Slik spiser du smart etter studiene

Simon Hogstad ved gryte. Foto
Kjøkkensjef Simon Hogstad ved Haspa Café på campus Kongsberg. Foto: Jan-Henrik Kulberg

Studentsamskipnadens kjøkkensjef på campus Kongsberg, Simon Hogstad har gode tips til deg som forlater oss denne våren, for å starte på voksenlivet med nytt budsjett og ansvar for egen middag.

Ja, tipsene hans kan være nyttige for deg som skal studere litt til også. Dessuten får du oppskriftene på et par av Simons supper. Og suppe, ja det bør vi spise mer av, sier kjøkkensjef Simon fra Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

I samskipnadens Haspa Café på campus Kongsberg er spicy tomatsuppe og gulrotsuppe faste innslag på menyen. Hjemme hos Simon har sønnen på ni ansvar for å lage middag en gang i uken, og han tyr ofte til en Toro suppe.

Hopp til Simons oppskrift på:

Spicy tomatsuppe med søtpotet
Gulrotsuppe med ingefær og kokos

Vær mer kritisk

- Ikke legg listen for høyt, og i hvert fall ikke hvis du har små barn. Det er bedre å lage noe enkelt flere ganger så man lærer det, sier Simon. Han oppfordrer oss til å være litt mer kritiske til de tipsene vi får fra dagligvarekjedene og diverse opplysningskontorer som byr på oppskrifter.

- Det finnes så mange tips der ute, og ikke alle er nøytrale. Et eksempel er matprat.no, som er gjennomsponset av kjøttindustrien. Deres porsjonsmengder henger ikke på greip. Du kan klare deg med mye mindre kjøtt.

Norske råvarer

Simon er opptatt av at vi bruker norske råvarer, og det er et prinsipp han følger når han handler inn til sin egen familie, og til Haspa Café på campus Kongsberg. Han kjøper norsk kjøtt, norske poteter, norske gulrøtter, norske tomater,...og aller helst prøver han å finne råvarer som ikke har reist for langt.

- Det handler mye om å tørre å prøve å lage mat selv. Vi ser studenter som har et høyere forbruk på å kjøpe mat hos oss, enn mange av dem som har jobb her. Noen kommer innom og handler tre ganger om dagen. Det er det ikke sikkert du kan, når du er ferdig med studiene og alle de andre utgiftene dukker opp.

Simons tips til smart mat etter studiene

1. Lag maten selv – utvid dine matkunnskaper og prøv nye ting! Er det mangel på kunnskap, er poser fra Toro lov.
  1. Spis mere grønnsaker. Det er sunt, og dessuten er grønnsaker mye, mye rimeligere enn kjøtt. På Haspa Café brukes mye gulrot og søtpotet (begge har god holdbarhet i kjøleskapet).

2. Vær mer kritisk til tips og oppskrifter fra de som gjerne vil tjene penger på at du handler deres produkter.

3. Utnytt all maten du allerede har kjøpt. Se i kjøleskapet før du lager handleliste. Ikke kast halve paprikaen etter fredagstacoen.

4. Lag mindre porsjoner. Beregn heller litt mindre mat til middag, og spis kveldsmat. Hvis det blir for mye, ha det til lunsj dagen etter, eller som restemiddag.

5. Lær deg å lage gode supper. Det er næringsrikt, rimelig og du får utnyttet det du har i kjøleskapet. Ha gjerne litt godt brød ved siden av. Har du gulrotsuppe, kan du rive gulrot og ha i en skål.

6. Hvis du bor alene, inviter noen på middag og håp at du blir invitert tilbake. Det er ikke mer jobb å lage mat til tre enn til en. Og med mye grønnsaker, er det ikke særlig dyrere heller.

7. Skaff deg appen To Good To Go. Da kan du handle billig mat som ellers ville blitt kastet. Alle kafeene til studentsamskipnaden bruker denne

8. Inviter mamma og pappa på besøk av og til, så er kanskje kjøleskapet fullt når de reiser. Også er det hyggelig å treffes. Simons svigerfar kommer alltid med egg, så det kjøper han aldri.

9. Ikke gå på butikken hver dag, og kjøp forskjellige varer i forskjellige butikker. Ikke lås deg til en kjede. Lavpriskjedene kan være greie til det du bruker mye av, men det er ikke der du finner inspirasjon til å prøve noe nytt.

Simon Hogstad serverer hamburger til studenter og ansatte på campus Kongsberg. Foto

Spicy tomatsuppe med søtpotet

Ingredienser:

½ gul løk, hakket i terninger

2-3 hvitløksbåter (eller ½ kinesisk hvitløk), finhakket

1 ts oregano eller basilikum, tørket

1 ts spisskummin

¼ ts cayennepepper

1 stk. søtpotet i terninger (ca 350g)

1 liten boks tomatpuré (ca 100g)

2 bokser hakka tomat (ca 900g)

½ buljongterning (grønnsak eller kylling)

Litt olje til steking

Vann

Fremgangsmåte:

Skrell og kutt opp grønnsakene.

Varm opp en kjele og tilsett litt olje.

Fres løk, hvitløk og krydder oppi der til de er litt blanke.

Ha i tomatpuré og tomat fra boks samt ½ buljongterning (eller annen kraft tilsvarende 3 dl væske)

Kok opp og tilsett litt vann til du får passe konsistens på suppa.

Ha i søtpotetterningene og kok til de er møre, ca 10-15 minutter.

Smakes om nødvendig til med litt tabascosaus, salt og grovkvernet sort pepper.

Tilbehør til suppa kan være én eller flere av disse:

Rømme, revet ost, salsa, tortillachips, krutonger, litt stekt kylling og/eller litt rester fra tacomiddagen på fredag.

Lykke til!

Gulrotsuppe med ingefær og kokos

Ingredienser:

½ gul løk

2-3 hvitløksbåter (eller ½ kinesisk hvitløk)

½ chili, uten frø

En bit fersk ingefær (like stor som tommelen din)

1 kg gulrot

½ buljongterning (grønnsak eller kylling)

1 boks kokosmelk (ca 4 dl)

Saft fra ½ lime

Litt olje til steking

Vann

Fremgangsmåte:

Skrell og kutt opp grønnsakene - hvordan dette kuttes spiller ingen rolle siden det skal moses etterpå!

Varm opp en kjele og tilsett litt olje.

Fres grønnsakene oppi der til de er litt blanke.

Ha på vann så det dekker grønnsakene.

Tilsett ½ buljongterning (eller annen kraft tilsvarende 3 dl væske)

Kok i ca 30 minutter (til gulrøttene er skikkelig møre)

Ha i kokosmelk og saften fra ½ lime, kok opp og kjør det hele i en blender eller med en stavmikser.

Smakes om nødvendig til med salt og grovkvernet sort pepper.

Tilbehør til suppa kan være én eller flere av disse:

Hakket frisk koriander og vårløk, krutonger, revet gulrot, litt stekt kylling og/eller noen rista gresskarfrø.

Lykke til!