Muntlighet for lærere

Torbjørn Harr og Helen Vikstvedt. Foto
Skuespillerne Torbjørn Harr og Helen Vikstvedt holdt et lynkurs i improvisasjon for deltakerne.

Årets Profesjonskonferanse «Det er lærer du er» utforsket begrepet «muntlige ferdigheter».

Tekst og foto: Knut J. Meland

Hvert år samler studenter, lærere og barnehagelærere seg til Profesjonskonferansen «Det er lærer du er» på campus Vestfold.

Årets konferanse ble avviklet 14. september og hadde «Muntlige ferdigheter» som gjennomgående tematikk. Over 200 deltakere fikk være med på et mangefasettert dypdykk.

Se flere bilder fra Profesjonskonferansen 2016 (Flickr)

– Et viktig formål med årets konferanse er å belyse muntlighet med ulike perspektiv for at vi skal øke den teoretiske innsikten i dette fagfeltet. Samtidig skal vi framvise didaktiske grep som synliggjør hva et klasserom preget av muntlighet er for noe, sier førstelektor Fride Lindstøl.

Sammen med førstelektor Jannike Ohrem Bakke og høgskolelektor Mette Moe utgjør hun selve initiativet bak Profesjonskonferansen «Det er lærer du er».

«Glemt» ferdighet

Muntlighet er en av fem grunnleggende ferdigheter, og muntlig kompetanse er noe elevene skal utvikle i alle fag og i hele opplæringsløpet, slik det heter i revisjonen av LK06 (2013). Likevel påstås det at en i klasserommet fokuserer mindre og snevrere på denne ferdigheten i skriving og lesing.

Flinke fagfolk foreleste, demonstrerte og ga didaktiske eksempler på blant annet helklassesamtalen, fagsamtalen, og fortellingen. Deltakerne kunne velge mellom sesjoner om vurdering av muntlighet og lytting i tillegg til fagspesifikke sesjoner.

– Et friskt pust

– Dette var et skikkelig friskt pust! Dette er første gang jeg er med på en konferanse, så det i seg selv er god lærdom. Samtidig får jeg møte et bredt framtidig kollegium og får en bråte kloke og inspirerende innspill med på veien, sier student Leyla Sakar, som tar lektorutdanning innen historie på andre året.

Erlend Christoffer Larsen, Martin Berger og Leyla Sakar. Foto

Medstudent Erlend Christoffer Larsen følte seg mer motivert ti lå bli lærer enn noensinne, og fikk særlig utbytte av NTNU-professor Hildegunn Otnes' foredrag om lytting:

– Hildegunn (Otnes, red.anm.) og hennes teorier om muntlighet går rett inn i emneplanen vår. Det er en godbit å kunne møte henne på hjemmebane. Jeg blir kry av høgskolen min når de strekker seg så langt for, og til de grader lykkes i, å lage et maks motiverende og skikkelig stimulerende opplegg som dette, sier Larsen.

Mingling og epleknaskning

Utover faglig påfyll ble det også rikelig med tid til mingling og samkvem mellom slagene. Kassene med epler som var satt ut til gjestene ble stadig besøkt.

Skuespillerne Helen Vikstvedt og Torbjørn Harr ga dessuten et lynkurs i improvisasjon, og verdensrekordholder i hukommelse, Oddbjørn Bye, delte av sin innsikt.

Den sjelfulle duoen Miriam Kjølen og Oda Dahl, som utgjør det kritikerroste Tønsberg-bandet Mhoo, åpnet konferansen med vakker musikk.

Jannike Ohrem Bakke,  Fride Lindstøl og Mette Moe. Foto