Pris-nominerte forfattere i Bø

Geir Gulliksen etter å ha mottatt prisen Bøker i Bø
Geir Gulliksen etter å ha mottatt prisen Bøker i Bø

Linn Ullmann og Geir Gulliksen er Norges to nominerte til Nordisk råds litteraturpris. Begge deltok på litteraturfestivalen "Bøker i Bø" i helgen.


Tekst: Helle Friis Knutzen

Geir Gulliksen har vært både student og foreleser på forfatterstudiet i Bø. 25 bøker senere er han nominert til Nordens høyest-hengende litteraturpris for romanen «Historie fra et ekteskap». Sist helg fikk han også Bøker i Bø-prisen.

«Slik at vi gradvis kan bli oss selv»

Prestisjefylte prisnominasjoner er bra. Men Gulliksen ble også svært glad for å få Bøker i Bø –prisen under litteraturfestivalens åpningsfest fredag. Særlig glad var han for juryens begrunnelse, som blant annet var denne: «På en åpen og ransakende måte viser Gulliksen hvordan tosomhetens kriser og kjærlighetens flyktighet er i stand til både å sette oss ut av spill -  eller forvandle oss - slik at vi gradvis kan bli oss selv». 

Bokbad med ung superleser

Geir Gulliksen var også nominert til Ungdommens kritikerpris. I en fin samtale med det Bøker i Bø kalte en ung superleser fortalte Gulliksen blant annet at «Historie om et ekteskap» både er en kjærlighetsroman og en oppbruddsroman, men med den tvisten at hovedpersonen forteller motpartens historie. Det var denne vrien i fortellerperspektivet som gjorde det mulig å skrive boka.    

- Det var interessant å skrive en bok om en person sitt forsøk på å leve seg inn i og forstå historien til hun som gikk.  

Geir Gulliksen leser fra boka Historie fra et ekteskap.

Leselyst og bestikkelser

Gulliksen leste selv veldig mye tidlig i livet. Og han leste alt mulig. Fra Morgan Kane til Tolkien.  Hva tror han er viktig for å skape leselyst hos barn?

- La dem lese hva som helst bare de synes det er gøy. Og la dem gjerne prøve seg på noe som er litt fremmed – noe de trenger litt tid på å forstå. Og hvis de ikke leser frivillig i det hele tatt så fungerer bestikkelser bra.

Eldrid Lundens blikk

Geir Gulliksen var student under Eldrid Lunden på forfatterstudiet. Når han takket for Bøker i Bø-prisen fortalte han at det er han på en måte fortsatt. På spørsmål om hva som er så spesielt med blikket til Eldrid Lunden, svarer han senere at hun har en helt egen evne til å lese en tekst, og i en sverm av setninger finne de som har en relevans eller er i kontakt med det som lever i forfatteren. 

Han sa også:

- Å gå på forfatterstudiet er det viktigste jeg har gjort. Alt siden relaterer seg på en eller annen måte til noe jeg har lært der. 

Kanskje er det derfor han som forlagsredaktør selv bekrives som en som har bidratt til å fremme en ny generasjon forfattere; som Linn Ullmann, Karl Ove Knausgård og Kristine Næss. Sistnevnte er forøvrig også tidligere student og nåværende foreleser på forfatterstudiet. Hun ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i fjor. På HSN er vi derfor ganske stolte av at vi nå to år på rad har tidligere studenter og forlesere som er nominert til denne prestisjefylte prisen.

 

Bøker i Bø

Høgskolen i Sørøst-Norge er medarrangører på litteraturfestivalen Bøker i Bø. Forfatterstudiets studenter og forfatterstudiets leder Rune Christiansen bidrar på flere måter i programmet.

Blant annet slipper forfatterstudentene sin antologi under festivalen. Også kulturstudentene ved HSN har bidratt ved årets festival - spesielt med seminaret "Menneskrettar i heimlandet". 

Jon Michelet, Jørn Lier Horst, Eddy Poppy og Amalie Kasin Lerstang var andre kjente forfattere som deltok under årets festivalen.