• Aktuelt
  • Nyhetsarkiv
  • Næringsministeren til USN-bedrift: – Send meg en epost. Vær så snill.

Næringsministeren til USN-bedrift: – Send meg en epost. Vær så snill.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen taler under Studentbedrift NM 2019
Barnebokbehov: Under studentbedrift-NM lot næringsminister Torbjørn Røe Isaksen seg imponere av USN-bedriften Contemps bokidé om å finne indre ro for barn. (Foto: Stian Kristoffer Sande).

USN-studenter vant to priser under Studentbedrift NM 2019. – Aldri før har nivået på bedriftene vært så høyt, melder leder for Ungt entreprenørskap.

– På vei hjem fra fylkesmesterskapet fikk vi en telefon om at vi var videre til NM som «lucky looser», og nå sitter vi her som norgesmestere. Det er ganske kult, sier Olav Ramberg i studentbedriften ROSS Technologies.

LES OGSÅ: Slik gikk det for studentbedriftene i årets fylkesmesterskap for Buskerud, Telemark og Vestfold.

– Ekstra stor mestringsfølelse

Sammen med Martin Sneltvedt vant Ramberg prisen for beste forretningsplan under Norgesmesterskapet i studentbedrift 2019. Studentene, som studerer henholdsvis ren energi- og prosessteknologi og maskinteknisk design, sier det er tilfredsstillende å få såpass solid uttelling for alle timene de har lagt ned.

– Det var ekstra moro å vinne akkurat denne prisen, for vi føler vi har gjort et godt stykke arbeid med utviklingen av forretningsplanen vår. Veien videre blir å få ferdigutviklet en prototype av produktet vårt, slik at vi kan gå til investorer med ideen.

Sneltvedt sier prosessen med å utvikle en egen studentbedrift har gitt selvtillit. 

– Det har vært en bratt læringskurve, særlig siden vi bare er to på gruppa. Vi har begge måttet jobbe med så å si alle delene av bedriftsutviklingen, men det gjør jo også sitt til at mestringsfølelsen blir ekstra stor. Prosjektet har også gitt oss mulighet til å jobbe med noe vi begge synes er veldig artig, så dette har uten tvil vært en av de mest matnyttige og spennende delene av utdanningen så langt.

I tillegg til ROSS Technologies ble også USN-bedriften Easy Lock premiert. De vant prisen for beste næringslivsarbeid.

 Martin Sneltvedt og Olav Ramberg i ROSS Technologies fra USN vant pris for beste forretningsplan under NM i studentbedrift 2019. foto.

LES OGSÅ: Under NM i 2018 gjorde USN-bedriften EasyZeek storeslem og vant hele 6 av 8 priser

Fikk kunder i løpet av NM

Studentbedriften Artfish fra NTNU Gjøvik vant prisen for beste studentbedrift, og blir dermed studentbedriften som representerer Norge under årets EM. Næringsminister og prisutdeler, Torbjørn Røe Isaksen (H), startet likevel med å trekke frem en USN-bedrift under annonseringen. 

– Jeg la merke til at noen her har laget en beroligende e-bok for barn. Den vil jeg gjerne ha - i går! Så hvis den kommer på markedet, send meg en epost, vær så snill.

Ideen tilhører studentbedriften Contemp, og er en e-bok myntet på barn fra seks til ni år.

– Boken kaller vi Tidstyven, og den handler om å finne indre ro i hverdagens stress og mas, sier produktansvarlig Gitte Ous.

USN-studenten forteller at det var flere enn bare næringsministeren som viste interesse for produktet.

– I løpet av NM har vi fått to nye kunder, samt flere interessenter på lista vår. I tillegg skal vi i nærmeste fremtid gå i dialog med skoler om utviklingen av boka, så arbeidet fortsetter selv om NM er over.

Adrian Sørli Tranås, Gitte Ous og Kim Andre Aasgaard i USN-studentbedriften Contemp under NM i studentbedrift 2019. foto.

Mener alle bør vurdere studentbedrift

I tillegg til Ous består Contemp av Kim Andre Aasgaard og Adrian Sørli Tranås. De to førstnevnte studerer design i nye medier, mens Tranås studerer visuelle kunstfag og design, alle på campus Notodden.

– Studentbedrift er absolutt noe jeg vil anbefale studenter fra andre fagretninger enn de rent tekniske å vurdere, sier Aasgaard.

