Stor markering for Norges nyeste universitet

USN-markering med Marinemusikken og USN-koret
STORSLÅTT: Marinemusikken kastet glans over markeringen til Universitetet i Sørøst-Norge. Her sammen med USNs eget kor. (Foto: Peder Gjersøe)

Ministerbesøk, Marinemusikken, Christel Alsos, taler, festprolog, festfanfare og en rektor i kjole og hvitt. Slik markerte Universitetet i Sørøst-Norge overgangen fra HSN til USN.


Den storslåtte feiringen 8. juni samlet over tusen deltakere med ansatte og inviterte gjester på Oslofjord Convention Center på Brunstad i Stokke. 

Programmet var holdt hemmelig helt frem åpningen. Og programmet skuffet ikke.

Publikum fikk mellom alle talene servert storslåtte verk fra Forsvarets musikalske fyrverkeri Marinemusikken og minikonsert med artisten Christel Alsos

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (bak til venstre) gratulerte med universitetsstatus under markeringen 8. juni. Her med prorektor Kristian Bogen, Janne Buhaug fra Buskerud fylkeskommune, fylkesordfører Rune Hogsnes fra Vestfold og USNs styreleder Rune Nilsen. (Foto: Peder Gjersøe)

– Dette er en stor dag for vår institusjon og våre regioner. Så stor at Kongen har sendt en representant hit ut i provinsen, sa USN-rektor Petter Aasen og hilste forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) velkommen opp på scenen.

Hun sto for den offisielle åpningen og gratulere tidligere Høgskolen i Sørøst-Norge med universitetsstatusen.

– Et universitet har en egen aura. Det er en enestående institusjon, som skal være uavhengig av politisk styring og kontroll. Kunnskap skal ikke bindes opp eller misbrukes. Den skal brukes til å bringe oss videre – som fellesskap, og som individer, sa Nybø, og fortsatte:

– Dere har gått fra det lokale og regionale, til det nasjonale. Dere har utviklet dere. Ønsket å bli bedre, og har vokst når tiden har vært moden. Og dere har vist stor evne til å finne sammen. Til å samarbeide. Det har tjent lokalsamfunnene, og det har tjent regionen. Nå står endelig universitetet her. Jeg er overbevist om at disse kvalitetene – det som har vært deres største styrke i over hundre år – også kommer til å prege denne nye, store og viktige institusjonen.

Ministeren overrakte en statue av den nye USN-logoen til rektor Aasen. Han hadde for anledningen funnet frem sitt mest høytidelige antrekk i garderoben – kjole og hvitt. 

USN-rektor Petter Aasen stilte i kjole og hvitt under universitetsmarkeringen på Oslofjord Convention Center i Stokke. (Foto: Peder Gjersøe)

– Jeg opptrer i et antrekk som for meg er meget uvanlig. Jeg gjør det av respekt for arbeidet som medarbeidere og studenter har lagt ned gjennom de siste årene. Det har vært en formidabel innsats. Et faglig løft og et krevende løft hvor alle har vært berørt og alle har bidratt, sa Aasen, og fortsatte med noen humoristiske fakta om sitt staselige antrekk. 

Mens dagtid fredag var satt av til det offisielle festprogrammet med tapaslunsj, fortsatte ansatte utover ettermiddag og kveld. Sommerfesten var lagt opp med strandaktiviteter i en uformell USN Open, middag, dans og overnatting.

Høye ambisjoner 

Aasen forklarte i talen under markeringen at profilen til Norges nyeste universitet skal være et arbeidslivsrettet, regionalt forankret og internasjonalt konkurransedyktig entreprenørielt universitet.

– Våre ambisjoner er høye. Det har vært en lang vei å gå, og vi er ikke fremme! Vi vet at regionene har forventninger til oss og vi vet at statsrådens øyne følger oss, sa Aasen. 

Fylkesordførerne Rune Hogsnes (H) i Vestfold og Sven Tore Løkslid (Ap) i Telemark ser frem til å samarbeide med USN for videre utvikling i regionene. De gratulerte med universitetsstatus sammen med Janne Buhaug, leder for næringsutvikling, FoUI og internasjonalisering i Buskerud kommune. 

Gjester og ansatte koser seg med tapaslunsj under USN-markeringen.

Under den offisielle markeringen spilte Kongelige Norske Marines Musikkorps, også kjent som Marinemusikken, med dirigent Halldis Rønning i spissen.​​​​ Som et av de mest synlige korpsene i Forsvaret er Marinemusikken et populært ensemble med sine 29 profesjonelle musikere som holder konserter i inn- og utland.  

USNs eget prosjektkor sang under et nummer og publikum fikk også urfremføring av USNs egen festfanfare av komponist Per Åsmund Omholt og arrangert av Knut Kvifte Nesheim. 

Artisten Christel Alsos på scene og ryggene til tusen publikummere.

Leder for Bakkenteigen kulturhus og kulturformidling i Horten kommune, Torgeir Lorentzen, hadde skrevet en egen USN-festprolog på rim om «slik skapte vi historie, slik skjedde det».

Festprologen ble lest av skuespiller og regissør Simone Thiis. 

Studentene i sentrum

Studenter ved årsstudie i musikk sto for et sanginnslag under ledelse av Olav Bødtker-Næss, før USNs styreleder Rune Nilsen gikk på scenen: 

– Reisen vår har vært et kvalitetsutviklingsprogram. Det er godt å se at forskerutdanningen og forskningen har fått en så solid plass ved institusjonen. USN har skapt en spennende profil hvor studentene er viktigst. De er fremtidens kunnskapsforvaltere, sa Nilsen. 

USN var godt profilert på egen markering på Oslofjord Convention Center i Stokke. (Foto: Peder Gjersøe)

Nestleder Simen Oftedal fra Studentdemokratiet takket på vegne av studentene.

– Det er deilig å spille på A-laget til kunnskapsnasjonen Norge. Vi skal involvere, inkludere og løfte frem studentene, sa Oftedal.

Den høytidelige markeringen avsluttet med minikonsert levert av låtskriver, vokalist og pianist Christel Alsos med band. 

– En verdig og storslått markering av at vi er blitt et universitet, oppsummerte USN-ansatte Christine Stenersen, Alessandra Dieudé, Helga Norheim og Karina Rose Mahan.

USN-ansatte Christine Stenersen, Helga Norheim, Alessandra Dieudé og Karina Rose Mahan likte den offisielle markeringen av universitetsstatusen. (Foto: Peder Gjersøe)

Fra HSN til USN

Da Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) ble etablert 1. januar 2016 som resultat av fusjonen mellom Høgskolen i Telemark  og Høgskolen i Buskerud og Vestfold var ambisjonen klar: Å utvikle den nye høyskolen til et universitet!

4. mai i år vedtok Kongen i statsråd universitetsstatusen.

Se bildegalleri

Du kan se et eget bildegalleri fra markeringen på Flickr her.