Systemutviklerne tar jobben

Martin Pyk Pettersen, Birte Jelsa og Maria Blad Måøy. Foto
Studentene (f.v.) Martin Pyk Pettersen, Birte Jelsa og Maria Blad Måøy jobbet med dagens hippeste applikasjons-teknologi for å lage en løsning for bedriften Den4Dogs.

IT og informasjonssystemer-studentene på Ringerike løser oppgaver for eksterne oppdragsgivere som sine bachelorprosjekt.

Tekst og foto: Knut J. Meland

Applikasjoner, dynamiske nettsider og digitale tavler er bare noen eksempler på prosjekter avgangsstudentene ved Bachelor i IT og informasjonssystemer på campus Ringerike kunne presentere ved enden av studiet i år.

Alle studentene har jobbet i grupper og gjennomført sine bachelorprosjekter i tett kontakt med oppdragsgivere fra en offentlig eller privat virksomhet.

– Virkelig læring

– Dette er et veldig konkret arbeid som er nyttig for begge parter. Virksomheten får en maksimalt engasjert arbeidsgruppe, som jobber iherdig og kostnadsfritt for å løse deres utfordringer, og studentene, på sin side, bygger en type kunnskap de ikke kunne fått på noen annen måte. Vi kan lære dem teorien rundt de fleste situasjoner, men det er først når de står midt oppi en reell situasjon og må løse de problemene som dukker opp at den virkelige læringen kommer inn, sier Karen Stendal, som er studiekoordinator for Bachelor i IT og informasjonssystemer på campus Ringerike.

Totalt 29 studenter har vært involvert i de åtte ulike prosjektene som utgjorde bachelorprosjektene for årets avgangskull. Det har ikke skortet på spennende oppdrag og oppdragsgivere. Aktører som Kartverket og Tollvesenet, høyskolens eget Institutt for optometri og sterke gründerbedrifter var blant dem som fikk hjelp fra studentflokken.

Hundehi-app

Gründerne bak det norske firmaet «Den4Dogs» ønsket en applikasjon som kunne løfte deres produkt og gi dem og kundegruppen deres flere muligheter.

Den4Dogs leverer spesialdesignede hundebur, såkalte «hundehi», som blir mer og mer vanlig utenfor kjøpesentre, forretninger, kafeer og andre steder der hunder ikke har adgang.

Per i dag får kundene tilgang til hiene ved hjelp av nøkkelkort, som kan kjøpes i forretningene hiene er plassert utenfor, eller bestilles på Den4dogs’ nettsider. Daglig leder, Frode Rogstad, har gått lei ulempene og de tapte mulighetene kortløsningen medfører.

– Nøkkelkort er dyre å produsere og distribuere. En applikasjon for smarttelefoner er enklere å jobbe med og vil dessuten gi mer brukervennlighet og flere funksjonaliteter for kundene våre, forteller Rogstad.

Frode Rogstad, Birte Jelsa, Jan Erik Bjerkholt, Maria Blad Måøy og Martin Pyk Pettersen. Foto

Trendsettende teknologi

Den4Dogs tok kontakt med HSN og la fram ønskene sine. Det tok ikke lang tid før en studentgruppe var på jobben.

– Vi heiv oss rundt fordi dette var et spennende prosjekt. Den4Dogs er et unikt konsept og det har vært en snakkis lenge. I tillegg hadde de lagt opp til at vi skulle jobbe med en framtidsrettet og trendsettende teknologi gjennom «React Native», som enkelt sagt er den nye måten å lage applikasjoner på, forteller Birte Jelsa, som nå har fått jobb i Capgemeni.

Hun løste prosjektet sammen med Maria Blad Måøy og Martin Pyk Pettersen, og de har fått jobb i henholdsvis Visma og Giant Leap Technologies.

Ved slutten av studieåret kunne trioen legge fram en prototype for applikasjonen, som består av utforming av grafisk brukergrensesnitt og en demonstrasjonsapplikasjon.

– Strålende fornøyde

Det er lagt opp til at brukerne skal opprette en egen profil og dermed kan sosialisere med hverandre. Blant de nye tjenestene er muligheten til finne det nærmeste hundehiet ved hjelp av et eget kart, reservere og favorisere hi og dessuten en alarmfunksjon dersom tida utløper. Samtidig har Den4Dogs mulighet til å overvåke aktiviteten i hiene og lage statistikker for å utvikle tilbudet samt lettere nå ut med relevant informasjon til brukerne.

– Vi er strålende fornøyde. Studenten har utvist stor innsatsvilje og engasjement og levert et resultatet med overraskende høy kvalitet. Vi hadde aldri trodd vi skulle få en tilnærmet ferdigutviklet applikasjon. Den skal helt klart lanseres når de siste bitene har falt på plass, sier Jan Erik Bjerkholt, som er medeier i Den4Dogs.

Verdifulle erfaringer

– Prosjektet har gitt oss en særdeles bratt læringskurve og masse viktig kompetanse på flere nye teknologier som trolig kommer til å prege yrkeslivet vårt i fremtiden. Erfaringene herfra er gull verdt, sier Maria Blad Måøy.

Studentene legger ikke skjul på at arbeidet har vært krevende:

– Vi visste at dette ville kreve mye av oss, så vi sikta høyt og satte alle av 30 timers arbeid til dette hver uke. Vi brukte hver eneste time. Det var ikke vanskelig å finne motivasjon for vi synes faktisk dette er gøy, og dessuten blir det enda mer gøyalt når man jobber på noe som faktisk skal realiseres, forteller Martin Pyk Pettersen.

– Kommer dere til å bruke applikasjonen og hundehiene selv?

– Da må vi skaffe oss hunder først, sier studentene lattermildt.

Avgangsstudenter fra Bachelor i IT og informasjonssystemer. Foto

Trenger din virksomhet hjelp til et prosjekt?

• Våre studenter ved Bachelor i IT og informasjonssystemer står klare til å hjelpe deg og din virksomhet gjennom sine bachelorprosjekt.

• Du får kostnadsfri bistand til å gjennomføre prosjekter samt kontakt med flinke studenter som kan være aktuelle for en stilling hos dere.

• Studentene får meget god erfaring fra prosjekter som eksterne aktører selv initierer.

• Ta kontakt med studiekoordinator Karen Stendal for å komme i kontakt med en studentgruppe som kan løse din utfordring.

Ta IT-utdanning på HSN

Vi har IT-studier på flere av campusene våre. Se oversikten over IT-utdanninger her (ingeniør, sivilingeniør, teknologi og IT)