Stephan viste ministeren datatriks

Stephan Teig (8) holdt et intensivforedrag i dataprogrammering for statsråd Jan Tore Sanner. Foto
Stephan Teig (8) holdt et intensivforedrag i dataprogrammering for statsråd Jan Tore Sanner.

Stephan (8) ga kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner en skikkelig leksjon i dataprogrammering under #hack4no på campus Ringerike.


Tekst og foto: Per Skøien

- Du bare klikker deg inn her, taster sånn også kommer det ut noe på denne Micro:biten, sier Stephan Teig.

Åtteåringen fra Sarpsborg var én av over 500 deltakere som deltok i det statlige datapartyet #hack4no som ble avholdt på campus Ringerike hos Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) fredag og lørdag.

Statsråd Jan Tore Sanner fikk en innholdsrik omvisning i lokalene før han åpnet arrangementet. Han ble tydelig imponert over ferdighetene til Stephan Teig, og hans forklaringer rundt blant annet Micro:biten som han hadde koblet til sin PC.

- Her går det virkelig fort i svingene. De unge er jo ikke bare brukere av teknologien, de utvikler den, sier statsråd Sanner. Han følger opp med flere spørsmål til åtteåringen, og får svar på løpende bånd om koding og programmer.

Banebrytende

- Dette er et banebrytende og bra arrangement. Det øker engasjementet og kunnskapen om teknologi i alle aldersgrupper. Jeg er helt sikker på at mange av deltakerne her vil skape arbeidsplasser på sikt, sier kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner.

Sanner forteller at staten nå åpner mange databaser for offentligheten, og at dette gir mulighet for å utvikle mange nye og spennende produkter i fremtiden.

Og dette er nettopp formålet med #hack4no; bruke tilgjengelig data og utvikle nye tjenester.

Målet til denne studentgruppen fra campus Ringerike er å utvikle en regnvarslings-app. F.v. Anders Nøkling (innholdsutvikler i NRK), Ole Martin Helgesen, Gabriel Aunan, Robert Kverneng, Karen Stendal (førsteamanuensis på HSN), Omer Mohammed, Christian Mol og Alexander Pettersen.  Foto

Regnvær om 15 minutter

På en av hackeplassene jobber seks andreårsstudenter fra campus Ringerike. De studerer vanligvis IT- og informasjonssystemer og dynamisk webdesign. Denne helgen jobber de derimot sammen med innholdsutvikler Anders Nøkling fra NRK. Oppgaven er å bruke værdata og radarbilder fra YR som nå er tilgjengeliggjort til en ny tjeneste.

- Vi skal utvikle en regnvarslings-app. Den skal gi en alarm om at det begynner å regne akkurat der du er om for eksempel 15 minutter, forklarer student Alexander Pettersen.

Både NRK-utvikleren og HSN-studentene har tro på ideen, og at appen vil kunne ha mange praktiske bruksområder både til sjøs og for folks fritidsaktiviteter.

- Nå kan vi gi tydelig beskjed om at det faktisk vil regne. Ikke bare melde om at det kan bli regn, sier Anders Nøkling.

Karen Stendal er studiekoordinator for IT-utdanningen på campus Ringerike. Hun er superfornøyd med at #hack4no avholdes i lokalene til HSN.

- Dette er viktig for å rekruttere nye studenter. Det er også viktig for å vise dagens studenter at det finnes utrolige muligheter for IT-hoder etter at de er ferdige med utdanningen sin, sier hun.

Stendal følger spent med på gruppen som utvikler regnværs-appen, og kommenterer:

- Det er spennende å se om de får det til. Her ligger det mye læring. Både praktisk anvendelse av kunnskap, men også for å lære om selvstendig prosjektjobbing.

Tiril B. Uglum (t.v. fra Kartverket), Sveinung Engeland (prosjektleder #hack4no, Kartverket) og Simran Kaur (Direktoratet for forvaltning og IKT – difi) hadde hendende fulle med å håndtere de over 500 deltakerne på arrangementet. Foto

Tilgjengelig databaser

Det var andre året på rad at #hack4no ble arrangert på Ringerike. Arrangementet er en idékonkurranse og et datatreff hvor barn, ungdom, studenter, utviklere og gründere møtes for å konkurrere innenfor viderebruk av offentlig tilgjengelige data. Formålet er å utvikle nye tjenester og applikasjoner.

Det er Kartverket og Direktoratet for forvaltning og IKT som har regien på #hack4no. I tillegg stiller også følgende dataforvaltere med sine databaser: Kulturrådet, Riksantikvaren, Meteorologisk Institutt, Statens vegvesen, Riksarkivet, Artsdatabanken, Brønnøysundregistrene, Fiskeridirektoratet, Norsk Reiseinformasjon og Statistisk sentralbyrå.