– Du får muligheten til å starte opp en bedrift fra bunn av, noe som gir mer og annerledes praktisk erfaring enn hva du ellers kan få gjennom studier.

Tranås er enig, og legger til:

–  Du lærer og forstår hvordan alt fra markedsføring til HR fungerer. Et slikt overblikk er nyttig å ha, uansett hvilken rolle du sikter deg innpå i arbeidsmarkedet.

LES OGSÅ: Studenter ved daværende Høgskolen i Sørøst-Norge var landets første som etablerte studentbedrift innen sosialfag

Studentbedrift vokser

Grete Ingeborg Nykkelmo, daglig leder for Ungt entreprenørskap, er mektig imponert over årets nivå på studentbedriftene.

– Vi merker at stadig flere utdanningsinstitusjoner får øynene opp for å la studentene anvende teori i praksis gjennom studentbedrifter. Det er med glede vi kan meddele at det i år har vært 40 prosent vekst i antall studentbedrifter i Norge sammenlignet med i fjor. Aldri før har nivået på bedriftene vært så høyt, og konkurransen er derfor jevnere enn noen gang.

Grete Ingeborg Nykkelmo, daglig leder for Ungt entreprenørskap, under NM i studentbedrift 2019. foto.

Ved en rekke av USNs studietilbud kan du som student velge studentbedrift som alternativ til ordinær praksis eller bacheloroppgave. Om du er ekstra interessert i bedriftsutvikling kan vår bachelor i innovasjon og entreprenørskap være noe for deg. 

Dette er studentbedrift

En studentbedrift blir dannet av en gruppe studenter. Oppgavene er blant annet å utarbeide en god forretningsidé, danne bedriftens styre, utarbeide forretningsplan, innhente kapital, registrering, markedsføring og salg, årsrapport, og til slutt styrt avvikling av bedriften.

USNs studenter har flere ganger vunnet NM og og fått gode plasser internasjonalt. Flere studentbedrifter har blitt lønnsomme og fortsatt videre etter studiene. Den mest kjente er kanskje børsnoterte Zwipe, som startet som studentbedrift ved campus Bø 2008/2009.

Fakta om Norgesmesterskap i Studentbedrifter 2019:

Studentbedrift-NM ble arrangert i Næringslivets Hus på Majorstuen i Oslo den 27. og 28. mai. 21 studentbedrifter fra 10 ulike utdanningsinstitusjoner var kvalifisert for mesterskapet. USN var institusjonen med flest påmeldte bedrifter, og følgende representerte universitetet:

  • EZ Praxi SB (USN, campus Vestfold)
  • ROSS Technologies SB (USN, campus Porsgrunn)
    • Vant prisen for beste forretningsplan
  • Transikon SB (USN, campus Porsgrunn)
  • Contemp SB (USN, campus Notodden)
  • EasyLock SB (USN, campus Porsgrunn)
    • Vant prisen for beste næringslivsarbeid
  • WorkBuddy SB (USN, campus Porsgrunn)

Øvrige studentbedrifter:

  • Algae Solutions SB (Fagskolen Tinius Olsen)
  • Sneipfritt SB (Høyskolen Kristiania, campus Oslo)
    • Vant prisene for beste sosiale entreprenør og beste profilering og markedsføring
  • HavChips SB (Norges miljø- og biovitenskaplige universitet)
  • Mask SB (Universitetet i Agder)
  • Pudder SB (Høgskolen i Østfold)
  • AniTrack SB (Høyskolen Kristiania, campus Bergen)
  • Frost Info SB (Høgskulen på Vestlandet)
  • Skippertak SB (Handelshøyskolen BI campus Nydalen)
  • Seasort SB (NTNU i Ålesund)
    • Vant prisen for beste økonomistyring
  • JompNorway SB (Høgskolen i Østfold)
  • Artfish SB (NTNU i Ålesund)
    • Vant prisene for beste innovative bedrift, beste HR-bedrift og beste studentbedrift.
  • DeerSafe SB (Høyskolen Kristiania, campus Bergen)
  • Hmm SB (Handelshøyskolen BI - campus Bergen)
  • SnowTech SB (Høgskolen i Innlandet, campus Lillehammer)
  • Adaptero SB (Høgskolen i Østfold)