Studentevaluering ga nytt bibliotek

Tre studenter som jobber på det nye biblioteket i Bø
Idrettsstudentene Andreas Salvesen, Astrid Lassegård og Andreas Emdal har tatt i bruk det nye biblioteket ved campus Bø.

De ansatte på høgskolebiblioteket i Bø har alltid fått svært god score i læringsmiljøundersøkelsen. I siste evaluering ønsket studentene seg flere arbeidsplasser på biblioteket. Det har de fått.

Tekst: Helle Friis Knutzen

Da biblioteket i Bø inviterte til åpningsfest for det nyoppussede biblioteket ventet 62 arbeidsplasser og 24 lesesalsplasser i egne stillesoner.

Bibliotekleder i Bø Arild Skalmeraas forteller til Bø Blad at studentene i tillegg kan slappe av og kose seg i nye komfortable lenestoler og sofaer. Lokalene har også blitt lysere, mer funksjonelle og har fått bedre ventilasjon.

Bibliotekleder i Bø Arild Skalmeraas, i samtale med rektor Petter Aasen under åpningsfesten for nyoppusset høgskolebibliotek. Foto: Frode Bakken

Fra lesesal til sosial arbeidsplass

Biblioteket var tidligere et sted man satt stille og leste. Nå er biblioteket mer et sosialt møterom, et sted for gruppearbeid og akademisk arbeidsfellesskap. Oppussingen av biblioteket i Bø reflekterer dette.

Sprekere bibliotek nå

- Selv om det gamle biblioteket kanskje var litt koseligere, så er det nye biblioteket sprekere og mer funksjonelt, blant annet med mye bedre mulighet for strømuttak. Det sier idrettsstudentene Andreas Salvesen, Astrid Lassegård og Andreas Emdal.

De er også glade for at det er blitt mange flere steder å sitte og at det er skilt ut egne stillearbeidsplasser slik at de kan prate uten å få dårlig samvittighet når de jobber sammen.

- På det nye biblioteket er det bedre å jobbe enn i kantina og hyggeligere å være enn på lesesalen. Vi er fornøyde!

Stoltesten

Andreas Emdal forteller smilende at han første dagen personlig testet alle sitteplasstypene i det nye biblioteket. Den klare vinneren er lenestolene. De grønne sofaene ser rette og vonde ut, men har en ergonomisk utforming som gjør at de er overraskende gode å sitte. Det siste kan eiendomsmeglerstudentene Marius Haraldstad og Sigurd Sørdal bekrefte.

Bilde av studenter i grønn sofa på biblioteket

Åpningsfesten

De ansatte på biblioteket hadde invitert studenter, ansatte og lokalbefolkning til den store åpningsfesten.

Her er en kort oppsummering av noe av det høgskolens ledere sa under åpningen:

• Dekan Tone Jøran Oredalen snakket varmt om biblioteket som hjerte på høgskolen og trakk fram de gode evalueringene de ansatte alltid får av studentene.

• Biblioteksjef Frode Bakken understreket at selv om 58 % av bibliotekets innkjøpsbudsjett nå går til nettartikler og liknende, så holder bøkene fortsatt god stand i vår elektroniske verden.

• Rektor Petter Aasen fortalte at han var en svært ivrig bibliotekbruker i sin studietid. Han framholdt Bø som det campus som kanskje har landets beste studentmiljø og gjorde deretter den formelle åpningen ved snorklipping.

I tillegg holdt forfatter og foreleser Ole Robert Sunde et friskt, anekdotisk og personlig kåseri om sitt forhold til bøker og bibliotek.