Slik kombinerer langrennsjentene toppidrett med studier på USN

Amalie Olsen Marthe Klausen Tiril Knudsen toppidrett USN. foto.
Satser: Amalie Honerud Olsen (t.v.), Marthe Klausen og Tiril Liverud Knudsen har alle et mål om å drive med langrenn på elitenivå, og sier det ikke hadde vært mulig å studere ved siden av uten den tilrettelagte studiehverdagen de får ved USN. Foto: Stian Kristoffer Sande.

Ved USN får Amalie, Marthe og Tiril tilrettelagt sine studier, slik at de både kan drive satsing på langrenn og være studenter samtidig.

– Selv om jeg studerer, så betyr ikke det at jeg ikke har et mål om å bli god på langrenn, sier Amilie Honerud Olsen. 

– Det betyr snarere at jeg yter 150 prosent i hverdagen. 100 prosent på langrenn og 50 prosent på studier.

Olsen er student med toppidrettstatus ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Onsdag 7. mars holdt hun foredrag sammen Marthe Klausen og Tiril Liverud Knudsen under seminaret "Prestasjonskultur og prestasjonsledelse" på campus Drammen. De tre jentene har til felles at de kombinerer satsing på elitekarriere innen langrenn med studier.

Amalie Olsen Marthe Klausen Tiril Knudsen toppidrett HSN. foto.

Fleksibilitet i studiehverdagen 

Både Olsen og Knudsen har i dag toppidrettsstatus ved USN, og studerer henholdsvis bachelor i sykepleie og årsstudium i Event og Sports Management. Klausen har tidligere tatt et årsstudium i Event og Sports Management ved USN, og alle tre har gode erfaringer med hvordan universitetet tilrettelegger for deres utdanning.

– Det hadde vært umulig for meg å gjennomføre et fulltidsstudie med all den trening jeg har og alle de konkurransene jeg deltar i, sier Knudsen.

Både Olsen og Klausen bekrefter at det ikke hadde latt seg gjøre for dem heller. Det er uaktuelt å nedprioritere idretten, så de er veldig glade for at USN har et samarbeid med Olympiatoppen som gjør at de kan ha en fleksibel studiehverdag.

– Blant annet har vi fleksibilitet når det kommer til frister og innleveringer, og obligatorisk undervisning tilrettelegges slik at vi kan delta på trening eller konkurranse selv om dette i utgangspunktet skulle krasje, sier Klausen.

Olsen legger til:

– Hvis jeg ikke har mulighet til å være tilstede på en obligatoriske øving hvor vi utfører prosedyrer, har jeg lov til å filme og sende inn opptak til min faglærer av at jeg utfører denne prosedyren.

Avtalen om tilrettelegging av studier ved USN for toppidrettsutøvere innebærer også at studenten får en personlig studieveileder, får mulighet for permisjon eller å ta studiet utover normert tid samt mulighet til å avlegge eksamen utenfor studiestedet.

Amalie Olsen Marthe Klausen Tiril Knudsen toppidrett HSN. foto.

Godt med miljøforandring

Mange av tilhørerne under onsdagens seminar var idrettselever ved videregående skoler. Under jentenes foredrag fikk de kanskje svar på de det lurte aller mest på:

– Jeg anbefaler dere sterkt å søke på høyere utdanning, uttalte Klausen.

– Det gir dere en langsiktig plan, og samtidig en miljøforandring i hverdagen. Det er ikke så viktig å treffe på riktig utdanning med en gang, det viktigste er komme i gang.

Alle jentene har opplevd det som godt å komme seg litt ut av det de kaller «langrennsbobla», og gjennom studiene få venner som er på utsiden av langrennmiljøet. For Olsen var det likevel et lite kultursjokk å starte på høyere utdanning, der hun blant annet har fått oppleve at lunsj like gjerne kan bety sjokoladebolle og brus som frukt og vann.

– I starten opplevde jeg det som en veldig overgang. Jeg gikk også fra et guttetungt miljø, med mange guttejenter, til et studie med nesten bare jenter. I dag trives jeg veldig godt, og jeg er glad for at jeg har venner på studiet som ikke er så opptatt av hvordan det går i skisporet. De heier selvsagt på meg, men om jeg skulle mislykkes i en konkurranse er det enklere å få hodet over på andre tanker når jeg er sammen med dem. Vi jobber i stedet mot andre mål som vi ønsker å oppnå gjennom studiene.

Olsen var også tydelig på at elevene må tørre å gå sine egne veier.

– Drit i hva vennene dine gjør. Tenk heller på deg selv. Velg den utdanningen som du tror gjør deg best.

Amalie Olsen Marthe Klausen Tiril Knudsen toppidrett HSN. foto.

På bekostning av Netflix

Studietilværelsen til Olsen, Klausen og Liverud er ganske annerledes enn den de fleste studenter opplever. Med mye trening og konkurranser er de avhengig av stram struktur i hverdagen for å kunne holde tritt med studiene. Likevel mener de at det på langt nær er uoverkommelig.

– Det store forskjellen er vel at tiden vi bruker på både trening og studier går på bekostning av det som ellers ville vært Netlix-tid, så det er veldig levbart, sier Olsen.

Klausen legger til at det ofte gjøres en del skolearbeid i helgene for å rekke over det de ikke får tid til å gjøre i ukedagene.

– Også blir det ikke like mye festing på oss som med andre studenter, men det går fint. Selv om jeg drakk sjelden under fadderuka, var jeg med på omtrent alt det sosiale. Jeg fikk et veldig godt samhold med dem på studiet, og jeg har fortsatt god kontakt med flere av dem. Jeg anbefaler studenter som får toppidrettsstatus å likevel engasjere seg i studentmiljøet, fordi et godt sosialt samhold betyr mye for trivselen på studiet.

Amalie Olsen Marthe Klausen Tiril Knudsen toppidrett HSN. foto.

Trenger noe ved siden av idretten

Tilrettelegging av studier kan ifølge Tonje Hinze, karriererådgiver ved Olympiatoppen, for mange utøvere være helt avgjørende for at de skal kunne lykkes i toppidretten.

– Vi har mange norske utøvere som er helt avhengig av bruke tiden sin på noe annet enn bare idretten. Hvis ikke fungerer de ikke mentalt sett.

Hinze understreker at det utøverne bedriver på siden like så godt kan være en jobb eller et verv, men sier hun forstår at særlig yngre ønsker å studere. Derfor er hun veldig fornøyd med samarbeidet Olympiatoppen har med USN.

– For de utøverne vi har på dette nivået fungerer opplegget ved USN veldig bra. Det er en vilje og en innstilling hos USN til å legge til rette for studenter med toppidrettsstatus. Den positive innstillingen er veldig viktig, for da finner vi løsninger.

Tonje Hinze Olympiatoppen toppidrett HSN. foto.

Du kan lese mer om det å være toppidrettstutøver og student på våre nettsider.

Toppidrettstudent ved USN

Gjennom et samarbeid med Olympiatoppen legger USN til rette for at toppidrettsutøvere skal kunne studere samtidig som de satser på idrett. 

Tilretteleggingen kan være i form av:

  • Forlengelse av studieløpet.
  • Tilrettelegging av eksamen.
  • Fleksibilitet ved obligatorisk aktivitet.

Toppidrettsstatus får du dersom du kan defineres som "dagens toppidrettsutøver" eller "morgendagens toppidrettsutøver". Les mer om definisjonsstatus og krav til søknad på vår nettside "toppidrettstutøver og student".