Studenter møtte kronprinsparet

Kronprinsparet møter studenter
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fikk høre gründerhistorier fra USN-studenter. Her sammen med Dan Trygve Olsrød (håndhilser), Nicolay Ingebretsen og Martin Kolbrek. (Foto: Knut Jul Meland)

– Kronprinsparet smilte, virket engasjerte og stilte spørsmål til det vi fortalte. En ære å få møte kronprinsparet personlig, sier Martin Kolbrek og Nicolay Ingebretsen.


De er nylig uteksaminerte studenter fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og fortalte om gründerbedriftene sine til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit.

Deres Kongelige Høyheter besøkte campus Vestfold onsdag 5. september og fikk et lite innblikk i alt det spennende universitetet har å by på.

Kronprinsparet hadde i forkant ytret ønske om å møte flest mulig studenter ved utdanningsinstitusjonen på Bakkenteigen i Horten.

Første stopp var hos gründerne Martin Kolbrek og Nicolay Ingebretsen, som står bak filmproduksjon- og medieselskapet Notion Story. På standen fikk kronprinsparet også høre om suksessbedriften til gründerne Dan Trygve Olsrød og Rasmus Tyrén, samt utvikler Jean Ødegård, i selskapet Rada Labs, som utvikler og realiserer teknologirelaterte idéer.

–  Vi fortalte om det tette samarbeidet mellom næringslivet, universitetet og innovasjonsmiljøet på Forskningsparken og at dette har vært en avgjørende faktor for hvor vi er i dag, forteller Martin og Nicolay.

Se bilder fra besøket her (Flickr.com)

Gründersuksesser med studenter

USN har inngått et samarbeid med teknologiinkubatoren Silicia, som holder til i Forskningsparken på campus Vestfold, om å tilby et sted hvor studenter kan møtes for å arbeide med sine idéer, teste idéer og utvikle egne bedrifter.

Dette samarbeidet fikk kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit høre om under besøket.

– Vi fikk mulighet til å fortelle om selskapet vårt og hva vi ønsker å levere av verdier til samfunnet, samt om selskapets utspring fra å være en bedrift drevet av studenter til å bli en kommersiell aktør etter endt studie, fortsetter Martin og Nicolay.

– Kronprinsparet var både hyggelig å konversere med og spurte aktivt om bedriftene. Det var viktig for oss å fremme effekten av å kunne være med i Silicias inkubatorprogram som gjorde at vi kunne ta stegene videre fra studentbedrift og ut i den «virkelige» bedriftsverden, forteller Dan Trygve, Rasmus og Jean fra Rada Labs.

Jean Ødegård, Rasmus Tyrén, Dan trygve Olsrød, Martin Kolbrek og Nicolay Ingebretsen smiler til kamera.

Kronprinsparets besøk til USN var en del av kongehusets årlige fylkesturer, som i Vestfold avsluttes i Larvik torsdag.

Ved USN campus Vestfold ble kronprinsparet tatt imot av rektor Petter Aasen, prorektor Kristian Bogen, viserektor for utdanning Halvor Austenå og studentleder Elin Gravningen, i tillegg til assisterende fylkesmann Bernt Lasse Berggreen.

– Gratulerer med universitetsstatusen. Spennende! sa kronprins Haakon til rektor Aasen, og fortsatte:  

– Jeg føler at jeg har gått her jeg også da jeg hadde navigasjonstrening på Bakkenteigen på befalsskolen.

H.K.H. Kronprins Haakon har forvaltet tradisjonen med utdanning i Forsvaret som det norske monarkiet har stått for i tre generasjoner før han.

Kronprinsparet sammen med rektor Petter Aasen klapper over musikkstudentene

Kronprinsen har sin militære bakgrunn og utdannelse fra Sjøforsvaret, med befalsskolen for marinen på Karljohansvern i Horten og Sjøkrigsskolen i Bergen. Deretter ble det USA og England, med en bachelorgrad i statsvitenskap fra Berkley og en mastergrad i utviklingsstudier ved London School of Economics and Political Science.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit har studert kjemi og IKT ved Universitetet i Agder og livssyn og etikk ved Universitetet i Oslo. Kronprinsessen har også utdannelse fra University of London og en mastergrad i ledelse fra Handelsehøyskolen BI.

