Tips til effektiv eksamensinnspurt

Stine og Hanne lager også OLA podden, en podkast med studietips og andre tips.
Stine og Hanne lager også OLA podden, en podkast med studietips og andre tips.

Det er ikke for seint, men på høy tid å lage en plan for hvordan du skal få den karakteren du ønsker deg på eksamen. Vi hjelper deg.


Hanne Viken og Stine Bergman Olsson jobber hver dag for å skape gode læringsmiljøer for studenter gjennom USNs studentmentorordning SI PASS og OLA. Her har de oppsummert hva erfarne studentmentorene anbefaler deg å gjøre fram mot eksamen.

Sjekk Canvas

Sjekk alt du må vite om eksamen i modul tre i canvasrommet Student 1-2-3. I denne modulen vil du finne viktig informasjon du som student bør vite om eksamen. Når du har kontroll på det formelle og praktiske rundt eksamen er det lettere å konsentrere seg om å forberede seg så godt som mulig. 

Sett deg mål og finn midler

Du må sette deg et mål. Skriv ned:

 1. Hva du ønsker å oppnå på eksamen og 
 2. Hva du trenger å lese/gjøre for å komme ett skritt nærmere målet? Delmålene bør være: 
 • Spesifikke: Hva skal jeg faktisk gjøre? 
 • Målbare: Hvordan vet jeg at jeg har gjort det? 
 • Attraktive: Har jeg lyst til å gjøre det? 
 • Realistiske: Kommer jeg til å klare å gjøre det? 
 • Tidsbestemte: Når har jeg nådd målet mitt? 

For eksempel kan du ha som mål at du skal lære deg pensum på 500 sider i løpet av en bestemt tid, og at det betyr at du må lese og lære 50 sider hver dag. 

Lag en plan

Lag en plan for tida fram til eksamen. Hvor mye må du studere hver dag for å komme gjennom pensum på en slik måte at du når målet du satte deg i punkt 1? 

Planen bør inneholde:

 1. En rutine. Det er mye enklere å jobbe så mye som man skal når du lager deg en rutine for når du skal jobbe. Når skal du stå opp? Når skal du begynne å studere? Skal du ha en lang pause midt på dagen, eller heller ta deg fri på kvelden?
 2. Hvordan du skal studere. Studere du hjemme eller på lesesalen? Skal du studere sammen med andre i studiegrupper (kollokviegrupper) eller jobber du best alene. Stine og Hanne anbefaler å bli med i en studiegruppe ledet av studentmentorer og har laget studiegrupper på mange studieprogram. 73 stuentmentorer bare venter på at du tar kontakt. Her finner du oversikt over studiegrupper og navn på studentmentorene.
 3. En belønning. Når du har jobbet så lenge du skal eller lest så mange sider du satte opp for dagen så kan du gi deg selv en liten belønning. Det kan være så enkelt som tilfredstillelsen av å huke av en liste, å ta en kopp te eller å åpne en luke i kalenderen.  

Justeringer

Etter noen dager bør du ta en liten sjekk. Har du klart å følge planen eller ikke? Finn ut hva som har gjort at du har klart å følge planen - og fortsett med det. Eller finn ut hva som gjorde at du ikke klarte å følge planen. HVis du tror du kan få til dette allikevel så prøv på det, hvis du ikke tror det så bør du lage justeringern på planen.

Kanskje hadde du ikke selvjustis nok til å sette deg ned å lese alene? Kanskje du bør bli med i en studiegruppe som gjør det lettere å forplikte seg til å jobbe? 

Kanskje funker det ikke for deg å ta en lang pause midt på dagen - fordi du ikke klarer å sette deg ned å jobbe igjen på ettermiddagen. Da bør du endre rutinene for når du leser.  

Klarer du ikke å lese så mange sider som du bør i løpet av tiden du har satt av til å studere? Da bør du kanskje stå opp tidligere for å få en mindre stressa lesetid og kunne unne deg å ta deg fri på kvelden. 

Uansett hva det er så er det lurt å justere på planen for å kunne være fornøyd med det du har fått til hver dag.

Tips og øvelser

 • Bli kjent med vurderingsformen i emnet. Øv deg på denne. Eks. skriftlig (lang eller kort akademisk tekst), muntlig, individuell, gruppe, hvilke hjelpemidler er tillatt, må jeg referere til kilder i teksten? 

 • Hvordan skriver jeg en akademisk tekst? På denne siden om akademisk skriving finner dere mange gode tips.  

 • Hvordan foregår muntlig eksamen på nett? 

 • Wiseflow  - mange skal levere inn eksamenene sin digitalt i verktøyet wiseflow. Det kan stresse mange dersom de ikke har gjort det før. Inne på Demoflow kan dere i studiegruppen øve dere, så blir man kjent med dette. 

 • På denne siden finner du relevant informasjon om eksamen, vurderingsordninger, FUSK osv 

 • FUSK OG PLAGIAT - Det er så viktig at dere vet hva som er fusk og plagiat (kopi av  tekst). Dette kan føre til utestenging i 1-2 semester.

 • USN oppgavemaler - Dersom du har hjemmeeksamen og skal levere inn en skriftlig tekst kan disse malene være til nytte 

Hvis du kjenner at eksamensangsten begynner å spre seg i kroppen, så prøv allikevel å fortsette å studere. Å vite at du har lært litt mer er en bra kur for eksamensangst.