Nå er dere ingeniører!

Vegar og Audun er ferdige med ingeniørstudier på Kongsberg. Foto
F.v: Vegar og Audun er ferdige med ingeniørstudier på Kongsberg.

- Dere er ferdige, nå er dere ingeniører og en av oss, sa instituttleder Leif Næss til avgangskullet ved campus Kongsberg. Audun og Vegar er to av ingeniørene som nå forlater HSN.


Tekst og foto: Jan-Henrik Kulberg

Begge stod på scenen under den høytidelige avslutningen for ingeniørstudentene på Kongsberg.  For første gang ble den holdt i det nye Musikkteateret. 

Audun Resser talte på vegne av masterstudentene, mens Vegar Olsen hilste fra bachelorstudentene. 

- Vi er unge og nyutdannede og sitter ikke fast i gamle tankemønstre.  Vi må gripe de mulighetene vi får, og tørre å utnytte det at vi faktisk er unge og ferske.  Alt vi finner på og gjør er kanskje ikke gull, men det kan dukke opp gullkorn, sa Vegar. 

- Mulighetene er store nå

Som finnmarking er han vant til å stå oppreist i motvind, og lar seg slett ikke skremme av at arbeidsmarkedet er tøffere nå, enn da han og de andre startet på studiene.

- Som ingeniører kan vi jobbe i mange bransjer.  Det er jo i nedgangstider at bedriftene må satse, og det blir spennende å se på hvilke bedrifter som tar tak og satser.  Jeg tror mulighetene er store akkurat nå.  Det er nå man kan sikre seg de beste folkene som før gikk til oljebransjen.   Det blir spennende å se hvordan fremtiden blir, og det har vært fint å se hvordan folk har utviklet seg ikke bare faglig, men også som personer.  Noen kom hit rett fra videregående,  og har utviklet seg til å bli voksne og gode personer, sier altaværingen Vegar som nå er ferdig utdannet maskiningeniør.  Han planlegger å fortsette med masterutdanning enten i Norge eller utlandet. 

Prisen som beste ingeniør-bachelorstudent gikk til Elise Løken.  Foto
Industri-koblingen en stor styrke

Audun Resser er nettopp ferdig med sin master i systems engineering.   Han har gått industrimaster-modellen og jobbet 50 % i Kongsberg Defense Systems.  I fjor vår ble han far også, og minstemann var med for å se pappa få vitnemålet. 

 - Det har gått greit, men har vært passe hektisk med jobb, skole og familieliv sier Audun med et smil. 

Han er født og oppvokst i teknologibyen Kongsberg, og tenker å fortsette i jobben han har hatt under studiene.   I likhet med Vegar mener han ingeniører har mange muligheter, selv om det er nedgangstider nå. 

- Det vi har lært, fungerer i alle industrier, ikke bare innen olje og gass.  Mulighetene er mange, og det er en stor styrke for oss at vi har hatt en så sterk kobling med industrien hele tiden.  Dessuten har vi jobbet både flernasjonalt og tverrfaglig.  Det har jeg fått veldig mye ut av.  Prosjektene våre har vært ute i industrien, og det har vært en sterk kobling mot bedriftene hele veien. 

- Du har gått mange år på skole, siden du startet på Gamlegrendåsen skole her på Kongsberg.  Hvordan er det å være ferdig?

- Litt ubeskrivelig egentlig.  Det skal bli godt å bare ha jobb å fokusere på, og ikke måtte tenke på skolearbeid, sier Audun.  

Dekan Duy Tho Do ved Fakultet for teknologi og maritime fag hold en personlig tale.  Foto
- Vis respekt og toleranse!

Med seg på veien fikk de nye ingeniørene raust med ros og råd fra foreleserne sine.  Mange av rådene handlet om verdier.  Om å være gode forbilder og å oppføre seg raust mot kollegaene de får i yrkeslivet. 

Dekan Duy Tho Do ved Fakultet for teknologi og maritime fag hold en personlig tale, og gratulerte ingeniørene med utdanningen fra en av landets beste ingeniørutdanninger. 

- Dere har fått en stor oppgave, og skal både videreføre velstanden vår og få i stand det grønne skiftet.  Dere blir viktige for morgendagen.  Lov meg å vise respekt og toleranse for hverandre og menneskene dere møter, uavhengig av kjønn, alder, religion, sosial bakgrunn og seksuell orientering.  Dere kan gjøre en forskjell for veldig mange mennesker, sa dekanen som selv kom til Norge som en 15 årig flyktning fra Vietnam på 70-tallet.

- Sjekk smilet ditt i speilet og ikke ta en spansk en, oppfordret professor Alberto Sols. Foto
- Sjekk smilet ditt i speilet 

Og professor Alberto Sols snakket om mye av det samme, i sin hilsen til masterstudentene.  Han holdt et lite speil over hodet, og det var slett ikke for å blende det fullsatte Musikkteateret. 

- Sjekk smilet ditt i speilet, og husk det.  Speilet minner oss om hvordan andre mennesker ser oss.  Hva vi sier, hvordan vi sier det og hvordan vi oppfører oss er viktig.  Utfordringene vi står overfor, gjør at det er større behov for kunnskapen din enn noen gang tidligere.  Dere har vist at dere er strålende studenter.  Nå er det tid for å vise hvor strålende dere kan være i yrket. 

Sols, som selv kommer fra Spania hadde følgende oppfordring til de ferske ingeniørene. 

- Ikke ta en spansk en!  Del smilet og gleden, vær generøse og hold fast ved ønsket om å lære.  Behold den gode holdningen og la den være en kilde til inspirasjon for andre. 

Ta ingeniørutdanning på HSN

HSN har ingeniør-utdanninger i alle tre fylkene, og mange studenter får vitnemålene sine i disse dager.

I tillegg til 77 bachelor-ingeniører på Kongsberg, er 70 ferske ingeniører ferdige med bachelor ved campus Vestfold. Ved campus Porsgrunn uteksamineres ca 150 ingeniører på bachelornivå.  

Også mange masterstudenter forlater HSN nå.  

Kongsberg: 36 masterstudenter
Porsgrunn: 60 masterstudenter
Vestfold: 28 masterstudenter

Er du interessert i ingeniørutdanning ved HSN?  Her er en oversikt over studietilbudene.

Dette skjedde under avslutningen på Kongsberg. 

Studieveileder Barbro Gulbrandsen som snart blir pensjonist, ble overøst med ros og gaver fra bachelorstudentene og takket for all støtte gjennom studietiden.  Hun fikk stående applaus og en minnebok med hilsener fra studentene. 

Prisen som beste ingeniør-bachelorstudent gikk til Elise Løken

Prisen for beste bachelorprosjekt gikk til gruppen som hadde konstruert en Orbital Motion Simulator.  Oppdragsgiver Kongsberg Protech Systems. 

Prisen for beste tekniske løsning gikk til gruppen som hadde utviklet Real-time Virtual Reality for bruk i kjøretøy. Oppdragsgiver Kongsberg Defence Systems.

Prisen for Årets Petter Smart gikk til gruppen som hadde designet en ny Offshore Lifting Clamp.  Oppdragsgiver FMC Technologies

Tekna-prisen for beste master-paper gikk til masterstudent Simen Bergli.  

Utstilling og presentasjoner av alle studentprosjektene i fellesområdet på campus.

Søsken-trioen Mamas Garden fra Drammen stod for det musikalske.  

Bløtkake til alle - laget og servert av Studensamskipnaden

 

Se bildene fra ingeniør-avslutningen på Kongsberg på Flickr

Ingeniøravslutning Kongsberg 2016