LES OGSÅ: Mette Marit tar imot Mette-Marit

Fikk høre om nytt app-tilbud 

Under USN-besøket fikk kronprinsparet også en introduksjon av Uniby Sørøst, app-tilbudet som skal forebygge ensomhet og skape et mer inkluderende studentmiljø.

Ferske tall fra Studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHoT) viser også at nær en av tre studenter føler seg ensomme. Gjennom den nye mobilapplikasjonen utviklet av tidligere USN-student Steinar Vikholt får studenter tilbud om #BliMe-aktiviteter.

– Møtet med kronprinsparet gikk utrolig bra. En god latter rundt en spøk om at det ikke er alle studenter som ønsker togaparty som en del av opptaksuka gjorde at skuldrene sank, forteller prosjektleder og nå universitetslektor Steinar Vikholt.

Kronprinsparet sammen med prosjektelder Steinar Vikholt og dekan Heidi Kapstad

Som tidligere student ved campus Porsgrunn kjente han på utfordringen med å bli kjent med studenthverdagen og hvor vanskelig det var å få nye studievenner. Som studentpolitiker jobbet han med ensomhetsproblematikken og psykisk helse hos studenter.

– Vi håper studenter kan hjelpe til med å opprette små og inkluderende aktiviteter som er lett å bli med på. Kronprinsparet var engasjerte og virket enige i at appen i seg selv ikke er løsningen på ensomhet, men at det er aktivitetene der studenter møter andre og skaper relasjoner som er viktig. Vi i prosjektgruppen ønsker etter evalueringen i høst å rulle ut tilbudet til alle åtte campus, sier Vikholt.

LES OGSÅ: Slik kan studenter lykkes som gründere

Mette Marit hilste på Mette-Marit 

Kronprinsparet ble møtt av myke sperringer i form av menneskerekker med studenter og USN-ansatte.

Seksjonssjef og ansvarlig for planleggingen av det kongelige besøket ved USN, Mette Marit Bie Sørum, fikk kronprinsparet til å signere i gjesteboken ved grunnsteinen som kong Harald V la ned i sin tid.

– Gjennomføringen av besøket gikk slik det skulle og tidskjemaet ble holdt. Vi kan være stolte alle som har bidratt og vært involvert i kronprinsparbesøket ved universitetet, sier USNs egen Mette Marit.

– Hvordan ble det kommentert at du har samme fornavn som Hennes Kongelige Høyhet?

– Kronprinsesse Mette-Marit synes det var så morsomt at jeg hadde samme fornavn, for det er ikke så mange, forteller Mette Marit Bie Sørum.

På Instagram-kontoen @crownprincessmm har kronprinsesse Mette-Marit lagt ut et bilde av seg selv sammen med navnesøsteren ved USN, etterfulgt av teksten:

«Ikke hver dag jeg treffer en annen Mette Marit. Takk for omvisningen på Universitetet Sørøst-Norge avd. Bakkenteigen».

Mette Marit Bie Sørum sammen med kronprinsparet som signerer gjesteboka

Videre under det timelange universitetsbesøket fikk kronprinsparet servert et kulturinnslag av musikkstudenter og avsluttet med en omvisning i simulerings- og samhandlingslaboratoriet (SimSam) i Forskningsparken.

Her ble USNs nye fanfare spilt og bilder vist fra alle åtte campuser på 360-graders skjermen. Kronprinsparet fikk høre om trening med bunkring på seismikkskip, utdanningsløpene, forskningen og USNs tette samarbeid med næringslivet, før det var tid for avreise og gaver.

LES OGSÅ: – Vi har utfordringer som vi tar på alvor