Spansk fotball på timeplanen

Villarreal-trenerne Enrique Parra og Alejandro Valle formidler Villarreal metodologien til blant annet våre trenerstudenter Daniel Berg Haugen, Kjetil Nesje, Nicolas Gajardo Arzola og Simen Holm Larsen.

Real Madrid-kamp, økt med Villarreal-trenerne og foredrag fra en superengasjert Atlético Madrid-trener var høydepunktene da HSNs trenerstudenter fikk være med på fotballkonferanse i Valencia.

Tekst: Helle Friis Knutzen

Fotballkonferansen var et samarbeid mellom Universidad Católica de Valencia og Høgskolen i Sørøst-Norge. Fotballtrenerstudentene ved begge høyskoler var invitert med.

Tema for konferansen var treningsmetodologi og sosiale perspektiver på fotball. Blant annet presenterte La Liga klubbene Valencia, Levante og Villarreal sine spillerutviklingsmodeller. Det er meget sjeldent i spansk fotball at tre konkurrerende toppklubber er samlet for å presentere sine utviklingsfilosofier.

Fotballkonferansen var en del av den årlige studieturen for fotballtrenerstudentene fra HSN. I tillegg til konferansen fikk de besøke akademitreninger, observere fotballkamper for toppklubbenes akademilag og selv oppleve å bli trent av akademitrenere.

Engasjert Atlético Madrid-trener

Eirik Opdal og Thor Henning Brandsøy var to av studentene som deltok på studieturen.  For begge var det faglige høydepunktet konferanseinnlegget til den svært engasjert Atlético Madrid-treneren Oscar Fernandez. Fernandez presenterte strukturen i Atlético Madrid, hvordan de spiller og hvordan de forbereder seg til kamp.

Utvikling av enkeltspillere viktigst

Allerede fra 12-årsalderen spesialtilpasser Atlético Madrid (AM) et spillerutviklingsprogram for Akademispillerne. Hver enkelt spiller har en egen utviklingsstige, basert på treninger spillerne har hat i alderen 6-11 år.

For studentene var det en aha-opplevelse å høre hvor detaljert de ulike toppklubbene planlegger og gjennomfører sine treninger og at det primære fokuset i spillerutviklingsarbeidet er på enkeltspilleren og ikke laget. Ferdigheter og kompetanse skal utvikles hos hver enkelt spiller. I neste omgang kommer dette laget til gode.

Miniatyrtreningsøkter

Studentene observerte flere akademitreninger og fikk selv delta på treningssekvenser med både Villarreal og Valencia-trenere. Her fikk de erfare på kroppen hvordan trenerne jobber med sine spillere.

Student fikk prøve seg på liksom-pressekonferanse.  Foto

FIKK PRØVE SEG SOM LIKSOM-MANAGER: Student Simen Holm Larsen gjør de siste forberedelser inn mot helgens kamp mot Las Palmas som manager for Villarreal. «We will win», sa han ettertrykkelig på pressekonferansen, noe som viste seg å ikke stemme. Det ble dermed med den ene kampen for "manager" Larsen.

Imøtekommende spanske trenere

De spanske trenerne tok seg god tid til å prate med norske trenerstudenter. Thor Henning Brandsøy var imponert:

- Jeg stilte et enkelt spørsmål til akademidirektøren i lunsjen og han pratet interessert med meg i et helt kvarter etterpå. Det synes jeg var ganske utrolig. Det er få studenter som får oppleve at en trener på det nivået tar seg tid tid til noe slikt.

Når studentene var med på akademitreninger var trenerne også veldig åpne:

- Akademitrenerne lærte gjerne vekk det de praktiserte. De delte velvillig treningsfilosofi og erfaring med oss som kom fra Bø. Det vil jeg ta med meg tilbake til Norge.

Inspirasjon

Høgskolelektor Frode Telseth er initiativtaker til samarbeidet med Universidad Católica de Valencia, UCV:

- Konferansen ga norske trenere, lærere og trenerstudenter innblikk i treningsarbeidet til en av verdens best fotballnasjoner. Norsk fotball  henger et langt stykke etter de beste når det kommer til utvikling av unge fotballspillere, spesielt i alderen 6-12 år. Det er viktig at norske trenere får innspill og inspirasjon til å planlegge og å gjennomføre et bedre spillerutviklingsarbeid. Blant annet må vi bli mye flinkere til å prioritere utvikling av enkeltspilleren framfor laget.

- Samarbeidet med UCV er verdifullt for HSN også forskningsmessig. UCVs kontaktnett inn mot de tre store fotballklubbene i området har gitt oss tilgang til et av verdens mest spennende praksisfelt innen fotball, kanskje det mest spennende når det gjelder spillerutvikling. Videre åpner samarbeidet for studentutveksling der studenter kan ha praksis i toppklubbene Valencia, Villarreal og Levante sine akademier.

Feltobservasjon i masterstudier

Eirik Opedal har startet på sine masterstudier i idrettsvitenskap ved HSN. Samarbeidet med Universidad Católica de Valencia og deres og etterhvert også HSN sitt kontaktnett til de spanske toppklubbene gjør at han reiser tilbake til Valencia for å gjøre  feltarbeid for sin masteroppgave:

- Jeg skal i en måned observere treninger i Villarreals utviklingsavdeling. Hensikten er å se hvordan de driver spillerutvikling i en spansk toppklubb. Det er fantastisk å få en slik mulighet som masterstudent. Jeg gleder meg virkelig!

Internasjonal konferanse

Det var 70 deltakere fra Europa på fotballkonferansen i Valencia. Blant foredragsholderne var flere HSN-ansatte, blant annet Frode Telseth, Hans Kristian Hognestad, Nils Asle Bergsgard og Richard Guilianotti.

Trenerutdanning på HSN

Høgskolen i Sørøst-Norge tilbyr en egen fordypning innen trenerrollen på Bachelor i idrettsvitenskap. 15 studenter på trenerrollen har valgt fotball på trenerrolle-fordypningen. To av dem har dette studieåret vært på utveksling til Universidad Católica de Valencia.

HSN og Universidad Católica de Valencia jobber for tiden med å utvikle en felles master-utdanning, med fotball og spillerutvikling som tema.

Se bilder på Flickr

Spansk fotball på timeplanen