- Vi er så glade for å kunne bruke campus Ringerike til årets arrangement. Entusiasmen HSN har vist oss er vi veldig godt fornøyd med. Disse lokalene er utmerket. Her har vi kunnet etablere massevis av hackeplasser som brukes i konkurransen, og overnattingsmulighetene er flotte, sier prosjektleder for #hack4no, Sveinung Engeland i Kartverket.

Agne Ødegaard (t.v), Thomas Hesselberg, Mia Tollaksvik og Øyvind Grimstad studerer til daglig ved NTNU på Gjøvik. Under arrangementet på Campus Ringerike jobber de med data for å bekjempe svartelistede arter som truer norsk fauna og flora. Foto
Svartelistede i egen app

Fra NTNU på Gjøvik har fire studenter funnet seg til rette på sin hackeplass. Tavlen er allerede full av ”arbeidstegninger” for det som skal bli en nettside og en app for matoppskrifter med svartelistede spiselige ingredienser.

- Vi bruker data fra Artsdatabanken for å finne svartelistede arter som truer norsk fauna og flora. Målet er å lage matoppskrifter hvor disse svartelistede artene er ingredienser. Slik kan vi hjelpe til med å redusere videre utbredelse av artene i Norge, forklarer Thomas Hesselberg.

Studentene viser til Stillehavsøsters som et konkret eksempel. Denne østerstypen er kommet inn i norske farvann, men hører ikke til her og er svartelistet. Denne østersen truer levegrunnlaget for blåskjell langs norskekysten.

- Stillehavsøsters er jo en skikkelig delikatesse. Hvis folk høster denne østersen og spiser den, vil man jo hjelpe til i et viktig arbeid med å redde blåskjellforekomstene, sier Agne Ødegaard.

Prosjektleder Sveinung Engeland fra Kartverket er imponert over årets deltakelse. Han forteller at over 500 deltakere fra nesten hele landet er kommet til campus Ringerike, og faktisk så mange som 180 personer sovernattet i lokalene til HSN denne helgen.

Vinnere fra HSN

IT-studenter fra campus Ringerike jubler for pallplass: Skjult/ Trolljakt ved (f.v.) Torkel Velure, Frans Joakim Titulaer, Pål Rørby, Victor Finnerud og May-Lene Gjerde. Foto: Kartverket

En av vinnergruppene bestod av tre IT-studenter ved campus Ringerike, som samarbeidet med flere andre på gruppen sin. (Foto: Kartverket)

De skal reise til den nordiske utgaven av arrangementet i Helsinki i november-desember for å formidle og videreutvikle ideen sin der. 

Prosjektet deres:
"Skjult. Spillapp der en jakter på historier fra folketro, opplever miljøet der det oppsto og ser bevisene i kulturlandskapet."

- Veldig lærerikt å få jobbe tverrfaglig med mennesker med en annen kompetanse.  Også har vi lært nye teknikker innenfor IT-faget.  Vi tror dette konseptet har potensiale, og det blir spennende å se hvor langt vi kan komme med det.  Så langt er det bare en ide med en prototype.  Nå gleder vi oss til å reise til Helsinki hvor det blir 15000 deltakere og mange tunge aktører tilstede, sier studentene Torkel Velure, Victor Finnerud og May-Lene Gjerde


Se Skjults egen beskrivelse av løsningen
Les om alle vinnerne her
 

HACK4NO 2016

Se alle bildene fra #hack4no på Kartverkets Flickr-side.

Spill mot arbeidsledighet

Kameratene Hans-Petter Frivold, Jon Ola Skrutvold og Ole Magnus Grønli deltar i #hack4no for å lage et spill som skal få arbeidsledige ut i jobb. Foto

Overalt på campus Ringerike var det såkalte hackeplasser. Små og store jobbet om hverandre. Innerst i et lokale satt tre voksne herrer og jobbet med en nyklekket idé:

- Vi ønsker å bruke spillteknologi for å få folk ut i arbeid, sier Hans-Petter Frivold fra Hole.

Han og kompisene Ole Magnus Grønli og Jon Ola Skrutvold ser for seg et slags TINDER for arbeidsledige, hvor bedrifter kan møte de arbeidsledige som et supplement til NAV.

Målgruppen til ideen praksisplassen.no er primært unge mennesker, drop-outs med dårlig selvbilde eller andre som trenger tilrettelegging for å komme seg ut i arbeid.

- Vi vet at mange i denne gruppen ofte sitter hjemme og gamer. Derfor ser vi på en løsning hvor vi lager et spill hvor et scorecard til slutt kan bli en CV – og hvor bedrifter og arbeidsledige kan kobles sammen, forklarer de tre.

- Vi må snakke til de unge på deres egen hjemmebane. Tenk om vi kan få noen til å spille seg til fast jobb, sier de tre kompisene før de jobber videre med å lete etter samarbeidspartnere på #hack4no.