjonsmøter om utdanningen i juni:

 • Notodden 8. juni, kl. 15.00 - 16.00
 • Ringerike 9. juni, kl. 15.00 - 16.00
 • Vestfold 9. juni, kl. 15.00 - 16.00

Du vil få tilsendt en epost med zoom-lenke til informasjonsmøte.

LES OGSÅ: Slik er studentlivet på våre fem campuser

 

 

 

 

Dette er PPU

Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) er en utdanning for deg som vil bli lærer etter å ha tatt en master, ph.d. eller som har en bachelorgrad i praktiske og estetiske fag. Utdanningen gir 60 studiepoeng og kan tas på ett år (heltid) eller på to år (deltid).

Med PPU er du kvalifisert til å jobbe som lærer fra femteklasse på barnetrinnet til videregående skole hvis du besitter fagkompetansen som etterspørres. For de praktiske og estetiske fagene gir PPU også undervisningskompetanse i kulturskolen. 

PPU består av pedagogikk, fagdidaktikk og 12 uker praksis. 

Vi tilbyr fagdidaktikk innen følgende fagområder:

 • naturfag
 • engelsk
 • musikk
 • kroppsøving og idrettsfag
 • friluftsliv
 • matematikk
 • norsk
 • økonomifag
 • markedsføring 
 • samfunnsfag
 • rettslære
 • engelsk og fremmedspråk
 • religion, livssyn og etikk
 • kunst og håndverk